изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:11 EEST
Полицейското насилие в Истанбул надига обществото    
По света

Десетки протестиращи срещу оспорван проект бяха ранени, някои сериозно, по време на полицейски акции през целия петъчен ден в сърцето на Истанбул. Още сутринта полицаите използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите в парк Гези, площад Таксим. Демонстрантите са срещу унищожаването и изкореняването на дървета от местните власти в града край Босфора.



Стигна се до суматоха след намесата на полицията, при която бяха ранени рано сутринта десетина протестиращи. През деня протестите се активизираха и на други места в Турция.

Жителите на Истанбул от всякакви възрасти се противопоставят на проекта за урбанизация на това място от града. Местните власти предвиждат да изкоренят част от 600-те дървета, които са белите дробове на тази част от града. На тяхно място трябва да бъдат реконструирани казарми от времето на Османската империя. Планиран е и строеж на културен и търговски център. От понеделник, когато се появиха булдозери, жители на града, свикнали да се разхождат в парка, и природозащитници се борят ежедневно със силите на реда.

Гражданското общество в Истанбул се надигна в петък, социалните мрежи отклихнаха и много хора се присъединяваха към редиците на протестиращите през целия ден.

До падането на нощта, полицията разгонваше протестиращи на площада и околните улици в центъра, където имаше и много туристи. Заради отровния дим властите затвориха няколко станции на метрото.

Много от протестиращите пострадаха, някои получиха фрактури или проблеми с дишането, някои лежаха проснати в безсъзнание в продължение на няколко минути, преди да им бъде оказана помощ. Двама души, включително и журналист, бяха сериозно ранени в главата, според фотограф на АФП.

Според областния управител на града Хюсеин Авни Мутлу, дванайсет души все още са в болница към края на деня. Една жена е с фрактура на черепа, най-малко 63 души са били арестувани. Правозащитната организация "Амнести интеренешънъл" съобщи за сто ранени.

"Те пръскаха със сълзотворен газ всички, сякаш пръскат с пестициди. Деца, бебета, възрастни хора, туристи, никой не бе пощаден", пише в Туитър един от протестиращите - @ blogcuanne".

"Амнести интернешънъл" разкритикува "прекомерната употреба на сила срещу мирни демонстранти", докато организацията "Репортери без граници" осъди "целенасочените атаки" на силите на реда срещу журналисти.

Срещу правителството

В социалните мрежи, хиляди хора изразиха подкрепата си за противопоставящите се на новото застрояване на парка до площад Таксим. Вечерта протестът започна да набира привърженици и в столицата Анкара и град Измир, където хиляди хора осъдиха насилието в Истанбул, показа турската телевизия.

Проектът на общината бе отхвърлен от много проектанти, архитекти и еколози. Те спечелиха първа победа в петък с решението на Административния съд в Истанбул за спиране на проекта за реконструкция на казармата.

Движението на протестиращите бързо взе политически обрат срещу действията на правителството и неговите строителни мега проекти в Истанбул, като третия мост над Босфора, чиято първа копка бе направена в сряда или гигантското летище.

"Не можете да правите това, не сте собственици на града, не сте собственици на Турция", каза на кюрдския представител Ертугрул Кюркчи, като настоя, че "тези, които служат на хората не може да ги бият или обгазяват".

Премиерът Реджеп Ердоган стана прицел на социалните мрежи, които го преименуваха "Тайип - химичното вещество".

"Тези хора няма да ви се покоряват", обявиха протестиращите в парка Гези на плакат. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Полицейското насилие в Истанбул надига обществото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди