изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:32 EET
Клисарова: ГЕРБ са дали 1 млн.лв. за програмите по български език и литература    
Образование ГЕРБ са дали един милион лева за променените учебни програми по български език и литература. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Анелия Клисарова в интервю за предаването „Неделя 150" на БНР.

„Това е един проект, започнал преди година и половина, на стойност 10 милиона лева, но за изработването на програмите са отделени 933 хиляди, или близо милион лева", обясни министърът. „В резултат на тези милион лева е направена програма по български език и литература и така цялата общественост въстана срещу това, защото отпадат основни стихотворения на Ботев, на Вапцаров...", каза министърът. „Решено е дванайсет дни преди да дойде нашето правителство. Имаме подписите на министър и заместник – министър", обясни проф. Клисарова. Министърът беше категоричен, че с нея не е бил съгласуван нито самият проект, нито качването му на сайта.

„Това, което мога да обещая, е, че няма да променя учебните планове и учебната програма и няма да отпадат творби на тези автори. Аз този проект и няма да го подпиша", беше категорична Клисарова.

Министър Анелия Клисарова съобщи, че 405 експерти от средното и висше образование са участвали в изработването на тази програма по български език и литература. „В момента правя проверка и не мога да си представя кои са тези експерти, които участват в именно такава разработка, в която отпадат основни произведения, характерни за българския дух, за българската борбеност", заяви министърът.
„Изключително съм учудена, че нещо се качва на сайта на министерството без знанието нито на заместник – министър, нито на министър", коментира още Клисарова и допълни, че в момента се проверява дали и други документи са качени и какво е състоянието.

Министърът подчерта, че подкрепя свободата на учителите при избора на материали, но и че трябва да има задължителен стандарт за учебните програми. „Разбира се, когато се изпълни този стандарт, в рамките на останалите учебни часове, е правилно учителят да усети интереса на децата, да види кое най-много ги вълнува и да ги насочи към тези проблеми. Това вече е интерактивното обучение между учител и ученик. Не може да няма държавни стандарти, които трябва да бъдат покрити, за да дадем съответната образователна степен на дадения ученик", беше категорична Клисарова.

По думите й тенденцията е да има повече упражнения в програмите, както е в други държави. „Всичко това не трябва да бъде за сметка на българския дух, на българщината, а да бъдат изработени така програмите, че да могат всички деца да знаят, да помнят своята история, да пазят националния дух и да имат национална гордост и съответно да могат да изразяват това и писмено, и устно."

Клисарова подчерта, че подпис на нейния заместник – г-жа Налбант, под скандалния документ, няма, нито е взето нейно съгласие той да бъде публикуван.

Министър Анелия Клисарова беше категорична, че подобряването на програмите и учебните планове ще става чрез широко обществено обсъждане и споделяне на различни мнения, за да бъде взето под внимание какво мислят и учениците, и преподавателите, и родителите. „За да можем да правим нови програми, първо, трябва да влезем във философията на новия закон за средно образование и да следваме определена логика на процеса", обясни още министърът. Според нея първо се прави стратегия, след това закон за средното образование и спрямо него се подготвят програмите и учебните планове. „Ако не се вземе под внимание тази логика и всеки си намисля нещо, то няма да бъде цялостна системата", категорична бе Клисарова. http://www.standartnews.com

 


Сходни връзки

Клисарова: ГЕРБ са дали 1 млн.лв. за програмите по български език и литература | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Клисарова: ГЕРБ са дали 1 млн.лв. за програмите по български език и литература
Автор: Anonymous да 2013-06-24 @ 08:52 EEST
Предният ден една песен пееше, на другия ден се извиняваше на хората, нещо обичайно за БСП кадрите и смотания кабинет на Олигарски.
Клисарова: ГЕРБ са дали 1 млн.лв. за програмите по български език и литература
Автор: Anonymous да 2013-06-24 @ 09:32 EEST
Е, все пак голямата простотия е направена срещу заплащане от служебния кабинет на Райков, който е практически на ГЕРБ и е назначен от президента Плевнелиев.



Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди