изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:46 EEST
Замесиха България в аферата с тайните затвори на ЦРУ    
По светаНово проучване на британски експерти замеси България в скандалната програма на ЦРУ за тайни полети, с които американското разузнаване транспортира заподозрени в тероризъм до държави в Близкия изток. Тази програма действа от 2001 г., а в края на 2005-а "Вашингтон пост" разкри, че полетите са били свързани с укриване и разпити на арестантите в затвори в Източна Европа, пише в. "Монитор".

Тригодишното проучване на Съвета за икономически и социални изследвания, финансирано от британското правителство, е анализирало хиляди архивни записи от самолетни полети, информация от съдебни дела, финансови отчети и други документи за повече от 11 000 излитания и кацания на разузнавателни самолети. България фигурира в един полет, който е бил извършен преди осем години - на 23 май 2005 г. Самолетът на ЦРУ е кацнал на софийското летище от Исландия и часове по-късно е излетял за Дубай.

Британските експерти описват различните полети на самолетите на ЦРУ, които са анализирали - за някои е посочено, че почти сигурно са превозвали задържани от американското разузнаване, като дори в някои случаи тези лица са идентифицирани поименно. Други полети са описани като "фалшиви полетни планове", с които ЦРУ е заблуждавало авиационните власти и така е прикривало следите. Трети пък са обозначени просто като "подозрителни".

Полетът от 23 май 2005 година, за който София е междинна спирка, е част от маршрут на самолет на ЦРУ, започнал от гражданско летище във Вирджиния, преминал през Исландия и кацнал у нас. Именно в българската столица полетът се окачествява от експертите като "подозрителен", което означава, че има голяма вероятност тук да е качен "пътник" на ЦРУ. От София самолетът излита за Дубай, продължава за Афганистан, после за Йордания и накрая каца в Кипър. Самолетът прекарва четири дни в Кипър, като накрая, без да има документиран полет, се озовава отново в Америка - в щата Мейн.

Американската "Програма за извънредно транспортиране" е започната от ЦРУ само месец след атентатите в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г. Задържаните се прехвърлят в държави от Арабския свят, където им се прилагат т. нар. засилени методи за разпит. Те са незаконни в Америка, защото според местни политици и магистрати се равняват на изтезание. / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Замесиха България в аферата с тайните затвори на ЦРУ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди