изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:09 EET
Йовчев: Освободих Йорданов заради липса на контрол    
Ред и сигурност

В никакъв случай не съм започнал чистка. Освободих директора на СДВР, по-скоро поисках оставката му, заради неупражнен контрол във връзка със случая, при който полицаи наблюдават как се продават контрабандни цигари.



Това каза пред БНР министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Това е абсолютно недопустимо. Не мога да си представя, че това ще продължи да се случва в МВР. Освободих още няколко директори на областни дирекции за слаби резултати към момента. Петима души съм освободил заради слаби резултати, разпоредих и краткосрочни мерки, в рамките на които ще очаквам резултати.

В никакъв случай не планирам още хора да освобождавам, ако резултатите са добри. Ако резултатите са незадоволителни, няма да има никакъв компромис за никого от системата на МВР, категоричен е Йовчев.

Попитан дали няма нещо реваншистко в действията му, Йовчев отговори: "Ако някой може и се опита да докаже такава теза, съм готов да изслушам аргументите, но уверявам, че всичко, което ще правя в МВР ще следва принципна логика на това какви са резултатите, дали служителят има компетентността, знанията и уменията, какъв е интегритетът му към системата и доколко притежава лични качества за заемане на съответната длъжност, от нищо друго няма да се ръководя". Йовчев подчерта, че прави абсолютен пълен преглед на състоянието на системата. "Моето усещане е, че имаме неефективно използване на ресурса. Предвиждам в кратки срокове реформа, която ще има за цел по-ефективно използване на ресурсите. Ще има както структурни, така и функционални промени. Планираме среща за утре или за сряда със синдикатите в МВР. Ще поканя всички лидери на синдикатите и смятам да има много по-активен диалог, включително и по това каква да бъде реформата в системата", заяви Йовчев. Той допълни, че в момента установяват финансовото състояние на МВР.

"Към момента има сериозна дупка в бюджета от 93 млн. лева от средства за издръжка, проверяваме да не излязат и други такива задължения. По възможност ще ограничим някои разходи, тъй като финансовото състояние на министерството не е добро. Ако не променим нещо съществено, до края на годината дупката ще стане около 180 млн. лева. Създал съм работна група за пакет от мерки, които ще помогнат на министерството да излезе от тази тежка финансова ситуация", увери вътрешният министър. Той категорично не одобрява практиката да има дарения в министерството.

"Парламентът е гласувал доверие на правителство, изпълнителната власт и МС е предложил бюджет, който е утвърден. Средствата, които МВР изразходва за дейността си, са определени. Всяко дарение изкривява този модел, това значи, че се изразходват повече средства, отколкото са предвидени. Това значи, че ние черпим, да не кажа неправомерно, но не съвсем прозрачно средства, не е приемливо да приемаме дарения и от частни фирми. Министърът на вътрешните работи ще върви в посока към прекратяване на практиките с даренията в МВР", категоричен е Йовчев.

За изваждането на ГДБОП от МВР Йовчев коментира, че ГДБОП е специална служба, стилът и методите на работа на тези служби се различават от полицейските структури, така че съвместимостта на ДАНС и ГДБОП е налице. "Може да очакваме и синергиен ефект в борба с корупцията и борбата с международния тероризъм и радикалния екстремизъм. Корупцията е един от основните проблеми на обществото - ако там получим силен ефект за противодействие, мисля, че една такава реформа има смисъл. Сегашното състояние на МВР е много по-опасно, защото освен полицейските правомощия на ГДБОП, представете си, когато разполага и с целия ресурс за службата на подслушване. По закон директорът на ГДБОП е и зам.-главен секретар, тоест той може да разпорежда на всяко звено. Този модел е много по-опасен", категоричен е Йовчев. Той заяви, че МВР е била една нереформирана структура, която концентрира много власт без реален поглед върху това каква е ползата за обществото. Вътрешният министър няма нужда от такава власт и не е нужно да я има. Нямам информация дали е работила "Частна ГДБОП". Ако има такива сигнали те трябва да се проверят", добави Йовчев. Той подчерта, че в условията на тежка криза трябва да се действа бързо и решително. "Очевидно е, че системата не функционира добре. Не можем сега да обясняваме на хората, че ние сега започваме да дебатираме за системата, при положение, че те изнемогват. Когато къщата ти гори, ти не сядащ на семеен съвет да решиш какво да правиш, а действаш веднага. Ако нямаме много бързи резултати и по сектор сигурност, то не можем да очакваме, че ще успеем да се справим с тази криза. Подкрепям идеята за извеждане на СДОТО от МВР, предвид обществените опасения, че в МВР някои от дейностите могат да се упражнят извън закона, ние трябва да вземем такива мерки. Към момента ще оставим на народните представители да решат къде ще бъде СДОТО. Като министър на МВР нямам нужда да знам кой се подслушва в момента, за да си свърша работата. В СДОТО няма да се извършва нищо извън рамките на закона, но и не твърдя, че досега е извършвано нещо незаконно. Разпоредил съм квотен принцип и ресурсът на СДОТО да се разпредели спрямо възможностите на дирекцията, за да не се превишава капацитетът. Това ще намали броят на исканията за СРС", обясни вътрешният министър. Той подчерта, че МВР има много с какво да се занимава. "Трябва да противодейства ефективно на престъпността, да осигури ефективна охрана на обществения ред, да охранява държавната граница. Има идеи за това, днес дори съм разпоредил краткосрочни мерки, които трябва да се реализират до един месец – бърза реализация на наказателна отговорност, по-различна организация на патрулно-постовата дейност, статистика на престъпленията и анализ на обстановката в момента, отговорност на патрулиращите за случващото се в съответния район, засилен контрол на патрулите, организиран на дейността на криминална и икономическа полиция, контрол на СРС по целесъобразност", изброи част от мерките Йовчев. / www.bgnes.com

 


Сходни връзки

Йовчев: Освободих Йорданов заради липса на контрол | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди