изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:22 EET
ДОБРУДЖАНЕЦ, ПРИМЕСЕН С БОЛЯРСКА КРЪВ, ПРЕДСТАВЯ ТВОРЧЕСТВОТО СИ /ОБНОВЕНА/    
Култура

Самостоятелна изложба на Сашо Филев бе открита снощи в Художествената галерия в Добрич. Добруджанецът, примесен с болярска кръв, както сам се определя художникът, представя около 50 картини - графика и живопис, пластики в класически стил и такива, измайсторени от природата и времето, които той само е експонирал.



В изложбата присъства най-вече търновската тематика, която е основен мотив в творчеството ми, сподели за НДТ Сашо Филев. Специално за представянето си в нашия град той е приготвил и няколко картини на добруджанска тематика - "Добруджанка", "Есен в Добруджа", "Старият Добрич" и др. Родният край винаги го е вълнувал и е бил в неговото съзнание. И не случайно винаги, когато се е завръщал тук, е изтръпвал - както самият той споделя. Винаги душата и сърцето му са се разтваряли като вижда тази безкрайна на длъж и шир земя, таз равна Добруджа, тези безкрайни поля, оцветени в златисто жълто, изумрудено зелено, златните жита, огнените слънчогледи, виолетовата лавандула - всичко това изпълва душата на художника с радост и гордост. В изложбата могат да бъдат видени и картини, които показват основния сюжет в творчеството му - жената - като муза, като натура, като обект и символ на красота, като олицетворение на началото. Това е първата самостоятелна изложба на художника в нашия град.

Сашо Филев е роден в Добрич, детските си години прекарва в родния град, в игри и щастливо детство, гонещ по баирите своите хвърчила и мечти. От малък гони и своята най-голяма мечта - да стане художник. Баща му съвсем целенасочено го подготвя за трудния път, виждайки таланта на сина си. Премествайки се да живее във Велико Търново атмосферата на старинния град, надскалните къщи, сгушени една до друга, историческият Царевец, неговите крепости и кули окончателно оформят мирогледа на Сашо Филев, неговите намерения и сюжети. Завършвайки Художествена гимназия в София, а след това - Факултета по изобразително изкуство във Велико Търново, той се утвърждава като един завършен професионалист в областта на графиката, живописта и скулптурата. Редовно участва в отворени и национални изложби, създава свое име и стил с течение на времето. Има редица участия в изложби в Краков, Берлин, Неапол, Каракас. Над 30 години се занимава с педагогическа дейност в училище и към университета във Велико Търново. Има над 20 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Сашо Филев е член на Представителството на търновските художници, член на Съюза на българските художници. Негови картини са притежание на  редица галерии и частни колекции. 

Картините на Сашо Филев са изпълнени с огън и плам, с емоция и мисъл. Четката и боята не са достатъчни обаче, за да се отразят мислите и чувствата му. Чрез словото, чрез поезията и стиха той се опитва да изрази това, което мисли, това, което чувства, за живота, за любовта, за майката, за любимата, за децата, за всичко, което го заобикаля, за Златна Добруджа. Това става в стихосбирката му "Рисувани слова". Пред НДТ творецът сподели, че престои издаването на втората му книга, в която освен стихове ще има и къси разказчета.

Сашо Филев изказва своята благодарност към ръководството на Художествената галерия в Добрич - за отправената покана да представи творчеството си в прекрасните й зали. НДТ

 

 

 

 

 

 

 

 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНЕЦ, ПРИМЕСЕН С БОЛЯРСКА КРЪВ, ПРЕДСТАВЯ ТВОРЧЕСТВОТО СИ /ОБНОВЕНА/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди