изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:32 EEST
Протестите в Турция продължават    
По светаВ истанбулския квартал Гази тази нощ отново избухнаха сблъсъци между протестиращи с полицията. Сблъсъци имаше и в Адана. Стражите на реда са използвали сълзотворен газ и водомети. В Анкара около 5000 души проведоха шествие към площад Къзълай, което започна като мирно. Част от демонстрантите обаче не се вслушаха в изискванията на полицията да не се приближават към правителствените сгради.

Властите са използвали специални средства за разпръсването на тълпата, предаде ИТАР-ТАСС.
Междувременно на истанбулския площад продължава акцията на феновете на трите най-големи футболни отбора. Хиляди фенове взеха решение да подкрепят протестите. На площада и прилежащите към него райони са се събрали между 20 000 и 30 000 души. Аналогична акция се проведе в Измир, където на централния площад вече се събраха хиляди фенове. Демонстрациите продължават. Не се съобщава за сериозни инциденти.
В същото време от общественото движение „Платформа Таксим” заявиха, че ще продължат протестния си митинг във връзка с липсата на реакция на правителството на издигнатите изисквания. Това съобщиха представители на организацията, като напомниха, че текстът с изискванията е бил предаден по време на лична среща в Анкара с вицепремиера Бюлент Арънч на 5 юни.
„Оттогава нито едно от исканията не е изпълнено и не е направена нито една конкретна стъпка. След контактите с представителите на правителството вече не бяхме потърсени за среща. Междувременно в страната продължава полицейското насилие”, казаха от движението.
В списъка с исканията фигурира отменянето на всички инициативи по премахване на разположения на площад „Таксим” Културен център на името на Ататюрк. Обществеността настоява да се уволнят всички директори на управленията за сигурност, губернаторите на Истанбул, Анкара и Хатай, които носят отговорност за смъртта на трима демонстранти и за нарушение на основните демократични права на хората, протестиращи срещу премахването на парка. Платформата настоява да се забрани използването на сълзотворен газ и аналогични средства за разпръсването на демонстранти, както и да се разреши на гражданите да провеждат масови мероприятия на всяко място във всички градове на Турция. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Протестите в Турция продължават | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди