изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2019-10-16 @ 19:37 EEST
Няма ги едни 1,8 млрд. лева    
Новини"Мога да твърдя аргументирано, че никога ситуацията в страната не е била по-зле, не говоря само за цифри, но и за структурните проблеми в публичния сектор и за отчаянието у хората, натрупани проблеми в ключови сектори, които ни връщат в началото на века."

Това обобщение на завареното наследство направи вчера министър-председателят Пламен Орешарски след първото заседание на новото правителство. Министрите обсъждаха над 4 часа финансовата ситуация в страната.

"Трябва да уведомим обществото без пропагандни елементи за фактическото състояние на страната, без да правя пропаганда нито с числа, още повече без тях", обясни Орешарски.

Бюджетът е изправен пред риск да се отвори допълнителен дефицит от 2,4% от БВП освен предвидените 1,4%, стана ясно пък от думите на финансовия министър Петър Чобанов.

"Не заварваме цветуща финансова ситуация. Даже бих могъл да употребя точно обратния термин", заяви той. Според данните, изнесени от Чобанов, оценките на приходните агенции към момента сочат риск от неизпълнение на приходите от малко над 1 млрд. лева, което е 1,4% от прогнозирания БВП.

Дупка се отваря и при разходите, тъй като редица от тях са били отлагани с цел да останат за новото правителство, каза Чобанов. Според думите му в разходната част недостигът е за 830 млн. лв., или още 1% от БВП.

През юли 2009 г. когато ГЕРБ пое властта, наследеният дефицит бе 372 млн.лв., а във фискалния резерв имаше 8,2 млрд.лв. Тогава финансовия министър Симеон Дянков покани в министерството предшественика си Пламен Орешарски, за да уточнят цифрите.
"Основен проблем са просрочените задължения и постъпващите от министерствата и ведомства искания за допълнителни разходи. Към момента, стига да няма решение на МС, тези искания получават отговор "не", заяви финансовият министър.

Въпреки това той направи уговорката, че за момента не говори за реална дупка, а за рискове пред бюджета на страната. Чобанов изрично подчерта, чезасега не предвижда актуализация на бюджета за 2013. Според него бюджетът можел да бъде фокусиран върху приоритетите и така да бъде спасен.

"Моят съвет към министрите беше да търсят възможности за оптимизация на своите разходи, да проверят има ли планирани паразитни разходи, които могат да бъдат спестени, и други някои съвети, с които да овладеем в някаква степен тази тежка ситуация", обясни Петър Чобанов.

Да се даде възможност на бизнеса да работи, е най-спешната задача пред правителството. На оперативно заседание вчера министрите са обсъждали задвижването на редица мерки, които да помогнат за това, каза премиерът.

Още следващата седмица кабинетът ще организира работна група с работодатели, синдикати и неправителствени организации, която да направи пълен преглед на регулаторните режими за бизнеса и административните такси. След инвентаризацията ще се прецени и кои режими ще бъдат премахнати и облекчени. Отпадането на такси и регулации обаче е свързано с промяна в закони, а това не е най-бързата процедура, направи уговорка Пламен Орешарски.

Премиерът е поискал от министрите си предложения за подходящи промени в закона
за обществените поръчки, за да станат конкурсите по-неутрални и да се позволи по-широко участие на бизнеса в тях.

Очакванията на Орешарски са мерките да върнат спокойствието на бизнеса и да убедят българите, че правителството работи за тях.

"Разочарован съм, че протестите бяха на втория ден на новото правителство. Имахме точно 2 работни дни и вероятно това е един от рекордите по бързина на протестите. Обикновено световната практика е за толеранс от 100 дни, аз смятам, че ние имахме право на толеранс от поне една седмица", заяви Орешарски по повод неделните антиправителствени протести, организирани от РЗС и НФСБ.

Министър-председателят обаче изрази надежда, че с работата си кабинетът ще накара дори поддръжниците на партиите, които организираха протестите, да видят, че действията му са за доброто на страната.

"Ако доходите трябва да стигнат средните европейски нива, това ще отнеме повече време. Но мисля, че скоро хората ще се почувстват по-спокойни", увери още Орешарски.

Помощта за първолаци с 50 лв. под обещаното, за повече няма пари

Правителството започна да одобрява спешните социални мерки, които бяха включени и в програмата му, още на първото си заседание вчера.
Помощта за първокласниците, която получават за 15 септември родители с под 350 лв. месечен доход на човек от семейството, ще бъде 250 лв., а не 150 лв. Тя не бе променяна от 2008 г.

Размерът на помощта за първокласниците не успя да стигне обещаните преди гласуването на правителството 300 лв., защото не бяха намерени достатъчно резерви, обясни социалният министър Хасан Адемов. “Имахме желание, но в момента толкова можем да си позволим”, заяви той.

Около 45 000 деца ще бъдат подпомогнати и това ще струва на социалното министерство 4,9 млн. лв., обясни Адемов. Тези пари трябвало да бъдат осигурени от спестяване по други пера на министерството, но все още няма яснота от кои точно. Заради това и финалното решение трябва да бъде прието от Министерския съвет до 19 юни, като през следващите две седмици Адемов трябва да реши от кои разходи на ведомството да се откаже.

Правителството възложи на Адемов и да разшири групата на хората, които имат право на енергийни помощи за зимата с около 60 000 души. Това ще стане, като подоходните прагове на 16-те групи правоимащи бъдат увеличени с по 15 лв., обясни Адемов.
До момента енергийна помощ от 65,72 лв. на месец получаваха 210 000 лица и домакинства, а с разширяването на критериите трябва да са около 270 000, обясни вчера министърът.

Нужните за разширяване на енергийното подпомагане допълнителни 5 млн. лв. също ще бъдат осигурени от бюджета на социалното министерство.
Правителството прие и становище до парламента, с което се обяви за увеличение на майчинските през втората година от родителския отпуск от 240 на 310 лв. месечно
от 1 юли.

В момента в НС се обсъждат три законопроекта за това, като предложенията са да стане от 1 юни, от 1 юли или от 1 октомври.
Вдигане на майчинството още от другия месец ще струва 17 000 000 лв. до края на годината, показват разчетите на правителството. Парите трябва да бъдат намерени от НОИ чрез преструктуриране на разходите, обясни Хасан Адемов.
С този пакет правителството изпълнява ангажимента си за допълнителна подкрепа на социално най-уязвимите групи, похвали се социалният министър.

Иван Гарелов писмено обяви, че няма да става говорител на правителството

"От няколко медии научих, че съм станал говорител на правителството. Това не отговаря на истината. По следните причини:

1. Никой не е разговарял с мен на тази тема.
2. И да разговарят, няма да приема. Не е моето амплоа.
3. Не смятам въобще, че кабинетът има нужда от говорител.
С това приключвам по този въпрос.”

Това изявление написа Иван Гарелов и с него категорично отрече слуха, който от няколко дни се препредава и дори се задълбочава с нови елементи. Би Ти Ви пусна първа тази информация не като окончателен, а като възможен вариант. Това обаче беше достатъчно десетки журналисти да звънят на Гарелов и да го питат приел ли е поста. Най-накрая, когато и от една жълта медия му звъннали, той написал изявлението.

Министрите в отпуск най-много за седмица

Правителството няма да почива през лятото, обяви вчера министър-председателят Пламен Орешарски.
Министрите ще могат да почиват по не повече от една седмица, допълни той. Те обаче трябвало да си направят график, така че да не се засичат по много членове на кабинета заедно в почивка.

Графикът трябва да бъде така направен, че правителството да има постоянно кворум, за да заседава, каза министър-председателят Пламен Орешарски. В момента кабинетът се състои от 17 министри, като в това число влиза и премиерът Пламен Орешарски. За да има кворум за провеждане на заседание, на него трябва да присъстват поне 9-има министри. Задължително на заседанието трябва да бъде или премиерът или единственият засега вицепремиер Зинаида Златанова.

Много вероятно е и парламентът да почива само една седмица в края на август. Подобна идея вече се обсъжда в червените редици, макар все още да няма взето решение.
Депутатите получиха вчера графика на работа на станцията в Слънчев бряг. Летуващите там ще плащат цени от 70 лв. за двойна стая до 130 лв. за апартамент за 4 лица. ВИП апартаментите пък са 150 лв. В цената се включват освен закуска и чадър, и шезлонг на плажа. http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Няма ги едни 1,8 млрд. лева | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Няма ги едни 1,8 млрд. лева
Автор: Anonymous да 2013-06-06 @ 18:55 EEST
А  бе Орешарски ти няма да изкараш и един месец,направиха те разноглед -всеки ти дърпа конците...Кукло ,кукло...
Няма ги едни 1,8 млрд. лева
Автор: Anonymous да 2013-06-10 @ 05:29 EEST
И ти си стиснат като Дянков.Паричните потоци отиват пак към циганите,нали ДПС и БСП трябва да им се отплатите за гласовете за изборите.
Няма ги едни 1,8 млрд. лева
Автор: Anonymous да 2013-06-10 @ 09:46 EEST
Ейййййй,как обещаваха тия ,а и как им повярваха преди изборите и сега какво стана нямало ги 1,8 млрд.лева.Къде са бе Орешарски ?
Няма ги едни 1,8 млрд. лева
Автор: Anonymous да 2013-06-10 @ 14:02 EEST

Питай шестака и будалата?

Няма ги едни 1,8 млрд. лева
Автор: Anonymous да 2013-06-10 @ 14:31 EEST
Ало, ало! Електорална прозявка вика Честен гербер. Електорална прозявка вика Честен гербер: Какво стана с намерените в деня на размисъл билюци бюлитини? Ако ги бяхме вкарали в употреба, сега щяхме ли спокойно да си печем тумбаците по морятата? :-Р

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2019 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди