изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:27 EET
Европа: Станишев - смел, Борисов - оцеляващ, Цветанов - съмнителен    
Европейски съюзЕвропа се опасява, че нови протести ще разлюлеят България и очаква пълна информация от разследванията за подслушванията и незаконните бюлетини, каза базиран в Брюксел дипломат пред "Труд" във вторник. По думите му съставянето на правителство ще е изключително трудно и вероятността от нови избори през есента е голяма. С нарастващо подозрение в Европа започват да гледат на бившия вътрешен министър Цветанов, след искането на прокуратурата за вдигане на имунитета му и изтеклата информация за подслушванията.

Дипломатът беше скептичен, че "Атака" може да е проблем, ако влезе в управлението. "С тях ще е трудно, но те не са в една и съща лига с Йорг Хайдер", припомни той за покойния австрийски националист, след чиято изборна победа преди 13 г. ЕС за малко да суспендира членските права на страната му. "За тях ЕС ще съди по делата им, а не по думите им", каза той за партията на Сидеров.
"Голям ход от страна на Станишев е да се обърне към "Атака", каза дипломатът, но предупреди, че той може да бъде изтълкуван и като

отчаян стремеж
към властта

Той отбеляза и че европейското политическо семейство на Борисов, Европейската народна партия (ЕНП), е станала по-резервирана към ГЕРБ след падането на тяхното правителство и последвалите скандали. Нормално разговорлива, когато стане дума за Борисов, ЕНП премина в режим на мълчание след изборите и отклони въпросите на "Труд" по актуалната обстановка в България. Затова пък евродепутати от зелените и либералите заявиха, че има риск за доверието на Европа - заради скандала с бюлетините и вероятността "Атака" да влезе в управляващо мнозинство.
Българите не бива да разглеждат случая си като специален, каза още дипломатът. Кризата им е просто поредна проява на европейската - тежка икономическа ситуация, масово недоволство, възход на популизма, трудни времена за малките центристки партии, раздробени парламенти без мнозинство, мъчителни преговори за съставяне на правителства. "Това видяхме в Италия, преди това - в Румъния", каза той. "В Белгия съставяха правителство година и половина. Не можете да посочите България като нещо необикновено." По думите му резултатът от изборите не е изненада и отразява социологическите прогнози. Изненада е по-скоро, че някои по-малки партии не са се класирали - главно "България на гражданите" и "Националния фронт за спасение на България".

"За нарушения и фалшификации има твърдения и контратвърдения. Едва ли някой в Брюксел ще заеме позиция, преди да има официални заключения на компетентните власти... Любопитно е, че 350-те хил. фалшиви бюлетини бяха темата на деня на 11 май и изведнъж престанаха да бъдат в нощта след изборите", каза дипломатът, с когото "Труд" разговаря сутринта преди пресконференцията на Главната прокуратура.
"Не знаем какво представляват тези 350 хил. бюлетини - част от по-голямо количество или цялото допълнително количество? Кой ги е поръчал? Още няма достатъчно факти и доказателства. Самият факт обаче, че такъв сценарий (за подготвяна мащабна фалшификация - б. а.) съществува, е тревожен. Той е повод за

сериозна
загриженост

По думите му скандалът със сигурност отново ще отложи за дълго приемането на България в Шенгенската зона за пътуване без граничен контрол. "Опитайте се сега да убедите някой холандски министър, че може да ви има доверие..."
Според дипломата докладът на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е "преобладаващо положителен с някои изключения". Европа изглежда по-разтревожена от подслушванията, масовото недоволство и драстичните му прояви.

"Седем души да се самозапалят - това е знак, че се случва нещо значително."
Повод за тревога са изгледите за възобновяване на уличните протести, които свалиха ГЕРБ от власт.
"Не впечатляват самите подслушвания, а мащабът им", каза дипломатът. И тук според него ЕС пак е изправен пред въпроси без ясен отговор: "Това операция на един човек ли е, или на група? Има ли над нея политически чадър? Никой в Брюксел няма да заеме позиция, без да има ясни доказателства. А искането да се вдигне имунитетът на бившия вътрешен министър е много интересно. Няма дим без огън - подслушвания, фалшиви бюлетини. Интересен е от гледна точка на ролята му в ГЕРБ. Той е един от ключовите играчи в партията. Що се отнася до Борисов, не съм му фен, но е удивителен процентът, който получи", отбеляза дипломатът, като посочи "невероятно трудната икономическа ситуация" и серията скандали.

"Този човек е сървайвър. Той използва език, който хората разбират." В този смисъл той сравни Борисов с Найджъл Фараж, лидера на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство, който зрелищно бие управляващите консерватори на междинни избори и им отхапва големи парчета от електората. "Защо Фараж успява? Защото говори на разбираем език за неща, които вълнуват хората" - например за имиграцията от България и Румъния. Според дипломата обаче има видимо охладняване в поведението на ЕНП към Борисов в сравнение с минали периоди. "Изненадващо е отсъствието им... изглежда малко странно."

Говорителят на партията Костас Сасмадзоглу отказа да обсъжда изборите и съпътствалите ги скандали с кореспондента на "Труд" и му прати само текстовото съобщение с линк към уебсайта на партията. Там има кратко приветствие към ГЕРБ от председателя Вилфрид Мартенс и лидера на групата в ЕП - Жозеф Дол.
Най-близките до ГЕРБ немски евродепутати от баварския ХСС Маркус Фербер и Манфред Вебер също отказаха коментар. До завършването на този текст отговор на писмените въпроси на "Труд" не даде и френската им съпартийка Вероник Матийо.
Депутати от останалите партии в Европейския парламент обаче не скриха тревогата си.

Изборите бяха
доста хаотични

каза британският либерал Андрю Дъф. "Доказателствата за измами са много и предизвикват безпокойство. Важно е да се сформира коалиционно правителство от демократични сили и да се държат навън партиите, които не са верни на принципите на ЕС", каза той по повод евентуално споразумение с "Атака".

Португалският евродепутат от зелените Руи Тавареш припомни ценностите на ЕС: Демокрация, върховенство на закона, свобода, спазване на човешките права. " Всякакъв вид антиромска, антисемитска, ксенофобска реторика, ако влезе в правителство на държава членка, ще му създаде проблеми със Съюза. Доверието в изборите е съществен елемент на взаимното доверие.

Не може да имаме съюз, ако не сме сигурни, че правителствата са избрани с истинска и чиста процедура... Недоверието в българските избори ще се прибави към сведенията за широко разпространена корупция. Това са важни неща. Не можете да ги заметете под килима. Не става въпрос само за доверието към такава страна, а за това, че гражданите нямат гаранция, че се спазват основните им права", заключи Тавареш. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Европа: Станишев - смел, Борисов - оцеляващ, Цветанов - съмнителен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди