изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:21 EEST
Паролите в интернет - скоро спомен от миналото    
НовиниЗа интернет потребителите избирането на парола е главоблъсканица, която може скоро, благодарение на напредъка на технологиите, да остане само лош спомен. Милиони потребители имат горчив опит с паролите. Нито една парола не е достатъчно надеждна, когато хакери решат да влязат в системите на банки, магазини или социални мрежи, които не са успели да се защитят достатъчно добре, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.


Защо използваме User / Pass

В свят, в който технологиите напредват с висока скорост, формулата потребителско име-парола, датираща от най-ранните времена на информатиката, остава норма. Защо?

"Отговорът е прост. Не е скъпо", казва Пер Торсейм, експерт по кибер сигурност, който организира PasswordsCon - конгрес, посветен на паролите.

"Ако искате нещо друго, например система за идентификация, използваща софтуер или биометрични данни, трябва да плащате повече", допълва той.
Във времената, когато компютрите бяха с размер колкото цяла стая, нещата бяха прости, защото те не се свързваха един с друг. След това дойде Интернет...

Тогава за потребителя започна главоблъсканицата - да намери необичайна парола за десетки различни сайтове, използвани на различни устройства. Оттогава паролата има своя синдром - синдрома на "умората от паролата".

"С достъпа до интернет на смартфоните или таблетите, писането на пароли става още по-мъчително", допълва Сара Нийдъм от компанията Confident Technologies, разработваща алтернативни решения.

Чрез проучване в 24 страни компанията Norton установила, че 40% от потребителите не се стремят да измислят сложна парола и не я променят редовно.

Колко са трудни паролите

Най-популярните пароли са "парола" на английски (password) и "123456", казва Марк Бърнет, автор на книга по въпроса от 2005 г.

Карл Уиндзор, директор на калифорнийската компания Фортинет, специализирана в областта на сигурността, създал пиратска програма срещу системата Unix на определена компания с нейно съгласие. За няколко секунди Уиндзор разкрил една трета от паролите, а за една минута - още една трета.

"Супер сигурната" парола на колеж била разгадана за по-малко от пет минути, казва Бърнет.

Алтернативи

Google обмисля идеята за дигитално разпознаване с кодирани пръстени или карти за самоличност в USB.

Асоциацията ФИДО Алианс, която обединява компании в сектора, сред които и PayPal, настоява за пръстова система за разпознаване върху екраните на смартфоните.

Във Вашингтон Патентното ведомство неотдавна публикува поискани от Apple патенти за лицево и дигитално разпознаване.

Представителката на Motorola Регина Дъган стига по-далеч, като предлага "хапче парола", съдържащо чип и батерия, излъчващи уникален радио сигнал.

За момента експертите са съгласни с два принципа - да използваме паролите възможно най-дълго време, размествайки букви и символи, и никога да не използваме една и съща за повече от един сайт.
www.dir.bg

 


Сходни връзки

Паролите в интернет - скоро спомен от миналото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди