изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 15:50 EEST
5-ти космически кораб на Китай в орбита    
КитайВ Китай учениците ще присъстват на специални уроци, изнесени от Космоса. 10 години след първото изстрелване в орбита Пекин успешно изпрати днес петия си космически кораб. Президентът на страната Си Дзинпин определи мисията като "свещена". Тримата тайконавти, както се наричат китайските космонавти, имат важната мисия да преподават на малките земляни уроци директно от и за космоса.


Китайският космически кораб "Шънчжоу-10" или "Божествен кораб" излетя успешно с трима души на борда - двама мъже и една жена. Излитането беше предавано на живо по китайската национална телевизия точно в 12 часа и 28 минути българско време.

Те ще останат в космоса близо 2 седмици, а след това ще трябва да се прехвърлят от своя кораб на космическата лаборатория "Тянгун -1". Тайконавтите излетяха от космодрум в Северозападен Китай. На специална церемония президентът Си Дзинпин изрази благодарността към тях от страна на цялата нация.

"Това е космическата мечта на китайския народ и показва колко смел всъщност е той. Мисията е едновременно славна и свещена. Сигурен съм, че ще я изпълните успешно", заяви в речта си президентът на Китай Си Дзинпин.

По време на престоя си тайконавтите ще извършат много научни експерименти и проучвания. Ръководителят на мисията Не Хайшън не скри амбицията да се завърнат на Земята с успех.

"Решени сме да се подчиняваме на заповедите и да следваме всички инструкции. Ще действаме старателно, за да изпълним мисията успешно", сподели Не Хайшън.

Програмата на космическите полети с хора на борда започва през 2003 година. Това е и началото на първия от общо трите етапа на китайския космически проект. Крайната му цел е Китай да има обитаема орбитална станция до 2020 година. Тя, също като международната космическа станция, ще може да бъде дом за космонавти за по-дълги периоди от време.

Вторият етап, от който част е и днешното изстрелване, предвижда усъвършенстването на технологиите за скачване в орбита.

Интересен акцент в мисията на "Шънчжоу-10" е участието на Ван Япин. Тя е втората китайка, излетяла в Космоса, и първата "космическа" учителка. Тя ще държи постоянна връзка с преподаватели и ученици на Земята, които се интересуват от физика. Япин ще изнася лекции за гравитацията и законите на Нютон. Теорията ще бъде придружена и с нагледни примери. Целта е тези уроци да обогатят знанията и да провокират интереса на децата към космоса.

Китай все още догонва супер силите в космическата индустрия Америка и Русия. Започналата днес мисия обаче се случва на фона на свит бюджет за наука в Съединените щати.

И докато за тримата китайци днес започна нова космическа мисия, един от най-известните канадски астронавти сложи край на кариерата си. Крис Хадфийлд, който се върна от Международната космическа станция през май, се превърна в сензация заради споделянето на живота си в Космоса в социалните мрежи. Той стана автор и на космически хит, след като записа песен на Дейвид Бауи в орбита. http://bnt.bgАвтор: Лора Карамфилова
 


Сходни връзки

5-ти космически кораб на Китай в орбита | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди