изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:39 EET
Строежът в Яйлата е “безспорно незаконен“ и ще бъде премахнат    
Ред и сигурност Издигналият се скоростно преди изборите строеж на сграда на брега на морето в археологическия резерват “Яйлата“ е “безусловно незаконен“, подлежи на премахване и заради него ще бъдат глобени собствениците на обекта, проектантът на сградата, консултантът, извършил оценката и главният архитект на Каварна, който е разрешил изграждането. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).


За строежа, който се извършва край село Камен бряг от семейната фирма “Братя Павлови“ ООД, регистрирана в Генерал Тошево, алармираха преди два дни природозащитници. Извършена проверка от Министерството на околната среда и водите установи, че строежът не попада в защитени територии, но има разминавания между съгласувателната оценка, одобрена от регионалната екоинспекция във Варна, и издадените от главния архитект разрешения. Първата е за ремонт на покрив на рибарска хижа, която обаче се оказва, че е съборена още преди 40 години, а вторите са за “основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес”. Тогава ековедомството прати сигнала в Регионалната дирекция за национален строителен контрол във Варна и в сряда започна проверката и на МРРБ..

Служители на ДНСК са проверили по документи и на място строеж на двуетажна сграда в археологически резерват "Яйлата" в землището на с. Камен бряг, община Каварна. Установено е, че строежът е наречен неправилно "основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес".

Проверката е установила нарушения при издаване на разрешението за строеж през 2011 г. от главния архитект на община Калиакра и груби нарушения на нормативната уредба по устройство на територията, опазване на околната среда и културното наследство при изпълнението на строежа.

Тези нарушения обуславят нищожност на разрешението за строеж и дават основание той да се квалифицира като безспорно незаконен по смисъла на Закона за устройството на територията, посочват от регионалното ведомство.

Част от конструкцията, представляваща фундаменти и стоманобетонова плоча на първи етаж, е извършена без строителни книжа още през 2007 г. Тогава незаконният строеж е спрян със заповед на началника на РДНСК-Добрич. В последните дни, над първия незаконен етаж е извършено строителство на втори етаж.

Строежът представлява изцяло нова сграда, а не "основен ремонт и реконструкция", както е по издаденото разрешение за строеж от 2011 г. и визата за проектиране от 2006 година, са установили от ДНСК.

Извършеното строителство попада в границите на археологически резерват "Яйлата" и не е съгласувано с Министерството на културата, а са нарушени и изискванията на Закона за биологичното разнообразие, се посочва в съобщението на МРРБ.

Проверяващите са съставили констативен акт за спиране и премахване на строежа, който в четвъртък ще бъде връчен на извършителите. След изтичане на седемдневния срок за възражения, ще бъдат издадени заповед за спиране и заповед за премахване на незаконния строеж.

Заповедта за спиране се изпълнява незабавно, а премахването е възможно след влизане в сила на заповедта за премахване.

Ще бъдат наложени глоби на собствениците, проектанта, консултанта, извършил оценката за съответствие на проекта и на главния архитект на общината, допълват от регионалното ведомство.  http://www.mediapool.bg
 


Сходни връзки

Строежът в Яйлата е “безспорно незаконен“ и ще бъде премахнат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди