изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:11 EEST
ДЕНЯТ НА ДОБРИЧ – ПРАЗНИЧЕН И НЕПРИСЪСТВЕН    
НовиниОтложиха за юли приемането на новата транспортна схема, сформират специална комисия

Решение за обявяване на Деня на Добрич – 25 септември, за празничен и неприсъствен ден на територията на общината взе на вчерашното си заседание Общинският съвет. В докладната записка на вносителя – кмета Детелина Николова, се посочва, че на 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич. На тази дата се чества Денят на град Добрич. Като празник на града 25 септември се чества от 1990 година, когато официално бе отбелязана 50-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа и с Указ на президента на Република България бе възстановено старото име на града - Добрич. Областния управител е дал положително становище за обявяване на 25 септември 2013 г., който тази година е сряда, за празничен и неприсъствен на територията на общината. Поради значимостта на датата 25 септември за жителите на град Добрич, както и да може да се даде възможност за тържествено отбелязване на празника, бе решено денят да бъде обявен за празничен и неприсъствен.

Вчера общинските съветници решиха да бъде прекратена съсобственост в имот по ул. „Екзарх Антим І”, № 27, приеха решение за отдаване под наем за 5 години на аптеката в сградата на бившата Стоматологична поликлиника. Дадено бе и разрешение за изменение на подборния устройствен план в имот за търговия, услуги и озеленяване в квартал „Балик-Йовково-юг”. Под наем бяха отдадени части от спирките по ул. „Батовска”, ул. „Генерал Гурко” и ул. „Христо Ботев”.

По предложение на управителя на общинската фирма „Тролейбусен транспорт” Митко Митев, Общинският съвет взе решение като спешна мярка да възложи изпълнение на две от тролейбусните линии с номера 111 и 176 с автобуси, но за не повече от две години. Като причина за това се посочва, че дружеството изпитва сериозни затруднения за изпълнение на възложените му маршрутни разписания. Основната причина за това е недостигът на тролейбусни шофьори, тъй като само от началото на годината  са отпаднали пет тролейбусни шофьора, двама от които поради липса на категория D”, а трима - поради заболяване. Постоянно в бюрото по труда са обявени свободни места за тролейбусни шофьори, но без резултат към момента, се посочва в докладната записка. Управителят посочва, че с наличните 16 шофьора е невъзможно изпълнението на договора с общината за изпълнение на тролейбусните линии и изискванията на Кодекса на труда, както и предписанията на Инспекцията по труда. От друга страна, при неизпълнение на въпросните линии в неделя има опасност работещите и живеещите в промишлена зона „Запад” по бул. „3-ти март” и в промишлена зона „Север” по бул. „25 септември” в района на бившата „Сердика 90” АД да останат без обществен превоз.

Освен тези промени в съществуващата транспортна схема, вчера общинските съветници коментираха и предложението за нова транспортна схема.

Заместник-кметът Надежда Петкова посочи, че общината извършва прединвестиционното проучване за системата на градския транспорт, което е по проект „Бъдеще за Добрич”, чиято цел е подкрепа за следващия програмен период. За извършването му са наети експерти от „Институт за транспортни изследвания”, които са извършили анкети, срещи с граждани, с браншовици и са предложили проект за нова транспортна схема.

В него се посочва, че общественият транспорт в Добрич се осъществява по 7 тролейбусни и 16 автобусни линии, които се обслужват от четири оператора. Общата численост на пътниците е 1 617 924. Около 30 на сто от пътникопотока се обслужва от тролейбусния транспорт, който в същото време получава голяма част от субсидиите. В тази връзка авторът на схемата Тодор Анастасов счита, че един от основните въпроси, които трябва да се решат е дали е необходимо да има тролейбусен транспорт в Добрич. Той посочи, че това е важен въпрос, по който трябва да се вземе решение, тъй като то би повлияло върху транспортната схема и нейното изменение. Предлага се нова линия, която да свърза кварталите „Балик” и „Дружба” и да стига до магазин „Мосю Бриколаж”, но за целта трябвало да се реши проблемът със спирането там. Предлага се и нова линия, която да обслужва северната централна зона. След последните разговори с превозвачите се предлага да се закрие не линия 306, а 204, като се удължат маршрутите на 304 и 306, така че да се обслужват живеещите в района на рилските блокове.

 В рамките на обсъждане Владимир Калчев от БСП подчерта, че всяка година Общинският съвет подкрепя дружеството „Тролейбусен транспорт”, но то продължава да има проблеми и е на път да отпадне. Затова той предложи да се изготви пълен анализ за ефективността му, за да се вземе решение за бъдещето му. Предложено бе да се отложи разглеждането на докладната записка. Иван Добрев от БСП попита дали са изчерпани възможностите на старата транспортна схема и кой стои зад „Института за транспортни изследвания”. Т. Анастасов посочи, че той е собственик и управител на института. Стана ясно, че по новата транспортна схема предстои да се проведат нови конкурси за превозвачи, тъй като старите договори изтичат. 

Надежда Петкова посочи, че трябва да се направи работеща транспортна схема, която максимално добре да обслужва гражданите, тъй като се подготвя проектно предложение, което „стъпва” на новата транспортна схема. Тя обясни, че след изготвяне на транспортната схема, предстои да бъде направен финансов анализ и обосновка за трите вида превоз в града – автобусен, тролейбусен или електробусен, за да се стигне до извод за какви нови транспортни средства ще се кандидатства. 

По предложение на кмета на Добрич Детелина Николова в следващите 2-3 седмици е необходима сериозна публична дискусия с активното участие както на граждани, така и на специалисти и общински съветници, за да се създадат условия предстоящите нови конкурси за обществена поръчка да са ефективни и да бъде намерен балансът в интересите между граждани и превозвачи. Николова припомни, че техните договори изтичат в края на тази и през март следващата година. По предложение на зам.-кмета Надежда Петкова бе сформирана работна група за разработване на новата общинска транспортна схема на града, за да може през месец юли тя да бъде окончателно приета. Общинският съвет на Добрич гласува сформирането на работната група, в която официално влизат 8 общински съветника, представящи различни политически партии, като тази група е отворена за всеки, който има идеи и предложения. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕНЯТ НА ДОБРИЧ – ПРАЗНИЧЕН И НЕПРИСЪСТВЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди