изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 15:22 EEST
ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ: МЕТАДОНОВАТА ПРОГРАМА - ШАНС ЗАВИСИМИТЕ ДА ИЗБЕРАТ ИСТИНСКИЯ ПЪТ    
ЗдравеДнес се навършват четири години от стартирането на програмата за поддържащо лечение с метадон към ЦПЗ в Добрич. Програмата е високо прагова – т. е. е ориентирана не само към заместване на един опиат с друг, но и към лечение, психосоциална рехабилитация и социално включване. Предлагат се специализирани лечебни дейности, психотерапия, индивидуални и фамилни консултации. Към настоящия момент в програмата за субституиращо лечение с метадон към ЦПЗ Добрич са включени 61 пациенти.

Метадоновите програми са един от най-популярните методи за лечение на хероинова зависимост, чиято ефективност е доказана във времето. Заместващата терапия с метадон е подходяща за зависими с продължителен „наркомански” стаж, на венозен прием на хероин, с вече настъпили психосоциални и биологични промени, с нарушени семейни връзки, трайна безработица – хора, които вече са подчинили живота си на веществото, от което са зависими.

Метадонът е синтетичен опиат, подобен на морфина, но без неговия еуфоризиращ ефект. Действа за период от 24-36 часа.  Приема се през устата, веднъж дневно и осигурява липсата на абстинентни симптоми. И това е само началото на целия процес на оздравяване и промяна на нагласите към живота. Процесът  включва и намаляване на риска от HIV, от свръхдози, от всякакъв вид инфекции, свързани с инжектирането. Всички пациенти от нашата програма споделят, че започват да се събуждат нормално, спокойни, без напрежението, че трябва да тръгнат да търсят пари за поредната доза хероин. И постепенно, бавно, но сигурно, започват и другите промени – преосмислят се взаимоотношенията с близките, вече има повече време и за тях, може дори да им се помага. Не на последно място е и намаляването и спирането на криминалните прояви – отпада необходимостта от постоянно набавяне на пари за дрога. Повечето от зависимите осъзнават, че са пропуснали много неща от живота си, оставайки регресивно във възрастта на започването на злоупотребата – 14-15 години. Постепенно осъзнават, че се налага да пораснат вече и да вземат собствения си живот в ръцете си – започват да търсят работа, щастливи са, когато с получените пари си купуват не дрога, а дрехи, храна, помагат финансово в дома. Някои вземат решение и завършват средното си образование /в програмата в ЦПЗ–Добрич са 3 до този момент/. Тяхната радост е гордост за екипа, чиято основна функция е да ги подкрепя и окуражава във вземането на подобни решения. Идва ред и на мислите за собствено семейство – имаме вече няколко в нашата  програма, радваме сме и сме щастливи да наблюдаваме как растат децата, да се гордеем с родителите им, които вече са избрали другия път – на живот в реалността, с всичките трудности, но и с радостите, които са разнообразни и пълноценни.

Естествено, все още има и такива, при които оздравителният  процес върви бавно, трудно, понякога зацикля, но не се отказваме. Вярваме, че винаги има шанс, за всеки и търсим ресурсите, като подхождаме индивидуално, имайки предвид историята на зависимостта, обкръжението, нагласите и мотивацията.

Това, което се случва по пътя, е много показателно – от монотематичните разговори за веществата, пласьорите, затворите, кражбите, цените на наркотиците, постепенно основните теми стават работата, интервюто за работа, писането на автобиография,  искането на трудов договор, мислите за семейство и деца, плановете за бъдеще в истинската реалност. Акцентът на психотерапевтичната работа вече е върху усъвършенстването на комуникативните умения, пласирането на социалната сцена, нормализиране на взаимоотношенията с родители, роднини, приятели извън наркоманския кръг.

За 4 години можем вече да направим реална равносметка – че процесът не е лесен, че носи много емоции, с които трябва да се справяме, че има моменти, когато се чувстваме безсилни, но има и такива, когато се гордеем с постиженията на участниците в програмата. И най-вече, че подобен вид субституиращи програми  имат ефект, дават шанс на зависимите да изберат другия път, по-трудния, но истинския. Ние вярваме, че ще успеят.

 

Мария Няголова - психолог в центъра за психично здраве "д-р Петър Станчев"

 


Сходни връзки

ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ: МЕТАДОНОВАТА ПРОГРАМА - ШАНС ЗАВИСИМИТЕ ДА ИЗБЕРАТ ИСТИНСКИЯ ПЪТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди