изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:27 EEST
Излезе първият български вестник за Болест на Алцхаймер и други форми на деменция    
Здраве

В България около 70 хиляди души страдат от болестта на Алцхаймер



 На 15 май 2013 година излезе първи брой на единствения по рода си български вестник „Деменцията“. Той е издание на Гражданско сдружение „Алцхайемер-България“. Разпространява се безплатно и е специализирано в областта на деменцията, която се превръща в сериозен социален проблем.  Вестникът съдържа информация по обществено значими теми, свързани с болестта, превенцията, изследвания, грижи за болните, здравни съвети и др. Ще излиза на всеки три месеца в тираж от 30 000 броя.
 
 Над 7 млн. души в Европейския съюз страдат от болестта на Алцхаймер или друга разновидност на деменцията, като прогнозите са до 2050 година тази бройка да се удвои. Алцхаймер е болест на възрастните хора. У нас около 70 хиляди души страдат от нея, а застаряването на населението е тенденция, която се определя като здравословен и социален проблем.
                   
      Огромният   брой на засегнатите от болестта и ангажираните с проблема техни семейства, както и липсата на достатъчно източници на информация и диалог до голяма степен определят смисъла и концепцията на новото професионално издание. То е предназначено за близките, които са поели грижата за болни с деменция, за приятели и съседи на болните, за хората над 65 години, за социални работници, психолози и лекари. “Деменцията“ е и за институциите, отговорни и призвани да съдействат за достойното остаряване на възрастното население в България.

Пилотният брой дава отговор на въпросите кога и при какви условия е необходимо да се обръщаме към професионалисти в името на здравето, какви грижи за болните се прилагат в другите страни, какви действия предприемат европейските държави по отношение на предизвикателството деменция?
 
Вестникът се разпространява безплатно в болниците и кабинетите на общо практикуващите лекари, невролози и психиатри в страната, както и чрез представителите и информационната мрежа на ГС „Алцхаймер-България“. От края на месец юни очаквайте и онлайн изданието на вестника в официалния сайт на Гражданско сдружение „Алцхаймер-България“ - www.alzheimer-bg.org

Социалната кауза, за която  ГС „Алцхаймер-България“ работи вече 10 години, е в унисон с предназначението на в. “Деменцията” - да съдейства за изграждането на адекватна и гъвкава социална политика, отговаряща на реалните нужди и предизвикателства, отнасящи се до застаряващото население на България и проблема на деменциите. Вестникът е възможност за всички читатели да споделят как живеят с болестта и е предпоставка за диалог, разбиране и създаване на по-добри условия за живот на нацията.
  


 

 


Сходни връзки

Излезе първият български вестник за Болест на Алцхаймер и други форми на деменция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.54 секунди