изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:30 EEST
6-годишно момиче заразено от опасна болест, пренасяна от насекоми    
ЗдравеВисцерална лайшманиоза порази момиченце на 6 години. Детето е поредното заболяло от опасната болест в в Благоевградско, информира struma.bg.

Лайшманиозите са паразитни заболявания с остро и хронично протичане. Съществуват три вида - висцерална, кожна и кожно-лигавична.

При висцериалната лайшманиоза се засягат вътрешните органи (далак, черен дроб, костен мозък, лимфни възли, бъбреци, тестиси, бели дробове на човека). Характеризира се с продължително протичане, температура, увеличение на далака и черния дроб, анемия. Инкубационният период на заболяването е средно от 2-3 седмици до 10-12 месеца.

Причинител на заболяването е паразит - лайшмания доновани. Развива се в организма на човека и някои животни (кучета, гризачи, котки, коне, овце, диви животни), както и в организма на насекомите. Предаването на заразата става чрез различни насекоми. Те се заразяват при смучене на кръв от болни хора и животни. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

6-годишно момиче заразено от опасна болест, пренасяна от насекоми | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди