изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:11 EEST
Вижте неотложните мерки в плана “Орешарски”    
НовиниПарламентът прие внесените от правителството стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес средата и демократизиране на управлението.

Гласуваха 108 народни представители, от които „за” 107, а един депутат от ПГ на „Атака” гласува „въздържал се”.

Част от мерките гласят недопускане на ново увеличение на цената на електроенергията и промяна на методиката на ценообразуване. Предвижда се нов модел за ценообразуването на тока – с до 5% намаление на цените на тока от 1 юли, след законодателни промени. Срокът за изпълнение е 1 август. Моделът ще бъде представен на заседанието на ДКЕВР.

В мерките е записано и увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 лева на 310 лева от 1 юли чрез промяна на Закона за бюджета на ДОО до 30 юни.

Мерките предвиждат и увеличаване на еднократната помощ за първокласници, допълнителна подкрепа за семействата с малки деца от 1 юли. Размерът на еднократната целева помощ на ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, ще бъде увеличен от 150 лева на 250 лева. Срокът за това е до 30 юни.

Предвижда се разширяване на кръга на лицата, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за новия отоплителен сезон. Ще се постигне увеличение на индивидуалните проценти средно с 11,29% за всички целеви групи, като се постига номинално увеличение с 15 лева на границата, която дава право на целевата помощ.

Промяната ще позволи още 60 000 души да получат помощите. В момента с това право се ползват около 210 000 лица и семейства. Срокът за това е до 30 юни.

Друга приета мярка е увеличаване на минималната работна заплата след съгласуване с Тристранния съвет със срок до 1 октомври. Предстои изменение в Кодекса за социално осигуряване, свързани с въвеждане на швейцарското правило за индексации на пенсиите - до 30 октомври, в рамките на бюджетната процедура за 2014 г.

Според мерките ще бъде подготвен пакет от „Младежки инициативи” до 30 юни, промени в Закона за насърчаване на заетостта до 15 юли.

Предвижда се пакет от мерки за защита на потребителите от монополните структури на пазара и функционално укрепване и повишаване на административния капацитет на регулаторните чрез законодателни промени до декември. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Вижте неотложните мерки в плана “Орешарски” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди