изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:00 EEST
Драгомир Стойнев: Ако има санкции от ЕК за неразделяне на ЕСО от НЕК, НЕК трябва да плаща по 9000 лв. на ден    
ИкономикаСофия. Срокът за това ЕСО да бъде разделено от НЕК изтича именно днес. За съжаление, налице са недопустими забавяния от страна на предишното ръководство. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция в сградата на министерството, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„На този етап разделянето на ЕСО от НЕК е невъзможно, тъй като акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ, въпреки, че още в края на месец април тази година, те са отписани от НЕК. Не са предприети действия за прехвърлянето им, т.е. един месец ние сме в безтегловност. С протокол на съвета на директорите на БЕХ от 27 май 2013 г., т.е. от два дни преди встъпването ми в длъжност на министър на икономиката и енергетиката, е променен уставът на ЕСО и е освободен тогавашния съвет на директорите, което реално е блокирало цялата процедура. Тази отговорност изцяло се носи от служебния кабинет”, каза Стойнев. По негово разпореждане ЕСО ще предприеме процедура по вписване на новия устав и промяна на собствеността на акциите, с което ще стартира процесът по разделянето и акциите ще бъдат прехвърлени на новия собственик, а именно - Българският енергиен холдинг. „Заради това забавяне всеки ден от днес до финализирането на разделянето, ако има санкции от страна на Европейската комисия, НЕК трябва да плаща по наказателна процедура 9000 лв. на ден, или приблизително 30 000 лв. на месец. Това са реално 2000 минимални пенсии – заради това, че някой нарочно е искал да блокира системата”, каза още Стойнев. „Разпоредил съм се в най-кратки срокове именно този проблем да бъде изчистен”, каза още той.
Златина ДИМИТРОВА

Асен Василев: Заварихме процедурата за разделянето на ЕСО от НЕК в доста забавено състояни...


София. Процедурата за отделянето на Електроенергиен системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания (НЕК) работи повече от 12 месеца, има нает консултант още от предишното правителство, ние заварихме процедурата в доста забавено състояние. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Асен Василев, бивш служебен министър на икономиката, енергетика и туризма по повод обвинения на енергийния министър Драгомир Стойнев.
„Първият казус, за който министър Стойнев говори на пресконференцията е това, че към 1 юли трябваше да бъде разделен ЕСО от НЕК. Това, което направихме е, че отделихме акциите, подготвихме всички активи за отделяне, направихме нов Надзорен съвет и нов борд, тъй като управлението трябва да е двустепенно, а не едностепенно. Не ги назначихме, защото бяха дошли изборите през месец май и оставихме на г-н Стойнев да прецени дали това да са хората или не”, обясни Василев.
„Тази процедура е забавена, беше забавена като я заварихме и направихме всичко възможно. Единственото, което трябваше да се направи, е да се назначи новият Надзорен съвет и да се финализира отделянето на активите. Защо това не се е случило последният един месец, не мога да кажа. Явно новото правителство е било заето с други кадрови промени и не е навлязло напълно в проблематиката за ЕСО”, каза още Асен Василев.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Драгомир Стойнев: Ако има санкции от ЕК за неразделяне на ЕСО от НЕК, НЕК трябва да плаща по 9000 лв. на ден | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди