изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 00:50 EEST
ОСЪЩЕСТВЕНИ МЕЧТИ    
Култура

За посещението си в Твърдица, Молдова, разказват в писмо до редакцията на в. "Нова добруджанска трибуна" самодейци от добричкото село Ловчанци. Както НДТ писа, женската певческа група към НЧ "Светлина-1940" гостува на 10 и 11 юни на българската общност в молдовския град. Цел на посещението бе създаване на трайна връзка между българите в Молдова и самодейни колективи от нашата страна, ангажирали време и труд в съхранението на българските традиции, обичаи и фолклор, споделят жените от Ловчанци.



Невероятно е изживяването да стъпиш на молдовска земя, а да те посрещне българска реч, да се завихри на мегдана българско право хоро, разказва председателят на настоятелството при НЧ "Светлина-1940" Ваня Димитрова. По думите й, останали са впечатлени от бликащата гостоприемственост, топлина, запазен български дух и бит в домовете, в които са гостували. Изненада за всички са били поднесените на трапезата домашно овче сирене, домашно вино, българска туршия, салати, компот.

През втория ден на гостуването е била организирана туристическа обиколка на града. Самодейките от Ловчанци посетили кметството, където кметът разказал накратко историята на създаването на Твърдица и трудностите, през които е преминал през годините. Туристическата обиколка продължила с посещение на църквата "Света Петка", Историческия музей, Двореца на културата. Вечерта се е провел съвместен концерт на сцената на Двореца на културата. Ловчанската женска група се представила с автентични народни песни под музикалния съпровод на Г. Маринов /акордеон/ и Иван Иванов /гайда/ от СОУ "Свети Климент Охридски" в Добрич. В концерта участвала и Керанка Войкова, която изпълнила "Песен за Добруджа" и румънска народна песен. Смесеният народен оркестър от Музикалния колеж за българска народна музика в Твърдица се представил с песни на добруджанската певица Галя Дурмушлийска и български народни хора. С песента "Една българска роза" и развят български флаг Стоил Стоилов от дружеството на краеведите "Павел Атанасов" в Добрич изправил на крака цялата зала. В края на концерта ученикът Венцислав Христов от СОУ "Свети Климент Охридски" в народна носия повел кръшно право хоро, в което се включили всички - българи от Молдова и българи от България.

"В разстояние на стотици километри твърдичани са живият пример за съхранение на човещината, сърдечността и добрината - по-българи от българите!" - сподели Ваня Димитрова.

Самодейната група към читалище "Светлина-1940" в село Ловчанци изказва благодарност на организациите и хората, без които тази визита би била невъзможна - община Добричка, Стоил Стоилов, фирма "Минибус експрес", Пламен Добрев. НДТ

 


Сходни връзки

ОСЪЩЕСТВЕНИ МЕЧТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди