изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:22 EEST
Министър Марин Райков предложил на премиера Марин Райков да назначи Марин Райков за посланик    
НовиниСъветът по външна политика и публична дипломация на НС на БСП настоява президентът Росен Плевнелиев да спре всички назначения на посланици на България в чужбина, съобщи БСП.

"Политически некоректно е такива действия да бъдат предприемани само дни преди съставянето на ново правителство. Назначаването на посланици от президента по предложение на правителството, назначено от президента, освен това, противоречи на заложения в основния закон принцип на баланс между институциите.
В този смисъл, впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков иска и получава одобрение от премиера Марин Райков, посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица", се казва в декларацията.
"Престижът и достойнството на институциите трябва да бъдат пазени. Затова разчитаме да бъде изградено конструктивно взаимодействие между президент и правителство по въпросите на външната политика на Република България и очаква тонът да бъде зададен от българския президент като институция, създадена да олицетворява и да работи за единството на българската нация", пише още в декларацията.
Служебният премиер призна, че има списък с номинации за дипломати и неговото име фигурира в него. Става дума за 8 души, които представляват 1/4 от свободните позиции, заяви той. "Не бива да се оспорва правото на един външен министър да бъде посланик", каза още той.
Президентът Росен Плевнелиев ще подпише указ за назначаването на Марин Райков на посланически пост. „Аз бях честен към всички, като посочих, че избирам за министър-председател на служебното правителство дипломат и то не какъв да е дипломат, а дипломат от кариерата трето поколение. Получих сериозни поздравления от европейски лидери за моя избор на Марин Райков за министър-председател на служебното правителство. Посочих още в деня на назначаването защо назначавам дипломат за министър-председател”, добави Плевнелиев.
„Вярвам, че е коректно, когато един компетентен и отговорен дипломат от най-висшето ниво в кариерата поеме тежкия кръст в труден момент за държавата, понесе отговорността на министър-председател на служебното правителство, неговият мандат беше прекъснат и то в началото на мандата му, съвсем нормално е той да се върне обратно към своите ангажименти. България има нужда от своите качествени дипломати. Би следвало, когато те поемат сериозни отговорности, държавата също така да понесе своята отговорност, а не да го хвърлим на кучетата, след като три месеца е работил, прекъснал е мандата си и е поел една сериозна и тежка задача за родината си”, заяви президентът Плевнелиев. http://www.segabg.com
 


Сходни връзки

Министър Марин Райков предложил на премиера Марин Райков да назначи Марин Райков за посланик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди