изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:17 EET
ХУБАВ ЮНСКИ ДЕН    
ОбществоПо инициатива на Миглена Бенова от Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич с директор Господин Господинов в учебното заведени е сформиран кръжок по родолюбие. Той съществува от няколко години, провеждат се срещи с известни краеведи от Дружеството в Добрич, с участници в Отечествената война 1944-1945 година.

Преподавателите Миглена Бенова и Татяна Няголова заедно с учениците от ПГАС поеха инициативата и посетиха музейната сбирка "Под бащината стряха" с постоянно действаща изложба в добричкото село Тянево.

Денят беше понеделник на месец юни, в 15 часа пристигна микробус с 20 ученици, радетели на българщината. Децата от махалата, които живеят в селото, проявиха голям интерес към онова, сторено в музея, към българския народен танц, ръценица, песни, кючеци и др. Чу се вик: "Бате Иване, идват гости, ела да ги посрещнем!". С мен бяха о. з. полковник Кольо Димитров - председател на Областния съвет на СОСЗР-Добрич, и майор Бранимир Иванов - пилот от летището в Балчик. Когато спря автобусът, първи слязоха ръководителите. Децата от селото с радост и възхищение викаха: "Добре дошли, заповядайте, вратите са широко отворени за вас, скъпи учители, каки и батковци". След като слязоха гостите, пред портата на музея се чуваше глас да си направим снимка за спомен. Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол. Запознах ги с историята на къщата, която е на повече от 90 години, разгледаха старателно стаите, родословните дървета на седемте рода. Впечатление им направи историята на селото и кметовете за 100 години, българският народен танц, ритуали, празници и др. След разглеждането на изложбата Миглена Бенова се разписа в почетната книга на селото. Проведе се дискусия-разговор на сянка под 50-годишен дрян с лакомства и чаша безалкохолна напитка. С няколко думи о. з. полковник Димитров поздрави младежите, запозна ги с някои исторически спомени за българското войнство.

Миглена Бенова с приветствие към участниците и разглеждането на музейната сбирка изказа благодарност за доброто посрещане, запознаване с историята на родовете и техните личности. Подари специален подарък на музея - изработена от нея картина. Гостите бяха поздравени с ръченица и кючек в изпълнение на местните тяневски деца. С възгласи, смях и радост те бяха аплодирани от гостите: "Браво деца, браво! Кой ви учи?", а те отговоряха: "Бати Иван".

Гостите също получиха подарък, книга и родословни дървета. На отиване Татяна Няголова благодари за стореното на домакина, пожела му дълъг живот и здраве, редовно така да си посреща гостите си. Накрая изказа своето впечатление от тези млади радетели, българи, селскостопански работници, агрономи, механизатори - бъдещите ръководители на Златна Добруджа.

Иван Жечев - краевед и родоизследовател  

 


Сходни връзки

ХУБАВ ЮНСКИ ДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди