изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:54 EEST
Орешарски: Надявам се "Дунав мост 2" да даде импулс за развитие    
Новини

Мостовете винаги са символ на връзки, връзки между страни, хора, градове. Връзките винаги дават възможност за бизнес и за развитие.



Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на официалното откриване на "Дунав мост 2", предаде репортер на БГНЕС."Много се надявам този мост да даде импулс за икономическото развитие на двата региона от двете страни на реката, много се надявам, че това прекрасно съоръжение ще бъде предизвикателство по-бързо да направим останалата инфраструктура в Северозападна България и в съответната част в съседна Румъния", добави премиерът Орешарски.

Съжалявам, че този мост има толкова дълга история. Историята му докосва и моята професионална кариера, когато вземахме решение да го изграждаме аз бях заместник-министър и помагах на моя министър да структурираме финансирането на съоръжението. По-късно, когато започна финансирането, сам се опитвах да структурирам финансирането като министър и сега много се радвам, че повече няма да мисля за "Дунав мост 2", каза още премиерът. Той нарече втория мост на река Дунав "прекрасно съоръжение".

Румънският премиер Виктор Понта също изрази надежда мостът да докаже своята полезност от икономическа гледна точка и от гледна точка на развитието на двата региона от двата бряга на реката. Аз съм шестият министър-председател, който работи за изграждането на моста Дунав – Калафат, напомни Понта. Важният урок е да се научим да работим по-ефикасно по големите проекти, които са в интерес и на двете страни, подчерта румънският премиер. "Нека да се опитаме заедно да подобрим инфраструктурата от двете страни на реката и да мислим заедно за други важни проекти", призова той. Понта изрази съвсем скоро да няма гранични пунктове между България и Румъния и двете страни скоро заедно да са в Шенгенското пространство.

"На европейските банкноти има изобразени мостове, това са детайли от мостове в различни страни, мостове, които отварят врати, които свързват хората и правят Европа силна и солидарна. Мостът Видин-Калафат свързва хората от двете стани, но то свързва и хората с Европа, това съоръжение превръща Видин и Видинския райони в една кръстопътна точка на нашите връзки с Европа", заяви от своя страна председателят на Народното събрание Михаил Миков, който беше избран за член на парламента именно от гражданите на Видин.

Официалната церемония по откриването на моста започна с българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който отслужи водосвет и благослови съоръжението.

Инфраструктурното съоръжение е съфинансирано от ЕС и в него са инвестирани 274 милиона евро. Бюджетът на обекта от българска страна е 232 681 597 милиона евро ( 70 милиона евро по линия на ИСПА, още толкова заем от Европейската инвестиционна банка, 67,6 милиона евро средства от държавния бюджет, 5 милиона евро субсидия от Френската агенция за развитие, над 2 милиона евро субсидия от банка KfW и 18 милиона евро заем от KfW). Бюджетът на обекта от румънска страна е 48 милиона евро, което включва и субсидията по линия на ИСПА и средствата от държавния бюджет на северната ни съседка. http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

Орешарски: Надявам се "Дунав мост 2" да даде импулс за развитие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди