изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:14 EEST
ФОЛКЛОРНА ГРУПА „СВЕТЛИНА” Е НАЦИОНАЛЕН ВИЦЕШАМПИОН    
КултураСмесена фолклорна група „Светлина” при Организацията на слепите в Добрич с ръководител Маестро Георги Събев е Национален вицешампион от Четвъртия Национален шампионат по народни изкуства „Евро фолк 2013”.

Освен това формацията е лауреат на XVII Старопланински събор “Балкан фолк 2013” за съществен принос при съхранението и развитието на българските традиционни изкуства. Тя е лауреат и сребърен медалист от националния шампионат и носител на почетен знак от Старопланински събор “Балкан фолк 2013”.

Това съобщи за НДТ председателят на организацията Паунка Пеева след завръщането на формацията от Велико Търново. Там през уикенда се проведе XVII Старопланински събор “Балкан фолк 2013”, който е в рамките на Музикални празници “Евро фолк 2013” – Светът е телевизия. Музикалните празници се провеждат в различни градове и държави на Европа през цялата  2013 година и сa под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАFF. Музикалните празници “Евро фолк 2013” се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала. Основно събитие на Музикални празници “Евро фолк 2013” е Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства - Старопланински събор “Балкан фолк”.

В него ежегодно участват от 9 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори. Едновременно със Старопланински събор "Балкан фолк 2013" във Велико Търново се провежда Националния шампионат по народни изкуства "Euro Folk 2013". Характерна особеност на Музикалните празници “Евро фолк” е , че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника. Най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 50 кабелни телевизии в България и по сателитните телевизии, "Нова българска телевизия", "БГ ТV", "T.TV.I." и "Херос ТV", както и по Световните интернет телевизии "Евро фолк" и "Родина TV". С тези дейности се изпълнява основната цел на Музикалните празници “Евро фолк” — Светът е телевизия” за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на масмедиите.

Смесената фолклорна група „Светлина” се състои от девет жени и четирима мъже. Те са представили четири народни песни с обработен фолклор и едно индивидуално изпълнение на Петко Костадинов.

След успешното си участие във Велико Търново сега групата е получила покана да участва в Световния шампионат, който ще се проведе през август в Слънчев бряг.

От Организацията  на слепите благодарят на община Добрич, която е осигурила транспорта за участието на формацията. НДТ

 


Сходни връзки

ФОЛКЛОРНА ГРУПА „СВЕТЛИНА” Е НАЦИОНАЛЕН ВИЦЕШАМПИОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди