изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:53 EEST
Марин Райков обясни гафа с Ботев и Вапцаров с неспазени негови разпоредби    
ПолитикаСлужебният премиер Марин Райков направи официално изявления във връзка със скандала с отпадането от учебната програма на стихотворения на Христо Ботев и Никола Вапцаров. Той подчерта, не били изпълнени неговите разпореждания в сферата на образованието.

По думите на Райков един от проблемите в образованието ни бил именно съдържанието на българските учебници по литература, български език и история. Със специална своя заповед той наредил старта на работа по преразглеждане на програмите именно по тези предмети. Целта му била в две посоки - уеднаквяването на съдържанието и свеждането му до един-единствен учебник по съответния предмет и увеличаване на патриотичното съдържание. Настоял за съставяне на комисии с широко обществено и научно представителство. Била проведена специална среща с ръководството на БАН, защото негово твърдо убеждение било, че в този процес трябвало да участва активно именно научната общност, която да не бъде изолирана от дебата за образованието на децата ни.

Райков уверява, че подписването на подобна наредба било станало не само тихомълком, но в грубо нарушение на изричната му заповед, който изрично разпоредил да се спре всякаква работа на парче по въпроса с българските учебници до извършването на цялостен анализ и уеднаквяване на съдържанието им в посока увеличаване на патриотичното съдържание.

"Аз свалям не само политическото, но и личното си доверие от всички, които са били замесени в това грубо потъпкване на основни за българското образование ценности, в които аз лично вярвам в разрез с моя изрични разпореждания и в името на защитата, на които бяха предприети конкретни административни действия - очевидно също пренебрегнати", коментира в изявлението си Марин Райков. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Марин Райков обясни гафа с Ботев и Вапцаров с неспазени негови разпоредби | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди