изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:09 EET
Ватиканът е разтърсен от поредния скандал    
По света Един епископ, един шпионин и солидна сума пари: Ватиканът е разтърсен от поредния скандал. Който решително няма да му помогне да се отърве от имиджа си на съмнително финансово средище.


Историята напомня филм за Джеймс Бонд или роман на Дан Браун: един свещеник упълномощава бивш сътрудник на тайните служби да пренесе нелегално с частен самолет 20 милиона евро от Швейцария в Италия. Куриерът получава за услугата 400 000 евро, но накрая всичко се проваля - свещеникът, агентът и още един техен съучастник попадат зад решетките.

Vaticana 13Vaticana 08Vaticana 02Vaticana 06

Ако се вярва на финансовите служби и прокуратурата в Рим, всичко е протекло точно така. В петък полицията арестува Нунцио Скарано, дългогодишен старши счетоводител в администрацията на Ватикана, бившия сътрудник на тайните служби Джовани Мария Дзито и брокера Джовани Каренцо. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви, че Скарано е бил отстранен от служба още преди един месец. Самият Скарано пък категорично отхвърли обвиненията. "Дон Нунцио ще отговори на всички въпроси на прокуратурата и ще изясни ролята си в случая. Той ще обясни, че не е преследвал лични интереси", каза неговият адвокат.

Акцията срещу Скарано и неговите съучастници е част от мащабно разследване на италианските власти срещу Института за религиозни дейности, както се нарича банката на Ватикана, основана през 1942 година. В смятаната за най-тайната банка в света работят малко повече от 100 души, а активите ѝ се оценяват на 5,4 милиарда евро. Прокуратурата отдавна води следствие срещу Института за религиозни дейности, който е заподозрян в нарушение на законите за борба срещу прането на пари.

Папа Бенедикт ХVI бе започнал борба срещу съмнителните машинации във ватиканската банка. За целта в папската държава бе създадена и специална надзорна финансова комисия, чийто шеф - швейцарецът Рене Брюлхарт - е известен с това, че се справи с прочистването на Лихтенщайн от мръсните пари. Малко преди абдикирането си - през февруари тази година - Бенедикт назначи и нов шеф на банката - германския рицар Ернст фон Фрайберг.

Новият папа Франциск на свой ред подхожда много методично към проблема. От седмици насам се носят слухове, че той иска изцяло да обнови банката на Ватикана. Франциск не гледа с добро око на назначението на Ернст фон Фрайберг за генерален директор на банката, пишат италианските медии. "Ясен сигнал за разногласията между новия и стария папа е фактът, че Франциск все още не е приел фон Фрайберг на аудиенция", пише вестник "Република".

Намеренията на Франциск все още не са известни, но е очевидно, че новият папа продължава активно борбата срещу прането на пари. Тази седмица той назначи разследваща комисия, която ще се занимае с правните основи и с действията на банката. В петчленната комисия участва и професорката от Харвард Мери Ан Глендън, която до 2009 година беше американски посланик към Светия престол. Последната афера с Нунцио Скарано само потвърждава сериозните намерения на Франциск.

--------------

Коментарът е публикуван в Дойче веле.

http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

Ватиканът е разтърсен от поредния скандал | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди