изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:19 EEST
Окръжен съд – Добрич, потвърди ефективна присъда на две лица, откраднали кабел от ВиК    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, потвърди присъда на Районен съд – Балчик, с която на 28-годишния Исмет Р. Хасан и на 26-годишния Живко Милков от гр. Каварна е наложено наказание 2 години лишаване от свобода при първоначален строг затворнически режим.

Първоинстанционният съд е признал Хасан за виновен в това, че на 27.05.2010 г. в землището на с. Гурково, общ. Балчик от сондаж на „ВиК" - гр. Балчик, след предварителен сговор с 26-годишния Милков, като кражбата не е маловажен случай, чрез използване на технически средства - ножица за арматура и ножовка, и чрез ползване на лек автомобил „Опел Вектра", е отнел чужди движими вещи - 11 метра електрически проводник на стойност 534,84 лева от владението на „ВиК" гр. Балчик. Районният съд е разгледал делото като съкратено съдебно следствие, след като 28-годишният е признал вината си и фактите в обвинителния акт. По този ред му съдебният състав му е определил наказание лишаване от свобода за срок от три години, което е намалил с 1/3 и е постановил той да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от две години при първоначален строг затворнически режим. Съдът е групирал наложените му по две други дела на Районен съд – Балчик, и по дело на Районен съд – Каварна, наказания и е определил, той да изтърпи най-тежкото от тях – две години лишаване от свобода при строг режим.

Със същата присъда Милков е признат за виновен в извършване на същото деяние след предварителен сговор с Хасан, в условията на повторност. По института на съкратеното съдебно следствие първоинстанционният съд му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от три години, което е намалил с 1/3 и е определил за изтърпяване 2 години лишаване от свобода за срок при първоначален строг режим. След групиране на наложените му по присъда на Районен съд – Балчик, и по три присъди на Районен съд – Каварна, наказания, решаващият съд е постановил, Милков да изтърпи 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Недоволни от наложеното им наказание, двамата обжалваха пред въззивния съд присъдата.

Окръжен съд – Добрич, като взе предвид жалбата на подсъдимите, изразените в съдебното заседание становища и доказателствата по делото, установи, че присъдата е правилна и законосъобразна и я потвърди. Въззивната проверка констатира, че първоинстанционният съд не е допуснал нарушения на процесуалните права на Хасан и Милков. От доказателствата се установява, че двамата били стари познати и на 26.05.2010 г. вечерта Милков отишъл в дома на Хасан. Уговорили да отидат да крадат мед, тъй като нямали никакви парични средства, дори за хляб. Тръгнали с автомобила на Хасан „Опел Вектра", а от дома на Милков взели клещи, ножица за арматура и 1 брой ножовка. От гр. Каварна потеглили в посока с. Гурково, като минали покрай с. Могилище и завили наляво. След полунощ на 27.05.2010 г. спрели колата до полезащитен пояс и отишли до сондаж, собственост на „В и К" гр. Балчик. Там подсъдимият Исмет Хасан спрял тока и с помощта на арматурната ножица и ножовката двамата отрязали около 11 метра кабел. Чрез дърпане го измъкнали от земята. В хода на разследването е установено, че същият е електрически проводник марка СВТ 3х120+90 кв.мм. Навили кабела на руло и го сложили в колата. Отишли на сметището в гр. Каварна и изгорили изолацията му. На следващият ден Милков предал кабела на свидетел по делото, който изкупувал медни отпадъци.

Изготвената по делото съдебно-оценителната експертиза показва, че отнетото имущество е на стойност 534,84 лева.

Въззивният съд намери, че Районен съд – Балчик, правилно е установил фактическата обстановка и е направил изводи за вината на подсъдимите. Съдът прецени, че данните за миналите осъждания на двете лица, са доказателство за отношение на пълно незачитане на установения в държавата правов ред. Това повишава обществената опасност на подсъдимите и налага определянето на ефективно наказание с цел тяхното поправяне и превъзпитаване към спазване на законите и добрите нрави, предупредително въздействие върху тях и отнемане възможността, те да вършат други престъпления. С тези аргументи Окръжен съд – Добрич, прие, че изложените от Хасан и Милков аргументи за несправедливост на първоинстанционната присъдата са неоснователни.

12.06.2013 г. Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, потвърди ефективна присъда на две лица, откраднали кабел от ВиК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди