изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:11 EEST
Колекционерът Боян Минков: В НИМ са изложени фалшификати, Божидар Димитров и експертите му са за съд    
Интервюта Боян Минков е собственик на конфискуваните миналата година от ГДБОП мраморен саркофаг и още 156 мраморни паметници и керамични съдове от римската епоха със световно значение, част от които са изложени в Националния исторически музей.

Артефактите бяха отнети при показна акция в село Рупци, Видинско, където 43-годишният колекционер ги държал от десет години, старателно подредени в неговата вила. Боян Минков е икономист по образование, има частен бизнес със селски къщи, както и частна художествена галерия в града, с чисто съдебно минало, неосъждан. Официалната оценка на колекцията му е около 1 600 000 лева. В момента той се опитва да си върне ценностите, които твърди, че са негово семейно наследство, оставено на фамилията от дядо му.




- Вие спечелихте в Окръжен съд делото за собственост над мраморния саркофаг, изложен в НИМ, но вече във Върховния го изгубихте. Какво ще правите оттук-нататък?
- В България приключихме вече споровете, сега завеждам дело срещу държавата в Страсбург. Все още обмисляме на каква сума да е искът, който ще заведем. Аз съм убеден, че ще си върна нещата - не може в XXI век да се конфискува частна собственост! Няма такава държава! Присъствах преди дни на кръгла маса и на нея имаше гости от цял свят. Когато разказах накратко моята история, проф. Норман Баумър дойде при мен и ми каза: „Разчувствах се до такава степен, че се разплаках, и ви предлагам всичкото това нещо да ми го дадете като история и да я направя известна на три континента. Аз пиша в списание, което има широка публика, и нека всички разберат какво става в България...“. Хората не могат да проумеят, че в една страна се случват такива неща – да нахълтва полиция в дома ти и да ти взима нещата, и то на никакво основание!

- На каква сума е оценен този рядък артефакт - мраморният саркофаг?

- Той е оценен на 1 милион лева

от вещите лица, което е абсолютна измишльотина, защото, първо, пазар на такива неща у нас няма и никога не е имало. Няма база за оценка по никакъв начин на тази собственост. Това е една измислена цена и изобщо не отговаря на истината! А и „саркофаг“ е пресилено казано - той е един пъзел от парчета, който е сглобен и не представлява и 50 % от неговата цялост.

- Как този саркофаг е попаднал все пак при вас? Официалната информация бе, че той е открит в селски двор в село Рупци, Видинско?
- Той ми е наследство и е открит в двора на нашата къща. Винаги е стоял в къщата ми в село Рупци, от 10 години. И като е моя собственост, къде другаде да бъде освен в моя дом?!...

- Каква е историята на този саркофаг? Кой го е открил, как успяхте да си го сглобите - той тежи цели три тона?!
- Нали ви казах, че той е на парчета. Никой не може да каже кога точно са открити частите му, но някъде от 1941 г., когато е починал дядо ми, стои там на една купчина. И не само саркофагът, но и доста други неща.

Не съм наясно с много подробности, защото, когато дядо ми е умрял, баща ми е бил едва на 4 г. Тези неща са били просто на дядо ми в къщата и аз ги знам от дете. По никакъв начин не са приличали на нещо - просто купчина от камъни. И когато си закупих този имот в Рупци, аз преместих всичко там, наредих си го и така. Каквото можах, го сглобих, каквото не успях, го оставих да стои така.

- Обвиняват ви, че в основата на тези предмети сте направили бетонна обвивка?
- Ама какво значи обвиняват?! Как да го прикрепя към земята? То по никакъв начин не пречи бетонната отливка на нищо! Че аз ще си повредя ли нещо собствено?!...

- Колко други ценни артефакти ви отнеха при акцията на ГДБОП, за които спорите в момента?
- 156 броя. Всичките са такива отломки, няма нито едно цяло нещо – говоря за мраморните. Имам и керамични съдове – около 100 броя. За мен всичко е ценно, не само саркофагът.

- Откъде служители на ГДБОП са научили за вашето наследство и са дошли да го приберат?
- Аз никога не съм си крил нещата - те винаги са си били там – в двора на къщата. Няма причина да го крия саркофага – законът ми позволява да ги сложа там - той си е моя собственост. Не съм задължен да правя нищо, спазил съм закона. Знаете ГДБОП как работи през последните четири години...

- Имаше ли в саркофага кости или беше празен?
- Как да има кости - саркофагът беше на парчета и аз съм го сглобил! Пак казвам, че „саркофаг“ е силно казано.

- Единодушно обаче всички специалисти признават, че този ценен предмет е бил доста добре съхраняван от вас?
- Кои точно специалисти визирате?

Искате ли да ви разкажа за тези специалисти

които правиха оценка на моя саркофаг и на другите неща – защото аз имам още много конфискувани работи? Тези специалисти са вкарали в Националния исторически музей съвременни изделия, които са ги обявили за истински, и в момента всеки гост на музея може да отиде и да ги види. Те са представени като Мраморна глава от I век на император Тиберий и Мраморна глава от II век на императрица Юлия Домна – „шедьоври, уникати, гордост за България“... Те са правени в град Видин от един човек - Яким, който даже няма никакви претенции, че е някакъв голям специалист. Работи добре, сръчен е и прави с половината на една ножица такива глави по две на ден. Тези глави бяха открити – едната в дома на един видинлия при поредната ефектна операция на ГДБОП. Дадена е на специалисти, които със своята „компетентност“ са написали 5 листа каква уникална глава е това, кога е направена и т.н.... Умишлено са вкарали тези неща само и само да вземат хонорари. Започна дело срещу този нещастен човек, дето е обвинен, че е имал глава на Тиберий, той даже се сдоби с присъда вече за това, че си е позволил да има такава глава. Един друг негов приятел занесе в съдебна зала няколко други глави, които също ги е правил този същият техен общ познат и им казал: “ Ето ги тези глави, правени са от същия човек”... Вещите лица ги взеха за експертиза и после казаха, че едната от тях е на Юлия Домна?!? Можете ли да си представите за какво става въпрос?!... Съвсем отговорно заявявам, че в момента в НИМ по вина на вещите лица Елка Пенкова и Любова Карагеоргиева има две фалшиви, те не са и фалшиви, а съвременни експонати. Фалшификат е, когато повториш нещо автентично досущ като него. А тези глави така ги е родило въображението на човека, който ги е направил - те не приличат на нищо, и... онези са ги определили като Тиберий и Юлия Домна, представяте ли си!?!

Това е световен гаф!

Това е Национален исторически музей на България!!! Същите тези вещи лица своеволничат и дават бомбастични оценки! А този, който ги е направил, в момента е един уплашен човек и ние не можем да го убедим, че не прави фалшификати, защото това са си негови авторски неща. Прави ги масово и то почти без пари. И този Божидар Димитров, нахалникът, твърди, че това е Юлия Домна и се подписва отдолу. Ами, хайде, ако ние, обикновените хора, не разбираме, нали утре ще дойдат хора от цял свят, които са в час, и ще гледат оная глава от витрината?! Правена от Яким от Видин!!! И това наистина е скандал, защото те съзнателно скриват това нещо!

- Каква е причината да крият съзнателно такова абсурдно нещо?
- Той много добре знае, че това не е истински експонат. Четири госпожи – „експертки“ в НИМ получават огромни хонорари – от мен 9000 лева, на един колекционер на старинни монети – 8000 лева...

Едната е любовница на бившия шеф на ГДБОП

който се пенсионира - Володя Велков - той беше шеф на звеното, дето се бори точно с трафика на антики. Та тая неговата изгора и екипът й от разбойнички обикалят съдилищата, четат измислените оценки и получават колосални суми за това! Това са стотици хиляди лева годишно! И знаете ли как правят експертизата?! Сега вече ще има и дела срещу тях. Те в експертизата са длъжни да пишат точната дата и час, по кое време е правена и т.н. И се оказва, че според техните експертизи, които са предложени в окръжния съд, че на един предмет са направени експертизи от трима души на три различни места!!! Едната е правила химичен анализ, другата - не знам какъв си анализ.. .и хонорарът на всяка е 200 лева. А предметът, върху който са работили, се оказва от 9 до 11 ч. на три различни места! В същото време пък те си получават заплата от Националния исторически музей... И си водят един прекрасен живот за сметка на такива хора като човека от Видин – Венцислав Тодоров, който си е сложил една глава във витрината и му образували дело. И си получи присъда във Видинския окръжен съд и 3000 лева глоба.

- Според шефа на НИМ Божидар Димитров и неговите експерти по най-груби сметки конфискуваните от вас предмети са на стойност 1 000 000 – 1 500 000 евро?
- Така е, но после в официалната експертиза и оценка на тези същите госпожи вече тяхната оценката е за близо 1 600 000 лева. То всъщност и няма значение колко са ценни и дали оценката е 5 лева или 5 000 000, защото това, тяхното, не е актуално, не е вярно. Ако има нарушение на закона, цената няма никакво значение. Този член, по който подвеждат хората под отговорност и дори има вече много присъди, той не е обвързан с цена. Там има брой предмети – ако намерят нерегистриран един или два предмета, е една присъдата - 4 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева, ако предметите са три – 15 000 лева и шест години затвор и конфискация на до една втора на имуществото. Но това касае хора, у които са открити археологически обекти или неща, които не са техни. Ако се открие нещо, което е откраднато от музей, доказано чужд предмет, това – да. Но моите са собствени предмети и те се опитват да издевателстват, разбирате ли?! Ходят на хората по домовете и има маса присъди в България вече. Влизат в дома ви, то няма да се учудя - сигурно и вие имате нещо, което утре вещите лица ще кажат, че е нещо ценно и ще го нарекат „археологически обект“. И тук

има човек, осъден за един пирон, половин монета...

ей такива неща. За десет броя предмети, които не струват и 10 лева!

- Щом толкова дълго е стоял саркофагът и останалите ви артефакти във вашия двор, вероятно имате доста свидетели, които могат да потвърдят това пред съда или където е необходимо?
- Разбира се, и не съм аз ги докарал в съда, а прокуратурата намери 10 души свидетели да заявят в съдебна зала, че ги имам от 10 години. Оказа се, че „голямото ми престъпление“ е, че не съм ги регистрирал и съдът точно това каза: Да, признаваме, че са му наследство, негова собственост са, но защото не ги е регистрирал, му ги отнемаме... Те с този член се заиграват - о`кей, имаш си твои артефакти, но ако си ги беше регистрирал, нямаше да имаш проблеми. Ние ти ги отнемаме, че и в затвора ще ходиш... Това е безумие! Къде в света има такова нещо?

- А вие защо не ги регистрирахте - скъпо ли щеше да ви излезе да направите това, за да си нямате проблеми?
- Не само, че ще ми бъде скъпо, ами представяте ли си как живея аз оттогава, когато ги взеха? Представяте ли си колко бандита ще ми дойдат в къщата, ако знаят какво държа? Пък и кой може да те принуди да регистрираш нещо, което си е твоя собственост и си е неприкосновено? И щом като законът ми разрешава да го притежавам, какво ще ми вменяват срокове и не знам си още какво...

- Пак Божидар Димитров твърди, че сте си наредили предметите в двора и сте си направили римска вила?
- Какво значи римска вила? Не знам Божидар Димитров какви познания има в областта на Рим, но, щом казва, сигурно е така...

- Защо не се пробвахте преди години да продадете вашите ценни находки на държавата?
- Никога не съм смятал да ги продавам. Ситуацията винаги е била такава – спокоен съм, предметите са си мои. Не съм мислил толкова напред – дали ще ги продам, дали децата ми ще ги продадат... Но наистина не съм имал никакво намерение да ги укривам или да ги изнасям в чужбина, да не говорим да ги продавам. Стоели са си просто в двора на моята къща.

- Излиза, че не сте толкова „прост селянин“, както ви изкарват някои?
- Той, Божидар Димитров, когато съветваше преди две години в едно друго време и така активно защитаваше частната собственост, когато този закон се гласуваше, той беше в Народното събрание, по различни комисии..., и беше най-ярък защитник на частната собственост. Димитров категорично заявяваше, че България трябва да има частен музей, как частникът най-добре ще ги съхранява... Всъщност той беше лобистът на закона в тази му част - че частната инициатива трябва да се поощрява. Всеки човек има такива старинни неща. Ние все пак живеем в държава с 1300-годишна история. Преди това е имало още много епохи, цивилизации и е съвсем нормално такива неща да ги има по домовете на хората. Никой не се афишира, моето нещо излезе наяве, защото нещата са много големи, и трябва да бъда представен като „разкрит от ГДБОП“ за престъпление. Кои са истинските престъпници за разкриване, е една друга тема... То не са наркотици, незаконни цигари, проституция и някой да е имал от тези хора проблеми с властите? Не – всичко при тях е по мед и масло! Ние сме нарушили закона, че си позволяваме да притежаваме нещо, което отгоре на всичко си е и наше! В България наистина буквално има хора, осъдени за един пирон – в Кюстендил има човек осъден на 3 години затвор условно и 3000 лева глоба за три монети, които според вещите лица струват... 7 лева! може ли за 7 лева да те осъдят?! Това значи да осъдиш някой за това, че има в дома си нещо старо!

Знаете ли колко хора имат такива неща, без дори да знаят за това?!...

Можете ли да знаете един предмет от коя епоха е - имате го и това е. И вещите лица изведнъж ви казват – а, това е археологически обект... Регистриран ли е – не, и ви осъждат условно, сякаш условно не е присъда...

- Не може да не сте си направили една най-груба сметка колко пари трябваше да дадете, за да си регистрирате официално предметите?
- Първо стартират процедура, след това ти определят цена, която трябва да се плати. Подава се молба за идентификация и след това разбираш колко трябва да заплатиш. Дотогава не знаеш колко трябва да платиш и това е абсурдното в цялата ситуация. И те са много още нещата, заради които много колекционери в страната, а те са над 20 000, не си регистрират притежаваните старини.

- Всички хора, които притежават археологически ценности, обикновено ги обвиняват, че са свързани с иманярски групи. Вие копали ли сте някога?
- Никога не съм копал. Пък и това е най-лесното да се каже за някого. Да си колекционер в България – това е натоварено с отрицателен заряд. Общественото се манипулира - казва се, че някой има нещо, и веднага след това се обяснява, че той е иманяр, придобил го е незаконно, за да може обществото да каже: “Браво!”... Това, което ние искаме в момента, е промяна в закона за културното наследство. Как може да тръгнат по домовете на хората и да правят своеволия? И това не се пише никъде и никъде не се говори! И за тези четири години кого са хванали на границата да изнася антики?! - Аз не съм чувал нито за един. Защо не хванат търговците на антики, защо не хванат един контрабандист?... Занимават се с нас.

То се изнесе цяла България!

Каква организирана престъпност е да си колекционер в България!? Какъв организиран престъпник съм аз, който съм собственик на художествена галерия и съм организирал десетки изложби на художници, скулптори от цяла България, и то най-големите имена. А гражданинът Божидар Димитров, който довчера беше Агент еди кой си, после стана от БСП, пък се отрече от БСП, пък отиде в ГЕРБ, сигурно сега ще иска пак да се връща в БСП... този човек е за съд, дето се явява и говори по телевизиите глупости! Същият този изпратил оня ден на съдията писмо за главата - че тази „мраморна глава, оценена от неговите експерти в неговия музей, е уникална и той я задържа“. Кой е той, че да я задържа?...




Божидар Димитров:
Този човек не е специалист и е нагъл!


“ШОУ” потърси коментар от проф. Божидар Димитров за скандалните думи на колекционера Боян Минков. Ето какво каза той: “Този човек, който твърди, че експонати в НИМ са фалшиви, какъв е по професия? - Икономист, не е изкуствовед! Ако ми бяхте казали, че проф. Иван Маразов е казал такова нещо, щях да влезна в научна дискусия, след като проверя случая, разбира се. А че този човек твърди, че главата на император Тиберий и мраморната глава на императрица Юлия Домна е фалшива, по това не мога да взема отношение, защото той не е специалист”, заяви директорът на Националния исторически музей.

Според него не са малко и съдебните дела, които се водят в момента срещу вещите лица на НИМ Елка Пенкова и Любова Карагеоргиева. “Ако иска да заведе дело срещу тях, това е негово демократично право - ако знаете срещу тези двете колко дела са водени и те самите колко дела водят!... Започва да ми намирисва там на един случай, но не за глави, а за едни монети, които пак бяха от Видин. Бяха обявени от едни други хора и от Видинския музей, че са фалшиви, пък те се оказаха истински... Сега хората с монетите ги грозят 5 години, просто защото нещата са истински. А човекът със саркофага беше толкова нагъл, че беше казал, че е негова семейна собственост! То не беше само един саркофаг - имаше още доста неща... Моята специалност е средновековната археология, а не антична. Вие ми говорите за антични неща, но аз вярвам на моите сътрудници, защото много пъти са били оспорвани експертизите по време на съдебни дела, но последващите инспекции от повече хора са ги потвърждавали. Ние нямаме сметка фалшиви неща да ги обявяваме за истински. Един музей се гордее с оригинали, а не с фалшификати. Затова сме изключително внимателни с това, което влиза в музея, и то е предмет на много експертизи. Съветваме се и с колеги от много други музеи. Няма музей, който да излага фалшификати, защото му рухва престижът. Пък и ако са фалшиви предметите, защо си ги искат? Значи не са фалшификати!”, смята още директорът на НИМ.


Живка АНГЕЛОВА

http://www.blitz.bg/

 


Сходни връзки

Колекционерът Боян Минков: В НИМ са изложени фалшификати, Божидар Димитров и експертите му са за съд | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди