изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:52 EEST
Почина режисьорката Иванка Гръбчева    
Общество Кинорежисьорката Иванка Гръбчева почина внезапно днес на 66 години. Тя е известна с филмите "Войната на таралежите", "Изпити по никое време" и много други.

Завършила е кинорежисура в Германия, като години наред работи в Студията за игрални филми "Бояна". Един от най-знаменитите й филми е телевизионният сериал "Жребият" по сценарий на Свобода Бъчварова.

В БНТ Гръбчева работи като режисьор,а от 1969 до 1990 г. е режисьор-постановчик в Студия за игрални филми "Бояна". Продуцент и художествен ръководител на творчески колектив "Алфа", преподавател по кинорежисура и монтаж на филми в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Преподавател по режисура и във Факултета по изкуства на Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий". Нейни филми печелят множество награди. През 1974 г. печели наградата на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) за филма "Изпити по никое време" на Международния кинофестивал за детски филм в Хихон, Испания.

Създателката на "Войната на таралежите", "Изпити по никое време" и други знакови филми, с които са израснали поколения, има повече от 20 заглавия в кариерата си. Завършила е кинорежисура в Германия, дълги години работи в Студията за игрални филми "Бояна". Един от най-знаменитите й филми е телевизионният сериал "Жребият" по сценарий на Свобода Бъчварова. Най-добрите си ленти е заснела заедно със сценаристите Братя Мормареви, писателя Георги Данаилов и оператора Яцек Тодоров.

Иванка Гръбчева е българска режисьорка, дъщеря на Димитър Гръбчев и Митка Гръбчева. Родена е на 28.07.1946 г. в София. През 1966 г. се дипломира със специалност "Кино и телевизионна режисура" във Висшия институт за филмово изкуство в Бабелсберг, Германия. 1967 – 1991 е режисьор в Студия за игрални филми "Бояна". 1987 – 1991 е художествен ръководител на творчески колектив "Алфа" в Студия за игрални филми "Бояна". 1984 – 1991 е преподавател по кинорежисура и филмов монтаж в катедра "Кино и телевизия" при Национална академия за театрално и филмово изкуство. 1998 – 2004 е преподавател по кино и телевизионна режисура във факултета по изкуства на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Филмите и се ползват с голяма посещаемост. Често работеше в тандем със сценаристите братя Мормареви, със сценариста Георги Данаилов и с оператора Яцек Тодоров. Член на Съюза на българските филмови дейци. Награждавана е с ордени и медали. Сред най-известните й филми са "Войната на таралежите", "Карнавалът", "Жребият", "13-тата годеница на принца", "Една калория нежност", "Изпити по никое време" и много други. Поклон пред паметта й, се казва в съобщение на Съюза на българските филмови дейци. http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Почина режисьорката Иванка Гръбчева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди