изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:57 EET
ВТОРИ ЮНИ - ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ    
Общество

„Ще дойде време, когато деятелността на всекиго ще да има важност за нашата история”. Учудващо Ботево прозрение. Апостолът на националната революция, създателят на Съединението, летописец и писател от европейска величина, Захари Стоянов пръв записа имената на плеяда герои: Ангел Кънчев, братя Жекови, Тодор Каблешков, Георги Бенковски и много други, и с преклонение пред светия дух и дело на двамата титани – Васил Левски и Христо Ботев, герои на всички времена.



 

„Ако някога историята припознае, че и българските бунтовници са действали за нашето Освобождение, то навярно името на този български син ще фигурира на първо място”.  Левски „… носел на гърба си цяла  България”. А Иван Вазов видя бесилото „… връх, от където виждаше духът към безсмъртието най-прекия път!”

За Захари Стоянов „Ботев е рядкост между всички свои съвременници. Необикновен човек, човек с високи чувства и идеи, олицетворил в себе си цялата тогавашна епоха. За тая епоха живеел той, а не за себе си.

Ботев ни остави живот легенда и поезия, в която любовта към Отечеството, омразата към тираните и волята за свобода са с пределна сила, Величие и героизъм!

„Повзри се в живота и ето ти Ботев….” – Никола Вапцаров.

„Ботев е граница на понятието България. Няма друго измерение за нея по негово време. При Ботев България е най-голяма, най-велика, единствена и световно съизмерима. Тя е чисто понятие. Единственият син на тази негова България виси със страшна сила на Бесилото. И ако Левски е отвесът, то Ботев е хоризонталът – двамата са кръстът, извън него няма България. Истинската България, тази, която носим в себе си, е творение на Левски, е творение на Ботев” - Александър Ангелов.

Българинът посвещава 2-ри юни на загиналите за свободата на България, с преклонение пред Врачанския Балкан, където загина храбрият гениален Ботев. Поетичната формула на Ботев за възможно най-високото признание и награда на народа е :

„ Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”

 

Райна Стойчева – учител, член на Българския Антифашистки Съюз

 

 

                                                                     
 


Сходни връзки

ВТОРИ ЮНИ - ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди