изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:29 EET
Орешарски: България е в дълбока криза    
ПарламентВ резултат на водената през последните 4 г. непоследователна и волунтаристична политика страната е в криза и задълбочаващ се интегритет в обществото. Днес България се намира в дълбока криза - бързо растяща безработица, разширяваща се бедност, има набираща скорост нова имиграционна вълна. Това заяви от парламентарната трибуна кандидат-премиерът Пламен Орешарски.

"Трябва да се погрижим за правата и свободите на гражданите, да се противопоставим на битовата престъпност, да пресечем незаконното използване на СРС-та", каза Орешарски.

"Българската икономика се нуждае от по-дългосрочна визия за развитие. Необходимо е да изградим цели и политики за развитие. Добре е да се развиват традиционните сектори, но по-добре би било да се насърчават новите технологии, това е ключ към производства и по-висока добавена стойност. Последователността в икономическата и финансова политика и нейната предвидимост означават по-малък риск, по-ниски лихви. Солидарността и социалната справедливост е важен фактор", каза Орешарски.

"Днес страната се нуждае от институционално укрепване, както и от повече солидарност в едно общество, разтърсвано от социално отчаяние и безперспективност. „България изживява труден път в своето развитие. В резултат на водената непоследователна политика в последните 4 години страната се намира в тежка криза. Наложената и доминираща социална и институционална конфронтация поставя под заплаха устоите на държавата”, отбеляза Орешарски.

"Необходимо е да преразгледаме ролята на държавата в икономиката, като тя поеме повече регулаторни и контролни функции, но и предостави повече свобода на предприемачеството. Укрепването на демократичното начало е ключов момент. Необходимо е да се възстанови ролята на парламента, да се погрижим за правата и свободите на гражданите, да обърнем внимание на малцинствата. Важна е свободата на медиите, прозрачността в управлението, диалогът със социалните партньори. Икономическото възстановяване е другото истинско предизвикателство пред нас. Добре е да се развиват традиционните сектори в икономиката, но да се развиват и нови технологии. Изграждането на инфраструктурата е важен елемент от бизнес-климата, отбеляза Орешарски. Последователността в икономическата политика означава по-малък риск, по-ниски лихви", заяви Орешарски.

"Социалната солидарност е важен приоритет. Тези, които временно са без работа, трябва да се подпомогнат, за да се върнат на трудовите пазари. Повече от всякога се нуждаем от фокусиране върху децата и раждаемостта. Достъпът до здравеопазване е силно стеснен. Нуждаем се от една по-ефективна защита като потребители. Реализацията на програмните намерения ще доведе до стабилизация на страната, подчерта Орешарски. Част от мерките искат съответно финансиране и са подходящи за детайлно обсъждане по-късно тази есен. Друга част могат да бъдат вместени още тази година, макар с усилия", отбеляза той. /БЛИЦ

Ето състава на новия кабинет:

Министър-председател - Пламен Орешарски
Министър на финансите - Петър Чобанов
Министър на икономиката и енергетиката - Драгомир Стойнев
Министър на транспорта - Даниел Папазов, шеф на пристанище Варна
Министър на земеделието - Димитър Греков, ректор на пловдивски Аграрен университет
Министър на културата - Петър Стоянович
Министър на здравеопазването - Таня Андреева
Министър на вътрешните работи - Цветлин Йовчев
Министър на отбраната - Ангел Найденов
Министър на външните работи - Кристиан Вигенин
Министър на екологията - Искра Михайлова
Министър на правосъдието и вицеприемиер - Зинаида Златанова
Министър на спорта - Марияна Георгиева
Министър на образованието и науката - Анелия Клисарова, ректор на варненския МУ
Министър на труда и социалната политика - Хасан Адемов
Министър на инвестиционното проектиране - Иван Данов
Министър на регионалното развитие - Десислава Терзиева

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Орешарски: България е в дълбока криза | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди