изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:02 EEST
НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ТАЛАНТИТЕ НА СОУ "СВ. КЛ. ОХРИДСКИ"    
Интервюта

За договор, подписан между СОУ "Св. Климент Охридски" и Нов български университет, който дава нови възможности за възпитаниците на училището, разговаряме с директора Юлияна Герасимова и Милена Ангелова - преподавател по "Компютърен дизайн"



- Г-жо Герасимова, бихте ли разказали за новата придобивка за възпитаниците на ръководеното от Вас училище?

- В сряда бе подписана втората част от договора между училището по изкуства СОУ "Свети Климент Охридски" в Добрич и Нов български университет /НБУ/ в София. Досега договорът се отнасяше за учениците ни от профил "Музика", а сега се добавя и  "Изобразително изкуство - компютърен дизайн". Децата, завършващи този профил, могат да бъдат приети в Нов български университет директно в трети семестър. Програмите, по които могат да бъдат приети, са "Интериорен дизайн", "Пластични изкуства", "Мода" и "Музика". Те ще започват своето обучение във втора програмна година. Изискването е да са завършили средното си образование, да имат среден успех от дипломата 4.50  и минимума от точки на тестовете на НБУ - 35. Така се дава шанс на децата, да бъдат подпомогнати родителите с по-малки възможности, тай като една година не е малко. Всичко това се случва благодарение на постиженията на нашите деца в областта на изобразителното изкуство и компютърния дизайн. В последните години те са участвали в национални конкурси, имат много награди. Ние работим по тези учебни програми четвърта година. Първият ни випуск "Изобразително изкуство - компютърен дизайн" с прием след завършен 7 клас ще завърши догодина. Така че много навреме се случва договореността ни с НБУ.

 

- Бихте ли припомнили от кога датира сътрудничеството на училището с НБУ?

- Поне от пет години ние си сътрудничим с НБУ. Техни преподаватели идват и правят практически семинари в училище, като водят със себе си и студенти. Тук идват преподаватели по музикални дисциплини, Георги Петков е един от тях. Ние сме гостували в НБУ с около 50 деца. В тази група включихме инструменталисти, певци, танцьори, художници. Проведохме концерт, който беше една страхотна емоция - не само за нашите деца, но и за нас самите. Защото всички наши бивши възпитаници, които се обучават в НБУ, бяха там. Това са Кремена, Гергана, бяха дошли Дамян, Митко... И много други има, които се обучават не в специалности по изкуства. И стана една много вълнуваща среща на този концерт. Паралелно с това в изложбените зали на НБУ се подреди изложба на нашите възпитаници. Там бяха нашите деца заедно с г-жа Ангелова. Беше говорено с преподавателите на НБУ, за програмите, по които работим и се стигна до сключването на договора, касаещ паралелките "Изобразително изкуство - компютърен дизайн".

 

- А децата, които учат музика, възползват ли се от този договор, сключен с НБУ?

- Да, и са доволни.

 

- Работи ли СОУ "Свети Климент Охридски" и с други университети в страната?

- По подобни програми, но без сключени официални договори, ние работим с Варненския свободен университет. Г-жа Ангелова е била член и на комисията по специалност "Моден дизайн" на студентите, които приключват своето обучение. С тях работим, те идват и на място, виждат портфолиата на нашите ученици. По същия начин от т. г. работим и с Великотърновския университет. Техни преподаватели се канят в нашето училище, за да могат да участват в изпити, тук, на място в училището. А с Пловдивския университет ние работим от много години. Т. г. гостува една голяма група от техни преподаватели. Надявам се  Законът за висшето образование да им даде възможност да бъдат така креативни както и НБУ, защото те са държавен университет.

 

.......................................................................

 

- Г-жо Ангелова, бихте ли разказали за паралелката "Изобразително изкуство - компютърен дизайн" - от колко години съществува, какво изучават децата?

- Както каза и г-жа Герасимова, все още нямаме завършил випуск, тепърва ни предстои това. Първите, които се обучават в този профил, сега са 11 клас. В профила, освен компютърния дизайн като специалност, се изучават изящни и приложни изкуства. И по трите дисциплини имаме всяка година от първо до трето място на национални конкурси. През тази учебна година имаме втора награда от национален конкурс "Сребърна", специална награда на журито в областта на изящното изкуство от национален конкурс "Казанлъшка роза". В компютърния дизайн имаме второ място от национален конкурс "Морето, морето, морето" във Варна. За първа година мои ученици участват в IT-състезание. В топ 10 имам двама ученици, които получиха и английски сертификат за владеене на графичен софтуер. Те са в 10 клас и са най-малките класирани. Останалите финалисти бяха 11-класници и 12-класници от много елитни училища от цяла България.

 

- Смятате ли, че постигнатата договореност ще допадне на децата, че ще има интерес към НБУ, към условията, които предлага?

- Аз лично се запознах с условията в НБУ когато посетихме университета. Разведоха ни във всички ателиета - по изящни и приложни изкуства, и там, където са лабораториите с компютърните кабинети. Наистина, условията са много добри. Програмите, по които се обучават, са много съвременни и знанията, които придобиват, са приложими в практиката за разлика от други програми на други университети. Наистина, много актуални знания биха получили. Добри са условията за работа, говоря за изящните и приложни изкуства, това също е от значение при обучението, не само талантът на учениците. Постигнатото с договора не е малко - всеки знае какво значи една година студент. Не са само учебни такси, има и други консумативи, които трябва да се покриват. За обучаващите се в профил "Изкуство" има стипендии, които могат да покрият една втора, дори цялата такса. Това се прави на база техни участия, класирания. Това е един добър вариант за родители, които нямат стабилни финансови възможности.  

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 

 


Сходни връзки

НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ТАЛАНТИТЕ НА СОУ "СВ. КЛ. ОХРИДСКИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди