изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:58 EEST
Здравният министър поиска оставката на Пламен Цеков    
Здраве

Здравният министър Таня Андреева поиска оставката на директора на НЗОК Пламен Цеков. Андреева направи това в рамките на  контрол след въпрос на зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова.



„Свидетели сме не само на непрозрачност, но и на действия на НЗОК в лицето на нейния управител, които бяха оборени в съда по повод методиката на касата. С оглед на това, че липсва нормален диалог между институциите - МЗ, НЗОК, Народно събрание, мога да се присъединя към искането на съсловните организации за оставката на Пламен Цеков", каза Таня Андреева.

Има преразход със 17 млн. лв. в изразходваните средства от НЗОК за лекарства и с 15 мл. лв. за болнична помощ, обясни Андреева в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Мая Манолова относно състоянието на бюджета на НЗОК.

„Парите, дължими до 31 май, не бяха разплатени на болниците до днес. Направленията не достигат. Пациентите трябва да чакат до началото на следващия месец. Твърди се, че това е така, защото бюджетът на НЗОК е пробит и е пред финансов колапс. Има огромен преразход в доставката за лекарства, особено за онкологични лекарства. Те не достигат до пациентите и се говори за протести", коментира Мая Манолова.

Според нея д-р Цеков управлява касата безконтролно.

„От първия ден имах разговор с представителите на държавата в НЗОК, със синдикати и с пациентски организации. Изпратих писмо до Пламен Цеков, като исках отговор за бюджета на касата. В писмо от 24 юни д-р Цеков ме информира, че по закон нямам право на такава информация. По-късно снощи получих отговор на второ писмо към д-р Цеков. В неговия отговор е посочено, че със закона за бюджета на НЗОК за 2013 г. са определени средства за здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти и диетични храни, за специални медицински цели за домашно лечение в размер на 497 млн. лв. Тези средства са предвидени за заплащане на лекарствените продукти и диетични храни, включени в приложение 1 на позитивния списък. В болничната медицинска помощ лекарствената терапия при злокачествени заболявания е предвидена в размер на 90 млн. лв. С решение на надзорния съвет на НЗОК от 16 май 2013 г. средствата за болнична медицинска помощ за лекарствена терапия на злокачествени заболявания е увеличена на 107 млн. лв. Извършените към 31 май осигурителни плащания са в размер общо на 222 871 076 лв., като от тях за злокачествени заболявания 7 331 595 лв. За болнична медицинска помощ, лекарствена терапия при злокачествени заболявания, предоставена от лечебни заведения за болнична медицинска помощ са изразходвани средства в размер на 67 197 808 лв. Има преразход със 17 млн. лв. в изразходваните средства", посочи Таня Андреева.

1 189 511 000 лв. са средствата в бюджета на НЗОК за болнична медицинска помощ. С решение на Надзорния съвет от 16 май 2013 г. този бюджет е увеличен на 1 206 511 000 лв. За извършените към 31 май 2013 г. здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ размерът е 648 485 719 лв. Преразходът е с 15 млн. лв. от предварително прогнозираното по бюджет.http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Здравният министър поиска оставката на Пламен Цеков | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди