изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:36 EEST
„Рекс”: Турция – Новата Османска империя    
По светаМосква. Когато една голяма, силна и относително стабилна държава провежда почти едновременно няколко конференции, посветени на проблемите на съседните й страни, трябва да се запитаме с каква цел тя прави това. В момента в Турция почти едновременно се провежда Симпозиум за Ирак и среща на представителите на сирийските опозиционни сили, които скоро няма да имат кого да представляват след чистката из групировките в Сирия, коментира Михаил Ошеров пред руската информационна агенция „Рекс”.

Интересното е, че турският елит има териториални претенции както към Сирия, така и към Ирак. Интересът е съсредоточен върху северната сирийска провинция около град Алепо и върху северната част на Ирак – Кюрдистан и градовете Киркук и Мосул. В тези области има значителни залежи на петрол.
Според публикувана във вестник „Милиет” карта, наречена „Нова Турция”, турският елит има териториални претенции към всички свои съседи. В северната си съседка България той засилва влиянието на Анкара чрез етническите турци. „Представителите на българското контраразузнаване разполагат с голямо количество информация относно работата на Турция с турското малцинство в България, но се оплакват, че българските управляващи не са предприели никакви решителни стъпки за ограничаване на тази дейност. Турската „етническа корпорация”, която под формата на политическа партия е представена в парламента, извършва мащабни постъпки за придобиването на недвижими имоти, в областта на финансите и търговията, подкупва администрацията и служители в местните структури на властта, работи за отстраняване на българските бизнесмени в различни градове и региони, където практически няма турско население”, пише в публикацията си експертът в областта на икономиката и политиката Ошеров.
През 2006 година бе установена новосъздадена мрежова структура, която е организирана на териториално-централизирания принцип и която съдържа различни служби: по събирането и предаването на информация, набирането на средства; подкрепа на турския бизнес, охрана и бойни отряди; пропаганда и разпространение на информация и слухове; създаване на умишлени провокации; благотворителност; разпространение на религиозни идеи и правила за водене на религиозен живот. Само в София са разкрити четири такива групи.
Политическите лидери смятат, че внедряването на „турските теми” във вътрешната политика на България, както и на проблеми в българско-турските отношения ще доведе до влошаване на българските позиции в евро-атлантическите структури.
„Основната цел на Турция на Балканите е контролът над България и превръщането на страната в сателит. Геополитическото положение на България е решаващо за връзките между Турция и Европа. Турция иска да включи България в своето икономическо пространство и да създаде модел на отношения, в които България, заедно с други членове на ЕС, ще подкрепи Турция в опитите й да стане член на ЕС”, пише още Ошеров.
Според него Анкара полага усилия да увеличи влиянието си още в Гърция, Азербайджан и Кавказ. Като доказателство той посочва проведена на 13 май в Турция конференция под надслов „Кавказ без Русия”. http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

„Рекс”: Турция – Новата Османска империя | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди