изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:02 EEST
НОВ ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ДОБРИЧ ЩЕ ДАВА ВИЗИЯ ДО 2030 Г.    
Общество

Граждани искат извънредна сесия за размера на такса „Смет”



Задание за изработване на общ устройствен план на Добрич прие вчера на заседанието си Общинският съвет след много коментари. В докладната записка се посочва, че сега действащият ОУП е изграден с перспективен срок за 2010 г., който е изтекъл. Освен това, той е с обхват само селището, без неговото землище. Настъпилите значителни промени в собствеността и в нормативната база, също налагат приемане на нов общ устройствен план на областния град. Посочва се, че основната му цел е създаване на оптимална пространствена и функционална структура за развитие, изграждане и комплексно устройство на общината като единство на урбанизираните структури със съществуващите природни и други дадености. Заданието поставя като задачи обхващане на населеното място и прилежащото землище. Планът трябва да разгледа пространственото развитие на общината до 2030 година. Той ще определя функционалното предназначение на терените – за обитаване, труд, отдих. 

Прието бе предложение за прекратяване на съсобственост по бул. „3 март” с „Глас Дизайн” ООД и „Добротица БСК” АД. Въз основа на това ще бъде продадена частта на общината от 720 кв. метра на цена от 29 495 лева. След бурни коментари и несъгласия, бе взето бе решение за прекратяване на съсобственост в жк „Дружба” с „ТОНИ-81” за имот с площ 661 кв. метра за 25 573 лева.

Общинските съветници взеха решение за предоставяне на възмездно право на ползване на терен за монтиране на базова станция на GSM оператор в землището на общината. За целта ще се обособи терен от 400 кв. м, който е със статут пустееща необработваема земя. Правото на ползване се осигурява за срок от десет години срещу 234 лева на месец.

По искане на общински съветник от Коалиция за България арх. Емилия Добрева зам.-кметът арх. Пламен Ганчев оттегли предложението си за изменение на подробен устройствен план на терен в квартал „Балик-Йовково-Юг”.

Съветниците дадоха съгласие да бъде издадена запис на заповед на стойност 1 661 882,21 лева. във връзка с авансово плащане по проект „Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градски парк „Свети Георги“. Това е задължително условие за получаване на авансовите средства от управляващия орган по програма „Регионално развитие”.

Да се проведе извънредна сесия на Общинския съвет за преразглеждане на размера на такса смет, поиска Десислава Първанова от името на група граждани. Както НДТ неотдавна писа, от началото на март 2013 година гражданска инициативна група за обществен контрол поставихме редица въпроси към кмета на града. Сред тях са въпросите, свързани „с определяне на такса битови отпадъци, възлагане на обществени поръчки, стимулиране на малкият и среден бизнес чрез данъчни облекчения, мерки за намаляване на безработицата и откриване на нови работни места и др.” Към отговорите, според Първанова, се е подходило формално и повърхностно, без конкретика. Затова те искат дебатиране по въпроса и да се насрочи заседание на Общинския съвет, на което да се дискутират поставени от гражданите въпроси.

Председателят на Общинския съвет Ангел Табаков обаче напомни, че Правилникът за работа на колективния орган който изисква свикване на извънредна сесия с 1/3 от гласовете на общинските съветници. НДТ

 


Сходни връзки

НОВ ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ДОБРИЧ ЩЕ ДАВА ВИЗИЯ ДО 2030 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди