изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:31 EET
Турция на барикадите: Най-малко един е убит, стотици са ранени нощес    
По светаВ Турция ожесточените сблъсъци на демонстрантите с полицията, искащи оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган, продължиха и през нощта, въпреки полицейското насилие. Особено активните протестиращи попаднаха зад решетките. В хода на антиправителствените акции са задържани над 1700 души.

Уличните безредици имаше на практика във всичките големи градове на страната, включително Истанбул, Анкара, Анталия, Измир и Коня. Над 100 души са пострадали в резултат на сблъсъците с полицията само в столицата и Истанбул. Стражите на реда употребиха гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган определи протестиращите като „тълпа мародери, подкопаващи демократичните устои“. Той обвини за безредиците опозицията, която провокира сблъсъците за свои цели. В цялата страна хиляди хора настояват за оставката на премиера. Ердоган подчерта, че не възнамерява да се отказва от реконструкцията на площада Таксим, която по план трябва да облекчи транспортни артерии на града. Властите все още не са решили какво да бъде построено на мястото – търговски център, музей, опера, театър или джамия.

Най-малко един човек е убит по време на безредиците, съобщи активист от Анкара. „Лично го видях как умира в Анкара, на Каранфил Сосак. Младежът Етем Сарисюлюк бе прострелян в главата от куршум с газ от пушка, той падна, изгуби съзнание и почина от мозъчна травма“, каза активистът Ес Джи, пожелал да запази анонимност.

По думите на активиста, в неделя той с приятели са седели в центъра на Анкара, когато полицията е пристигнала и започнала да стреля със сълзотворен газ. „Бяхме изтласкани и осъзнахме, че те също обгазяват и тези, които бягат, притеснихме се – нямаше как да се измъкнем“, разказва той.

След като полицията прочистила улиците, стражите на реда започнали да обгазяват и апартаментите, за да гарантират, че демонстранти няма да се укрият в разположени наблизо жилищни сгради. „Сега, ако излезеш навън, веднага ще те арестуват“, казва студент и бивш държавен служител.

Сутринта в понеделник улиците на Анкара са празни. Съобщава се, че задържаните са измъчвани. „Арестуваните хора са държани в спортни зали. Те са принуждавани да подпишат документ, в който признават, че членуват в терористична организация. Ако откажат, те ще бъдат задържани цели 15 дни, въз основа на антитерористичния закон в Турция. Това означава 15 дни мъчения“, казва адвокатът Орхан Шимшек за Ulusal Kanal TV.
















http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Турция на барикадите: Най-малко един е убит, стотици са ранени нощес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди