изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 05:34 EEST
МИГ ДОБРИЧКА Е ОТ ВОДЕЩИТЕ ПО РЕЗУЛТАТИ    
Европейски съюз

През 2012 г. са подадени 18 проекта, класирани 17, първите четири вече са одобрени от държавен фонд „Земеделие”



МИГ Добричка е работеща неправителствена организация, която прилага Стратегията за местно развитие на територията на община Добричка. Това сочат проучване и социален анализ на въздействието на стратегията за местно развитие върху територията на МИГ Добричка. Според анализ на резултатите от действията на осем произволно подбрани МИГ-а от различни краища на страната, МИГ Добричка е от водещите по резултати – подадени са 18 проекта, от които класирани и подадени в държавен фонд „Земеделие” са 17, като първите четири вече са одобрени.

МИГ Добричка е сдружение от представители на публичния сектор, бизнеса и гражданския сектор, живеещи и/или работещи на територията на община Добричка. Сдружението наброява 46 членове, един от които е и община Добричка . Стратегията за местно развитие на община Добричка, беше одобрена от МЗХ и на 13 октомври 2011 г. Сдружение МИГ Добричка беше поканено официално да сключи договор за финансиране. Договорът е тристранен – между сдружение МИГ ДОБРИЧКА, Министерство на земеделието и храните и ДФ „Земеделие”- Разплащателна агенция. Стойността на финансиране на стратегията е 3 220 000 лева, които се предоставят за подпомагане на проекти, на хора или юридически лица от територията на община Добричка, независимо дали членуват в Местната инициативна група. Подпомагат се дейности, които се осъществяват на същата територия.

Стратегическа цел на МИГ Добричка е територията да се превърне в жизнена селска среда чрез целенасочени действия в партньорство на местната общност. Приоритетите са два - подобряване конкурентноспособността на местния продукт и повишаване качеството на живот на територията на МИГ Добричка.

Анализът за дейността на МИГ Добричка за 2012 година сочи, че нейната дейност се познава от заинтересованите страни от трите сектора - бизнес, структури на гражданското общество и община Добричка. За това допринася и интернет-страницата й, която е информативна и това прави дейността на МИГ прозрачна и общодостъпна. Резултати от анонимна анкета сочат, че удовлетвореността от работата на екипа на МИГ Добричка е над 52 %.

Прилагането на Стратегията за местно развитие е във фаза подадени, класирани и одобрени проекти, но все още не е затворен цикълът, при който проектите са финансирани, а дейностите – изпълнени. Отчита се забавяне в прилагането на процедурите за оценка и финансиране на проекти. Общата сума на класираните проекти е 1786493.63 лв, от които очакваната субсидия е 1044800.02 лв. което представлява 32.45 % от изпълнението на финансовите показатели на СМР. Сред проектите има такива за закупуване на земеделска техника, доставка на техника и оборудване, закупуване на система за напояване, изграждане на склад за съхранение на селскостопанска продукция, изграждане и оборудване на производствен цех за изделия от ковано желязо, доставка и монтаж на хладилни камери за съхранение и маркетинг на плодове в производствена база, закупуване на специализирана техника за отглеждане и косене на лавандула, изграждане на склад за временно съхранение на селскостопанска продукция. Очаква се МИГ Добричка да усвои напълно планираните за 2012 г. средства в Стратегията по мерки 41121 и 41123. При публичните мерки безспорен лидер е Община Добричка, която кандидатства с три проекта, но само за сумата от 294526.37 лв., изпълнявяйки финансовия индикатор по мярка 41321 на 69,48 % и по мярка 41322 – на 84.58 %. Три са класираните проекти на община Добричка – за изграждане на детски площадки и ландшафтно оформление на парково пространство в селата  Смолница, Одърци, Дончево, Божурово и Стефаново, както и проектът "Чрез спорт по-здрави и енергични в община Добричка", който вече е одобрен. Гражданският сектор е пасивен, като участва само с 1 проект по мярка 41323, и допринася финансовият индикатор по мярката да бъде изпълнен едва на 38,9 %. След активен диалог с Община Добричка са входирани нови проекти и по обявената в началото на тази година покана за набиране на заявления за подпомагане по всички мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ ДОБРИЧКА, както в процес на подготовка са и други. Очаква се това да даде възможност усвояването до края на 2013 г. на оставащите над 800 000 лв., заложени по мерки 41321 и 41322 на СМР.

По Мярка 41121 - Модернизиране нa земеделските стопанства са класирани проекти за 95.36 % спрямо планираното за 2012 г. и 47.68 % спрямо планираното по мярката за целия период на действие на СМР. По Мярка 41123 - Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти е заявен 116.43 % от ресурса за 2012 г. и 43.44 % от този за целия период. По Мярка 41311 - Разнообразяване към неземеделски дейности няма депозирани проекти , по Мярка 41312 - Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия заявени са 69.98 % от планираните за 2012 г. и 23.33 % спрямо заложените за целия период. По Мярка 41321 - Основни услуги за населението и икономиката в селските райони класираните проекти  са за 69.48 % спрямо планираното за 2012 г. и 23.16 % спрямо планираното за периода, по проекти по Мярка 41322 - Обновяване и развитие на населените места поисканите за 2012 г. средства са за 84.58 % от бюджета за 2012 г., което е 29.28 % спрямо планираното по мярката за целия период, а за Мярка 41323 - Опазване и подобряване на селското наследство депозираният един проект е за 38.90 % от заложените средства за 2012 г. и 15.56 % спрямо плана за целия период.

Интересът към различните мерки от СМР е небалансиран и има опасност мярка 41311 да не даде ефект върху територията поради липса на интерес, посочва още анализът. За преодоляване на рисковете от неусвояване на средства се предлага редизайн на информационната и консултантска дейност на екипа на МИГ Добричка, както и активна комуникация с ДФ „Земеделие” за прехвърляне на средства от неусвоените от 2012 г. към 2013 г.

Първоначалните резултати от прилагането на Стратегията на територията на община Добричка са по-добри в сравнение с 8 произволно избрани и проучени местни инициативни групи, работещи в различни краища на страната. Показателно за това е, че чрез активната работа на екипа на МИГ Добричка към декември 2012 г. във фонд „Земеделие” са депозирани 17 от общо 18 подадени проекти. Активността на бизнес сектора, и особено на земеделските стопани по отношение на изпълнението на Стратегията за местно развитие е висока. Обхватът на очакваните въздействия от одобрените проекти е по-голям от планирания, което означава, че повече хора ще се възползват от направените инвестиции и създадените услуги. Одобрените проекти водят до разнообразяване на обичайната земеделска дейност, до внедряване на алтернативи и иновации по смисъла на подхода ЛИДЕР.

 


Сходни връзки

МИГ ДОБРИЧКА Е ОТ ВОДЕЩИТЕ ПО РЕЗУЛТАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди