изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:43 EEST
Прокуратурата няма да сезира Конституционния съд за касиране на изборите    
Новини

Прокуратурата няма да сезира Конституционния съд във връзка с касиране на изборите. Така отговори на журналистическо питане главният прокурор Сотир Цацаров. Ако трябва да взема решение, а аз съм го взел, прокуратурата никога няма да се възползва от правомощията си да оспорва изборните резултати.



„Случаят в Костинброд не трябва да се използва за тези цели. Имаме категорични доказателства, че тези бюлетини не са напускали печатницата, ние сме предотвратили напускането им", обясни Цацаров.

Според юристи, за да каже дали изборите са законни, или не, пред Конституциония съд (КС) трябва да се заведе спор. Това не могат да направят партии или коалиции, участвали във вота, нито избрани депутати или неуспели кандидати за народни представители, въпреки че имат интерес.

КС може да бъде сезиран за вота само от поне 1/5 от депутатите, президента, Министерския съвет, главния прокурор или двете върховни съдилища.

По отношение на изказването на Цветан Цветанов, че ще подаде оставката си в деня, когато положи клетва като народен представител, Цацаров коментира: „Процедурата е такава - първо се внася искане, после отказ, не можеш да влезеш и да кажеш "аз се отказвам от имунитета си". Щом е направил такова предложение, ще се откаже от имунитета си според съответните правила в Народното събрание".  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Прокуратурата няма да сезира Конституционния съд за касиране на изборите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди