изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:57 EET
Христо Григоров бе преизбран за председател на БЧК    
Общество

Христо Григоров бе преизбран за председател на Българския Червен кръст (БЧК) с пълно единодушие по време на Общото събрание на организацията днес, съобщават от организацията.



Той бе единственият кандидат за поста, като получи 79 гласа от 79 гласували. Това ще бъде четвърти пореден мандат за Григоров, който оглави БЧК през 2001 г. За негови заместници бяха избрани проф. Здравко Маринов – делегат от столицата и д-р Валентин Пеев – делегат от София-област. В състава на Националния съвет на БЧК влязоха още: Илия Раев (делегат от Варна), Христо Паунов (делегат от Пловдив), Анета Янакиева (делегат от София), д-р Николай Чобанов (делегат от Шумен), Стойчо Стойчев (делегат от Ямбол), Кристиян Пеняшки (председател на БМЧК), Веселин Ганчев (Планинска спасителна служба на БЧК) и доц. Стоян Андонов (Водноспасителна служба на БЧК). Събранието избра и Национална контролна комисия и Етична комисия на организацията.

Най-висшият форум на организацията бе открит на 17 май. Прочетени бяха приветствия от президента Росен Плевнелиев, от министър-председателя Марин Райков, от министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика, от директора на ГД "ПБЗН"- МВР, от председателите не СБА, КНСБ, БЛС, БЗС, от Съюза на офицерите от резерва, от пациентски организации и други партньори на БЧК. В поздравителния си адрес до делегатите на Общото събрание на БЧК президентът на Република България Росен Плевнелиев казва: "Днес, правейки равносметка на огромната си хуманитарна дейност през изминалите четири години и давайки своя отчет пред обществото, вие имате пълното основание да се гордеете. Вярвам, че Червеният кръст ще продължи да помага там, където има нужда от него, че винаги ще има място за неговата висока мисия и тя ще бъде оценена от обществото по достойнство".

В обръщението на министър-председателя Марин Райков се подчертава: "Днес Българският Червен кръст има трайно и значимо присъствие в живота на страната. Във ваше лице ние виждаме достоен партньор при осъществяването на съвместни дейности в социалната и здравната сфера, както и при възникващи кризисни и бедствени ситуации".

Леон Проп – директор на Офиса на Червения кръст в Брюксел, и Бранимир Кнежевич – представител на Зона Европа на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, в своите изказвания пред форума дадоха много висока оценка на Българския Червен кръст, както за подпомагането на уязвимите хора в България, така и за отговорната реакция при кризи и бедствия по света и хуманитарното подпомагане на пострадалите, за качественото изпълнение на програми и проекти, за новаторските подходи при осъществяването на червенокръстките дейности. Гости на Общото събрание бяха и представители на Македонски и Германски Червен кръст и на Турския Червен полумесец.

От името на Националния съвет председателят на организацията Христо Григоров направи пред делегатите подробен анализ за дейността на БЧК през 2009 – 2012 г. Бе отчетен един изключително успешен период, през който Българският Червен кръст затвърди ролята си на значим фактор, поставящ на вниманието на обществото важни социални проблеми и въпроси, свързани с хуманитарните ценности, подпомагащ уязвимите и работещ за застъпничество на правата на гражданите и превенция на негативните явления. Към най-уязвимите в нашата страна бяха насочени десетки проекти и предоставени помощи и услуги на стотици хиляди хора. БЧК постигна значителна организационна и финансова стабилност. Използвани бяха съвременни подходи и форми на работа при повишена прозрачност и отчетност; подобрени бяха ефективността, контролът и управлението на риска. Повишен бе капацитетът на БЧК и бе изградена широка партньорска мрежа за изпълнение на приоритетните задачи на организацията. Отбелязан беше и значителният принос на Българския Червен кръст в развитието на доброволчеството, в превенцията на социално значимите болести сред населението и най-вече сред младите хора, в подготовката за реакция в случай на масови бедствия, аварии и катастрофи и за осъществяване на спасителни действия в планините и водните басейни, в интегрирането на бежанците и мигрантите в нашата страна, в разпространението на принципите и нормите на международното хуманитарно право. Откроена бе ролята и значението на Българския младежки Червен кръст във всички приоритетни направления на работа на БЧК. Подчертани бяха общественото доверие и подкрепа за БЧК, неговият авторитет в страната и чужбина, разширените международни връзки.

Делегатите единодушно приеха отчета за работата на организацията в периода 2009 - 2012 г., отчетите на Националната контролна комисия и на Етичната комисия за 2009 - 2012 г., както и отчет за бюджета на БЧК за 2012 г. Членовете на Общото събрание актуализираха стратегическия план за действие на БЧК до 2020 г. и приеха план и бюджет на организацията за 2013 г. /БГНЕС

ХРИСТО ГРИГОРОВ: ОЧАКВАМ ЧОВЕК С ДОСТОЙНСТВО ДА ПРИЗНАЕ, ЧЕ Е ИМАЛО ГРЕШКА

 


Сходни връзки

Христо Григоров бе преизбран за председател на БЧК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди