изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:22 EEST
Доживотен затвор за бившия банкер Васко Нинов в Гърция    
По светаСолунски наказателен съд издаде доживотна присъда на българин за трафик на наркотици, съобщи в. "Катимерини" без да разкрива името му. Стана ясно обаче, че нашенецът е скандално известният шеф на столичния хотел "Родина" и бивш банкер Васко Нинов.

50-годишният подсъдим е глобен с 200 хил. евро. Втори българин на 58 години получи 10 години затвор като съучастник. Делото се гледа при закрити врати, пише още "Катимерини".

Вестникът не споменава поименно двамата, тъй като гръцките закони не позволяват това, докато няма присъда от последна инстанция. Изданието обаче припомня случая с ареста на двамата отпреди година, когато те бяха заловени с 36 кг кокаин. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов разкри, че двамата са Васко Нинов, собственик на столичния хотел "Родина", и управителят на хотела Константин Георгиев.

Генералното консулство на България в Солун не потвърди официално, че Нинов е осъденият доживот българин. "Съдебните власти нямат задължение да ни предоставят информация за осъдени българи в Гърция", обясни пред "Труд" консулът ни в Солун Васил Вълчев.

Разбитата от ДЕА наркомрежа

Освен доживотната присъда на Нинов, гръцките магистрати са определили същото наказание и за 43-годишен испанец и 40-годишен португалец, които били част от същата наркотрафикантска мрежа.

Нинов и Георгиев бяха арестувани на 10 юли 2012 г. В този ден те пътували с личен автомобил от Солун за Атина. Малко след село Малгара, в близост до Солун, колата попаднала на полицейска блокада. Властите намерили 35 пакета с общо 36,393 кг кокаин. Двамата били следени по сигнал на Агенцията за борба с наркотиците (DEA) на САЩ.

В координирана полицейска акция по същото време бил обискиран и автомобил, паркиран пред централен хотел в Солун. Полицията намерила в него 127 пакета с общо 131,584 кг кокаин. Тогава били арестувани и другите двама души от групата - испанец и португалец.

Гръцката полицията оцени иззетия при акцията наркотик на 15 млн. евро. Той е идвал от Латинска Америка и е бил предназначен изцяло за гръцкия пазар. Не станаха обаче известни подробности каква е била ролята на Нинов в групата и за каква част от печалбата е участвал в трафика.

Нашите антимафиоти от ГДБОП, които също са участвали с информация в помощ на гръцките си колеги, също бяха лаконични под предлог, че разследването на международния канал не е приключило.

Стана ясно обаче, че щатската ДЕА е следила пратка, пристигнала с контейнер на пристанището в Солун от Латинска Америка, а групата от получатели била следена повече от 4 дни, преди да пристъпи към транспортирането.

Кой е Васко Нинов?

Васко Николаев Нинов е роден на 4 февруари 1962 г. в ловешкото село Румянцево. Сред познатите си е известен с прякора Ла Гранде, който идва от теглото му - към 130 кг. Преди да стане мастит банкер и хотелиер, е работел като пиколо в софийски хотел.

В началото на 90-те години Нинов набира скорост. Работи чрез търговската фирма "Васкони-Нинови", регистрирана на родителите му, отваря няколко бензиностанции. Става основен акционер в Балканска универсална банка (БУБ) и придобива софийския хотел "Родина". Месец след ареста му в Гърция - през август м.г., Акционерното дружество "Родина турист" изважда Васко Нинов и Константин Георгиев от Борда на директорите, а на тяхно място са назначени 46-годишната съпруга Десислава Нинова и синът Николай Васко Нинов (21 г.).

В периода 1997-1999 г. Васко Нинов ръководи като президент Футболен клуб "Ботев" (Пловдив) и през 1998 г. става скандално известен с опита си да заложи всичките му активи срещу сумата от 200 млн. неденоминирани лева (200 000 лв.). Говори се, че жълто-черните тогава са спасени след намеса на действащия по това време президент Петър Стоянов. В отговор Нинов спира парите за футболистите и се оттегля от клуба, намиращ се пред изпадане от "А" група.

През март 1998 г. бе застрелян вицепрезидентът на "Ботев" Петър Петров-Пешо Патерицата, който бе и един от шефовете на групировката "Клуб 777".

Издирван от Интерпол

През 2000 г. БУБ фалира, а Нинов бяга от България и е обявен за международно издирване. Смята се, че е в Испания, но неизвестно защо не е заловен там. Малко преди бягството му, в опит да спаси банката си, Нинов се явява в БНБ и показва два изумруда, с които иска да увеличи капитала. Твърди, че само един от тях струва 2,5 млн. долара, но няма документи за оценката им.

Прокуратурата установява през 2000 г., че фалиралата банка на Нинов е ощетила бюджета с над 55 милиона долара. Банкерът се замесва и в сделки с държавния резерв и мами свои съдружници с милиони. Излъгал с близо 2 млн. лева и Гриша Ганчев, който му бил приятел. Към 2006 г. Нинов се връща ни лук ял, ни лук мирисал, крие се от прожекторите и необезпокоявано ръководи хотела си.

http://www.trud.bg

Наши служби засекли коката на борда на “Св. Николай“

МУТРАТА НРАВЪТ СИ НЕ МЕНИ: Собственикът и управителят на хотел "Родина" - арестуваните с кокаин в Гърция

Соня Васи: 4 години обслужвах братя Аргирови за 20 лева месечно!

 


Сходни връзки

Доживотен затвор за бившия банкер Васко Нинов в Гърция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди