изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:28 EET
СТРОЕЖЪТ В „ЯЙЛАТА“ Е НЕЗАКОНЕН, КАТЕГОРИЧНИ СА ОТ ДНСК    
ЕкологияСлужители на ДНСК провериха по документи и на място строеж „Двуетажна сграда“ в Археологически резерват „Яйлата“ в землището на с. Камен бряг, община Каварна, наречен неправилно „Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес“.


Проверката установи нарушения при издаване на разрешението за строеж през 2011 г. от главния архитект на община Калиакра и груби нарушения на нормативната уредба по устройство на територията, опазване на околната среда и културното наследство при изпълнението на строежа. Тези нарушения обуславят нищожност на разрешението за строеж и дават основание той да се квалифицира като безспорно незаконен по смисъла на ЗУТ.

Част от конструкцията, представляваща фундаменти и стоманобетонова плоча на първи етаж, е извършена без строителни книжа още през 2007 г. Тогава незаконният строеж е спрян със заповед на началника на РДНСК-Добрич.
В последните дни, над първия незаконен етаж е извършено строителство на втори етаж. Строежът представлява изцяло нова сграда, а не „Основен ремонт и реконструкция“, както е по издаденото разрешение за строеж от 2011 г. и визата за проектиране от 2006 година.
Извършеното строителство попада в границите на Археологически резерват „Яйлата“ и не е съгласувано с Министерството на културата. Това е изцяло в нарушение на изискванията за строителство в територия с особена теритоиталноустройствена защита. 

Нарушени са и изискванията на Закона за биологичното разнообразие. Не е направена оценка за съвместимост, която е задължителна при строителството, попадащо в границите на защитена зона за опазване на дивите птици /Калиакра/ BG 0002051 и защитена зона за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна /Комплекс Калиакра/ BG 0000573.
Проверяващите са съставили констативен акт за спиране и премахване на строежа, който днес ще бъде връчен на извършителите. След изтичане на седемдневния срок за възражения, ще бъдат издадени заповед за спиране и заповед за премахване на незаконния строеж. Заповедта за спиране се изпълнява незабавно, а премахването е възможно след влизане в сила на заповедта за премахване.

Ще бъдат наложени глоби на собствениците, проектанта, консултанта, извършил оценката за съответствие на проекта и на главния архитект на общината. НДТ

 

 


Сходни връзки

СТРОЕЖЪТ В „ЯЙЛАТА“ Е НЕЗАКОНЕН, КАТЕГОРИЧНИ СА ОТ ДНСК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди