изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:37 EEST
Протестиращи: В София гражданите са безгласна буква    
Общество"В София гражданите са безгласна буква", се четеше върху един от плакатите на протестиращите срещу идеята на общината да се прокара трамвай през Борисовата градина и да се продължи естакадата по "алея Яворов".

Недоволните, предимно жители на квартал "Изток" и района около Семинарията, се събраха на протест на кръстовището на булевардите "Яворов" и "Стоян Михайловски". След това, без да спират движението, те поеха на протестно шествие по трасето, където трябва да мине новата линия в "Борисовата градина".

"Искаме да кажем, че този трамвай не е нужен на жителите на кварталите "Дианабат" и "Изгрев", той само ще унищожи 400 дървета. Аз лично съм ги броила. Да не говорим, че този трамвай ще минава пред блоковете на хората, едва ли те когато са си купували жилищата са предполагали, че ще имат след време този проблем. Когато трамваят започне да трака под прозорците им, тогава и цените на имотите им ще са други, ето заради това съм тук", това каза пред БГНЕС една от протестиращите жени.

"Не искаме трамвай на улица "Самоков". Проблемът е, че ще се изсече много гора, ще се отсекат над 500 дървета, аз познавам гората. Недоумявам защо трябва да минава трамвай по този маршрут, защо не го пуснат на сегашното трасе… и сега могат да се направят корекции и да се случи това", добави друг от протестиращите.

Пред събралите се Веселин Кирев, един от инициаторите на протест от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, определи проекта на Столичната община да се прокара естакада, а трамваят да мине през парка като безобразие. Според него, главният архитект на София Петър Диков е излъгал столичани като е скрил от тях, че новото трасе на бул.

"Яворов" ще минава буквално под прозорците на хората от съседните блокове. "Ако естакадата стане факт, това реално означава трафикът да се удвои и дори, да се утрои, а това означава повече шум и повече мръсен въздух, а това означава и повече болни".

Протестиращите казаха, че проблемите с движението в столицата не се решават ефективно и припомниха, че София е на първо място по замърсеност на въздуха в Европа. "От 2001 година има задействана процедура срещу страната ни точно заради запрашеността на въздуха. Това означава, че ние търпим санкции, заради бездействието на управниците ни", каза още Кирев.

На днешното заседание на СОС кметът Йорданка Фандъкова заяви, че няма да бъдат изсечени 500 дървета в Борисовата градина: "Със сигурност ще се отсекат под 100 дървета", каза столичният кмет. "Не сме имали намерение да спираме автобус "94", очевидно не е имало разбиране или някой от колегите не се е изразил както трябва", подчерта тя. "Аз съм възложила на главния архитект на София Петър Диков да прави срещи и да обяснява заедно с останалите колеги, защото много от твърденията, които чета и слушам не са реални, хората очевидно нямат достатъчно добра информация. Ще продължат дискусиите и обсъжданията", уточни тя.

От своя страна, главният архитект Петър Диков каза, че просеката, по която ще мине трамваят е просека, направена преди 40 години през Борисовата градина за топлофикационен колектор. Според него "Топлофикация София" е виновна за това, че просеката е обрасла с растителност. / bgnes.com

 


Сходни връзки

Протестиращи: В София гражданите са безгласна буква | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди