изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:02 EEST
Турция: Поискаха доживотна присъда затвор за 103 военни    
По светаВ Турция бе огласен обвинителният акт срещу 103-ма военни, съдени за извършването на т.н. "постмодерен преврат" на 28 февруари 1997 г. Тогава бе отстранено от власт коалиционното правителство на премиера ислямист Неджметтин Ербакан и Тансу Чиллер.

Главният обвиняем е бившият началник на генералния щаб на турската армия по онова време Хаккъ Карадайъ, заедно с още 102-ма военни, повечето от които са известни о.з. генерали.

Обвинителният акт е подготвен от републиканския прокурор Мустафа Билгили и съдържа 1300 страници, събрани в 304 класьора.

Прокурорът иска доживотен затвор за обвиняемите Хаккъ Карадайъ и Ялчън Атаман, който и в момента е командващ Първа турска армия. Освен тях същите присъди се искат за Чевик Бир, който е обвиняем по делото "Ергенекон", Четин Доган, който вече получи доживотна присъда по процеса "Чук", Ерол Каснак, който бе секретар на Съвета за национална сигурност по онова време.

Единственото цивилно лице между обвиняемите е бившият председател на Съвета за висше образование Кемал Гюрюз.

Според прокуратурата обвиняемите, съвместно с т. нар. "Западна работна група", ръководена от о.з. генерал Чевик Бир, са предприели действия за отстраняване на коалиционното правителство на Партията на благоденствието, начело с покойния вече премиер Неджметтин Ербакан, и Партията на верния път на Тансу Чиллер.

Тансу Чиллер е сред главните свидетели на обвинението, като потърпевша.

Разследването на "постмодерния преврат" започна в началото на 2012 г., с ареста на 72-ма души, бивши и активни военни.

Преди 1997 г. турската армия е свалила от власт три правителства, организирайки преврати през 1960, 1971 и 1980 г. /vesti.bg

http://www.dnesplus.bg

 


Сходни връзки

Турция: Поискаха доживотна присъда затвор за 103 военни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 3.90 секунди