изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:52 EEST
ПЪЛНА КОНФРОНТАЦИЯ НА КСНС    
НовиниПЪЛНА КОНФРОНТАЦИЯ НА КСНС

Росен Плевнелиев: Обща е позицията да не се предприемат законови промени в сектор "сигурност" до новия КСНС

София. Обща е позицията - точка втора, реформите в сектор "сигурност", подходът по назначенията в сектор "сигурност", да бъдат отложени за нов КСНС, който да се проведе много скоро, и в по-широк формат. До тогава - да не се приемат законови промени в сектор сигурност, защото трябва да има интегриран подход в тази чувствителна сфера, и за това бе постигнат консенсус през 2012 г. Това каза президентът Росен Плевнелиев, след заседание на КСНС, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Позициите на партиите са различни. Все пак - бе постигната обща позиция по някои теми, каза Плевнелиев.
Постигнато бе общо разбиране, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут; общ апел от всички членове на КСНС - протестите да преминават по мирен и демократичен начин, с призив срещу всяка форма и прояви на агресия и екстремизъм, каза Плевнелиев.
Обща е позицията, че справедливите и законни искания на протестиращите български граждани трябва да бъдат чути; изразява се загриженост да бъдат положени максимални усилия за запазване на стабилността, да се въздържаме от всякакви прояви на расизъм и екстремизъм, за запазване на етнорелигиозния модел, каза Плевнелиев.
Обща е позицията за силен диалог между институцията и гражданите.
Обща е позицията да се работи за по-либерален, променен изборен кодекс, който да отстрани проблемите, за които част от хората протестират, каза Плевнелиев.
Няма да спра да се боря за стабилност. Ще стоя на страната на справедливостта и на народа си. Нека политическите партии намерят този тон и този подход, който да излъчва пред обществото отговорност, каза Плевнелиев.
Различни са позициите оттук нататък, каза Плевнелиев. БСП, ДПС и "Атака" застават изцяло зад премиера "Орешарски", няма нужда от избори сега, защото това обслужва единствено ГЕРБ. ГЕРБ - те категорично заявяват, че не работят за дестабилизация, вярват, че единственото решение за стабилност са нови избори. ГЕРБ заявяват своята позиция, че единствено бързото провеждане на нови избори е решение, че те ще участват в Народното събрание по темите за изборния кодекс.
За протестите - г-н Сидеров смята, че са подклаждани от други политически сили.
На президента в началото не бе дадена възможност за традиционното обръщение в началото на КСНС, във връзка с неспазване на правилата за КСНС, от г-н Сидеров. Помолих го изрично оттук-нататък да се съобразява с правилата, които всички единодушно приеха.

Росен Плевнелиев: И на заседанието на КСНС заявих, че не разполагам с банкови сметки и пари в офшорна зона

София. Тотално декларирах и днес по време на КСНС, че не разполагам с банкови сметки и пари, в която и да е било офшорна зона, включително и в Кипър. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Моите сметки са публични откакто заемам държавен пост”, заяви още президентът.
„Отправените към мен обвинения бяха, че – „източил немската фирма „Линдер” с 1 млн. долара в моя офшорна сметка в Кипър”. Моята позиция още в същия ден беше качена на сайта на президентството, по същия начин постъпи и фирма „Линдер”, която посочи, че ние сме работили заедно 20 години в една изключителна атмосфера на доверие и добро партньорство. Категорично заявявам отново, че откакто съм в политиката, съм попълнил всички декларации и документи, те са публични, и всеки може да ги провери и да види банковите сметки, с които разполагам, какви са наличностите в тях и е въпрос на проверка в Сметна палата. Това не е първата атака срещу мен, няма и да е последната”, коментира още президентът.
Аз не воювам с правителството, заяви президентът Росен Плевнелиев. На въпрос - дали има война между правителство и президентство, президентът заяви – „Аз не воювам. Дори и да воюват с мен, аз не воювам”. „Големият смисъл е в това да вършим малките полезни неща, а не да влизаме в партизански битки”, коментира още Плевнелиев.
Ванина НЕДКОВА
 
 
София. Аз гласувах против кабинета Орешарски. Това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров след заседанието на КСНС, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Преди малко казах ясно, казвам директно, че това правителство трябва да остане, за да свърши няколко неотложни неща. На първо място не е избирателният кодекс. Това означава, че Искра Фидосова е направила лош избирателен кодекс. По-важни са социалните въпроси, доходи, пенсии. Вече има приети решения и те са - възрастта за пенсии да не се увеличава - един проблем, който възбуди недоволство на страшно много българи, каза Сидеров. Това са стъпки, които са от моята програма. Това са стъпки, които са от моята програма, каза Сидеров. Трябва да се направят тези неща, след това - да се отива на избори, каза Сидеров.
Всичко трябва да става по закон; включително и протестите, ние сме го правили винаги по закон. Никога не сме излизали нерегламентирано на протест.
Всяка вечер, на протестите, се издигат призиви за омраза. Всяка вечер, там пише "мразим ви". Вие - това не го критикувате, не го осъждате, вие пърхате около хора, които носят плакат "мразим", и вие го хвалите, каза Станишев на журналистите. Хора, които издигат плакати за омраза, са хвалени от медиите, това е девалвация, по този начин се подстрекава злото, агресията им расте, каза Сидеров. По времето, когато ме засипваха с камъни, казах, че ще се моля за душите им, каза Сидеров.
 
Сергей Станишев: На заседанието на КСНС имаше бойкот на всички предложения на БСП
 
София. На заседанието при президента имаше бойкот на всички направени предложения от политическа партия БСП. Това е неприемливо. Това заяви пред журналисти лидерът на политическа партия БСП Сергей Станишев след днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Сергей Станишев посочи, че единственото решение, около което са се обединили всички участници, е да бъде отменена точка втора от дневния ред на заседанието за промените в сектор „сигурност”. По отношение на протестите през последните дни Станишев заяви, че ситуацията е революционна от февруари, защото тогава по улиците на България са били стотиците хиляди българи. „Г-н Орешарски се стреми да управлява добре, той показва чуваемост към обществените искания”, каза Станишев. Той посочи, че никой няма право да говори от името на всички граждани, защото има много граждани, които са на различна позиция”.
По време на днешното заседание предложих КСНС да изисква от всички институции да работят в интерес на българските граждани и да решават техните социални, икономически и политически проблеми, каза още Станишев. Той отбеляза, че страната ни е изправена пред тежки предизвикателства. „Поставих въпроса и за това, че от февруари България се намира в перманентна позиция на протести. На парламентарните избори две трети от българските граждани гласуваха за промяна на статуквото, тоест не за партията, която управляваше в последните три години. Тази промяна трябва да бъде сериозна и дълбока. Протестите трябва да преминават законосъобразно, без призиви за насилие и омраза и да бъдат предпазени от нарушаване на гражданските права на други хора”, посочи още Сергей Станишев.
Ванина НЕДКОВА
 
Лютви Местан: Не се стигна до обща позиция на КСНС по първа точка - актуалната политическа обстановка
 
София. Не се стигна до обща позиция на КСНС по първа точка - актуалната политическа обстановка. Това каза пред президентството лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Какви мерки предлага кабинетът, стана ясно вчера - това е планът "Орешарски", спешните мерки в три групи - социални, бизнес среда, демократизиране на управлението. На КСНС влязох с очакване да потърсим възможности да излезем с някаква обща позиция. До това не се стигна, каза Местан.
Имаме кабинет, зад който за първи път няма ясно парламентарно мнозинство. Партиите, които подкрепят кабинета, не образуват мнозинство - това е първото правителство на малцинството в България. Президентът постави абсолютен рекорд, като свали доверието от кабинета още на втората седмица от мандата му. Това са все отрицателни предпоставки, пред които е изправено управлението.
Най-важната отрицателна предпоставка е деструктивното управление на ГЕРБ, които не признаха изборните резултати, т.е. - не признава 42-рото НС.
На КСНС се сблъскаха две концепции, едната, застъпена от нас, да се даде шанс на кабинета "Орешарски" да реализира плана, който вчера получи парламентарна подкрепа. Част от този план е приемането на изцяло нов изборен кодекс.
Другата позиция е изразена от г-н Цветанов - "ние не признаваме този парламент, не признаваме вота на българските граждани от 12 май, затова да се върви незабавно към предсрочни изори", каза Местан.
 
Сергей Станишев: Предложих КСНС да изиска от всички институции да работят в интерес на гражданите, да решават реалните проблеми
 
София. Предложих КСНС да изиска от всички институции да работят в интерес на гражданите, да решават реалните проблеми. Постарах се да бъда максимално конструктивен, от гледна точка на интересите на гражданите. Предложих следните текстове и позиции на КСНС, това каза Сергей Станишев, след края на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
От февруари България се намира в нова ситуация - на перманентни протести. Протестите, които започнаха с темата за сметките на тока, се развиха в много по-цялостно искане на промяна. На парламентарните избори две трети от българските граждани гласуваха за промяна на статуквото, каза Станишев. Тази промяна трябва да бъде дълбока и системна. На КСНС отстоявах - да се изрази уважително отношение към протестите, да се изрази очакване протестите да минават законосъобразно, без призиви към насилие и омраза, и да бъдат предпазени от нарушаване на гражданските права, каза Станишев.
Страната е изправена пред изключително тежки предизвикателства в икономическата, социалната, политическата сфера, каза Станишев.
Вчера НС прие ясен пакет от мерки, спешни, неотложни, за подкрепа на хората, каза Станишев.
 
Цветан Цветанов: Най-правилното решение е да се обединим около предсрочни парламентарни избори
 
София. Най-правилното решение е да се обединим около предсрочни парламентарни избори, което ще успокои обстановката в страната. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Цветанов призова и в този случай да надделее разумът. Решението е разпускане на 42-ото Народно събрание, което трябва да се случи обаче със съгласието на БСП, ДПС и „Атака”, отбеляза Цветанов. По думите му – не може да е аргумент това, че ГЕРБ се страхува от нещо.
По време на заседанието на КСНС единственият консенсус, който е бил постигнат, е бил за отлагането на втора точка от дневния ред на заседанието, а именно точка „сигурност”.
За първи път Народното събрание е с толкова ниско обществено доверие, каза Цветанов. Не е постигнат консенсус по време на днешното заседание на КСНС, защото парламентарната група на ГЕРБ е заявила, че настоява за насрочване на нови парламентарни избори и поправки в Изборния кодекс. „Със всички тези кадрови назначения при липса на дискусия, прозрачност, дори и вчера се стигна до назначаването на зам.-министър на вътрешните работи, което показва каква е политиката и целта на сегашното управление”, коментира Цветан Цветанов.
Ванина НЕДКОВА
 
 


Сходни връзки

ПЪЛНА КОНФРОНТАЦИЯ НА КСНС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди