изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:35 EEST
ХОРОВ ФЕСТИВАЛ СЪБИРА ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ 8 ДЪРЖАВИ    
Култура

От 5 до 9 юни в Балчик ще се проведе третото издание на международния хоров фестивал “Черноморски звуци”. Във фестивала ще участват 13 хорови формации от 8 държави, които ще се състезават за приза “Черноморски звуци”. В продължение на 5 дни песни от Гърция, Украйна, Финландия, Сърбия, Румъния, Македония, Турция и България ще звучат в бялата прегръдка на крайморския град.



По традиция, участниците ще бъдат посрещнати на площада в Балчик, след което с дефиле ще се предвижат до Морска гара и Двореца, където ще бъде официалното откриване с концерт, подготвен от домакините смесен хор “Черноморски звуци”. В миналогодишното издание, лауреат на голямата награда стана дамски хор “Кантилена” от Литва с диригент Дайва Петрикиене.

Освен с активното международно участие, фестивалът е уникален за България и с хоровите работилници, които се организират в рамките на форума. През 2011 година, всички участници във фестивала работиха с Веселина Драголова – композитор и диригент. Темите на миналогодишните хорови работилници бяха “Съвременна финландска музика” с ръководител Юха Холма – композитор и диригент и “Български фолклор” с ръководител Катя Барулова – диригент и преподавател в Националното училище по фолклорни изкуства – Котел.

В продължение на два дни участниците ще работят с Хосе Елбердин – диригент и автор на “Da pachem domini”. Това произведение ще бъде изпълнено от фестивален хор с над 350 хористи от 7 държави по време на гала концерта на 8 юни. Тогава ще бъдат връчени призове и награди на участниците, както и голямата награда – статуетка “Черноморски звуци”.

Конкурсната програма е разпределена в два концерта на 6 и 7 юни. Всеки хор трябва да представи двадесетминутна програма. Задължително условие е изпълнението на поне едно българско произведение. Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател Огнян Василев – безспорен авторитет в областта на хоровото дирижиране, не само в България. От 12 години дирижира финландски хорове, с които продължава да печели престижни международни награди. Член на журито е Хосе Елбердин – един от най-популярните съвременни испански композитори и диригенти, преподавател по композиция, пеене и пиано. В решенията на журито глас ще има и Валентина Георгиева – артистичен директор на фестивала, диригент на смесен хор “Черноморски звуци” и докторант по хорово дирижиране.

Освен конкурсните концерти, които ще се провеждат в Каменна зала в двореца в Балчик, организаторите са предвидили и други два концерта. “Децата ни” ще се проведе на 6 юни. Сцената ще си поделят детска вокална формация от Балчик и детски хор на Харковския лицей по изкуства, Украйна. На 7 юни жителите и гостите на Белия град ще могат да видят детския мюзикъл “Денят на прошката”. Спектакълът е дело на  Детска вокално-театрална формация „Таласъмче”.

Входът за всички концерти и събития в рамките на фестивала е свободен. НДТ

 


Сходни връзки

ХОРОВ ФЕСТИВАЛ СЪБИРА ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ 8 ДЪРЖАВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди