изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:23 EEST
Прокуратурата ще поиска имунитета на Цветанов в новото НС    
Новини

Прокуратурата ще поиска имунитета на Цветан Цветанов, след като той положи клетва за народен представител. Това се разбра от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който отговори на въпрос на човек, който се представи за протестиращ на лекцията на Цацаров в УНСС, предаде репортер на БГНЕС.



 "Прокуратурата е казала ясно и категорично с прессъобщение и с ясно намерение, че тя ще поиска на лицето, за което вие говорите (бел.ред. Цветан Цветанов) имунитета от НС", каза Цацаров без да споменава името на бившия вътрешен министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

Прокуратурата ще поиска снемане на този имунитет от НС и ще го направи, категоричен е главният прокурор. "Но не искайте от прокуратурата да използва празнини от ден-два или три, за да повдигне някому обвинение. Ако прокуратурата трябва да направи нещо, тя трябва да го направи открито пред всички и с доказателства, не да ползва часа между 1 и 3, а съвсем ясно да представи пред НС с какво разполага като доказателства и защо иска сваляне на нечий имунитет", каза Цацаров.

Така главният прокурор отхвърли възможността да бъде повдигнато обвинение на бившия вътрешен министър преди той да положи клетва за народен представител. Според експерти има период от време, в което Цветанов остава без имунитет, между обявяването на резултатите от изборите от ЦИК до полагане на клетва като депутат в НС. Главният прокурор държи имунитета на Цветанов да бъде поискан от НС с ясни доказателства, които прокуратурата ще посочи пред НС. Противното е нечестна игра, а аз искам честна игра пред НС, каза Цацаров.

БГНЕС припомня, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов може да получи до 8 години затвор, ако прокуратурата му повдигне обвинение и след това докаже тезата си в съда. Срещу Цветанов са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл.285 във вр. с чл.387 ал.2 от НК. Държавното обвинение смята, че Цветанов, в качеството му на министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинени нему лица – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 от НК. Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по чл.34а ал.1 т.1 от ЗСРС да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС. Според Наказателния кодекс "ако от деянието са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 8 години".

Софийска градска прокуратура издаде днес постановление за спиране на наказателното производство по делото, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров за престъпления по чл.387 от НК /срещу Кацаров и по чл.311 от НК/ и срещу Радко Димитров по чл.287а от НК. Наказателното производство е спряно на основание чл.25 т.3 от НПК, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава неприкосновеност /имунитет/ за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване по реда на чл. 260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитета на Цветанов, или са налице основания главният прокурор да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Прокуратурата ще поиска имунитета на Цветанов в новото НС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди