изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:29 EEST
Системата на енергетиката е била изотчвана, според министъра; предишните управляващи отричат (ОБЗОР)    
Икономика София. Системата на енергетиката е била източвана, това обяви на пресконференция Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката. Критично е състоянието на българската енергетика и вина за това носят както правителството на ГЕРБ, така и служебното правителство, Според Драгомир Стойнев по всяка вероятност на България ще бъдат наложени санкции от Европейската комисия във връзка със състоянието на сектор Енергетика. Предстои внасяне на доклад за енергетиката в Народното събрание,каза министър Драгомир Стойнев. Докладът ще даде детайлна картина на сектора и ще послужи като основа на бъдещата дългосрочна програма на правителството за оздравяване на сектора.

„Бих се обърнал към всички протестиращи граждани, към всички, които искат и оказват натиск върху парламента: този законопроект е изключително необходим. Трябва да се свалят маските на задкулисието. Най-накрая трябва да има справедливост. Хората трябва да знаят за какво се харчат техните пари. Тази система наистина е била източвана. Призовавам господин Плевнелиев, предполагам, че и той работи за благото на българския народ, както работи това управление, както работя и аз - този законопроект трябва да му се даде зелена светлина”, каза Стойнев за приетите промени в Закона за енергетиката.
„В последния месец няколко пъти предупреждавах, че системата е в изключително тежко състояние. Неслучайно споменавах, че ако не се предприемат мерки, цената на електроенергията ще се увеличи, че имаме технически проблеми заради направени ремонти, единствено на хартия, че не са правени никакви инвестиции и липсата на тези инвестиции може да доведе наистина до крах в системата и най-важното – че системата е изцяло финансово блокирана”, каза Драгомир Стойнев. Той даде пример с тежкото финансово състояние на НЕК. „Българските граждани трябва да знаят какво се случва в системата. Задълженията на НЕК в момента са в размер на 1900 млн. лв. От тях НЕК дължи към Български енергиен холдинг 755 млн. лв., към АЕЦ „Козлодуй” – 320 млн. лв., към „Контур глобал” ТЕЦ Марица Изток 3 – 115 млн. лв., към топлофиканционните дружества – 60 млн. лв., към ТЕЦ Марица изток 1 – 115 млн. лв., към заводските централи – 40 млн. лв., към ВЕИ-производителите 110 млн. лв., за доставки и услуги – 60 млн. лв., каза още министърът. „За съжаление, системата ще продължава да губи пари. Предполагам, че ще има и санкции към българската държава заради изискването от третия либерализационен пакет и ние като държава членка на ЕС трябва да разделим електропреносната мрежа от системния оператор”, допълни той.
Срокът за това Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да бъде разделен от Националната електрическа компания (НЕК) изтича днес. За съжаление, налице са недопустими забавяния от страна на предишното ръководство, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. „На този етап разделянето на ЕСО от НЕК е невъзможно, тъй като акциите на ЕСО не са вписани в полза на Българския енергиен холдинг (БЕХ), въпреки, че още в края на април тази година, те са отписани от НЕК. Не са предприети действия за прехвърлянето им, т.е. един месец ние сме в безтегловност. С протокол на съвета на директорите на БЕХ от 27 май 2013 г., т.е. от два дни преди встъпването ми в длъжност на министър на икономиката и енергетиката, е променен уставът на ЕСО и е освободен тогавашния съвет на директорите, което реално е блокирало цялата процедура. Тази отговорност изцяло се носи от служебния кабинет”, каза Стойнев. По негово разпореждане ЕСО ще предприеме процедура по вписване на новия устав и промяна на собствеността на акциите, с което ще стартира процесът по разделянето и акциите ще бъдат прехвърлени на новия собственик, а именно - Българският енергиен холдинг. „Заради това забавяне всеки ден от днес до финализирането на разделянето, ако има санкции от страна на Европейската комисия, НЕК трябва да плаща по наказателна процедура 9000 лв. на ден, или приблизително 30 000 лв. на месец. Това са реално 2000 минимални пенсии – заради това, че някой нарочно е искал да блокира системата”, каза още Стойнев. „Разпоредил съм се в най-кратки срокове именно този проблем да бъде изчистен”, каза още той.
Служебният кабинет абсолютно нищо не е направил, за да подобри състоянието на енергетиката. Нещо повече – той задълбочи проблема, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Ако е следван моделът на Асен Василев, от 1 юли десетки хиляди хора оставаха на улицата, каза Стойнев. „Защо именно те не са предприели действия и мерки относно отделянето на ЕСО и НЕК? Те де факто са взривили процеса и е невъзможно това да се случи. Благодарение на служебния кабинет, сега ние ще трябва да плащаме конкретни глоби. Това, че ги виждаме по протестите и че тези хора, които в момента вече няма да могат да печелят на гърба на българските граждани, защото търговете – абсолютно всички, ще бъдат прозрачни, че няма да има далавери в сферата на енергетиката, е нормално тези хора да бъдат притеснени”, заяви Стойнев.
Ако промените в Закона за енергетиката не бяха приети, то от утре, от 1 юли, всички заводски централи, всички топлофикационни дружества, трябваше да спрат да работят, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. „Става дума за големите заводски централи като ТЕЦ „Бобовдол”, „Свилоза”, Бургас, Видин, Брикел, Девин, Биовет, Оргахим. От утрешна дата, ако не бе приет този законопроект, тъй като се следваше моделът на Асен Василев, който виждам, че е един от активните протестиращи, всички тези десетки хиляди хора трябваше да останат на улицата и техните семейства щяха да останат без препитание. Промените, за радост, вече са факт”, каза Стойнев. По негови думи, това ще даде възможност наистина да има поносима цена на електроенергията за българските домакинства и неувеличаване на цената за електроенергията за българския бизнес.
По думите му, промените в закона ще гарантират именно работа на всички в сферата на енергетиката и е необходим, за да не се натоварват българските домакинства. „Считам, че и президентът работи за благото на българския народ. Не трябва да се поддава на задкулисни игри. Да, тук има големи интереси. Да, тук става въпрос за много милиони. Да има хора, които се организират и подклаждат тези протести. Но тези, които са там, тези, които са работили в системата на енергетиката, трябва да знаят, че това правителство изцяло променя модела. Българският народ не заслужава подобно отношение и ние имаме амбицията наистина да дадем справедливост”, каза още министърът.
В АЕЦ „Козлодуй” са провеждани търгове без предварително определена долна граница и така са договаряни цени от порядъка на 55 лв. на мегават час, а реално би следвало да бъдат 67 лв. Така определени фирми, търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения български гражданин. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Стойнев е бил информиран за това от „национално представителни работодателски организации” и от БИФИЕК. Стойнев заяви, че е предприел действия този търг да бъде спрян. „Централата трябва да продава на една и съща цена електроенергията си за вътрешния и за външния пазар, т.е. на пазарен принцип, а не само за определени хора и определени фирми, които са източвали системата. В противен случай АЕЦ „Козлодуй” сваля изкуствено цената на износ, което не е нормално за една държава, в която всички искаме да имаме конкурентоспособност и равно съревнование между фирмите”, заяви Стойнев.
Според договор на Валентин Николов, в качеството му на председател на съвета на директорите на БЕХ, тогавашният изпълнителен директор Михаил Андонов е можел да се разпорежда с активи в размер на 10%, без да иска разрешение, заяви министърът. „На 17 април 2012 г. Валентин Николов, в качеството си на председател на съвета на директорите на БЕХ, е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според договора последният има право да се разпорежда с дълготрайните материални активи на 10% без да иска разрешение на съвета на директорите. т.е. Михаил Андонов може да се разпорежда с 10% от активите на БЕХ. Такъв прецедент няма. Това не се е случвало никога и на практика това дава възможност на директора да продаде всички язовири и каскади на НЕК без да иска разрешение от съвета на директорите. Това е пример – той е можел да го направи”, каза Стойнев. „Искам да попитам дали министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев е знаел, че Валентин Николов е подписал такъв договор и как е допуснал това да се случи. Какво са имали предвид и може би предсрочните избори са ги изненадали и не са успели да си свършат работата”, каза още Стойнев. По думите му такива права няма дори министърът на икономиката и енергетиката. „Защо и служебното правителство не е реагирало? Къде е бил Асен Василев?”, попита Стойнев. Той попита и къде е бил Божан Стоянов, който е бил председател на Съвета на директорите на БЕХ. „Тези хора са имали възможност да се разпореждат със стратегически обекти за националната сигурност на страната”, каза още министърът.
Министърът е възложил проверка на договор по един изключително странен казус – 2 млн. евро за договор на надзор на строителство на АЕЦ „Белене”, при положение, че строителството на АЕЦ „Белене” е замразено. Това се е случило по времето на служебното правителство. От тази трибуна бих искал да помоля ДКЕВР да обърнат внимание на една добавка, която се случва, докато министър е бил г-н Трайков, която ощетява всички потребители, най-вече стопанските. Според нея всеки потребител на средно и ниско напрежение плаща добавка на база достъп, а не на база това, което реално е потребил, каза Стойнев. „Ще настоявам за отговори и ще назнача проверки по надлежния ред”, каза още той.
Георги Христозов никога не е бил назначаван като член в АЕЦ „Козлодуй”. „Далечната 1989 г., когато голяма част от вас тук не си спомнят, аз съм бил на 13 години, е имало един режим, който не е позволявал на хората да носят валути. Заминавайки за Германия, преминавайки сръбската граница през 1989 г., е установено, че г-н Христозов има 300 долара, а не 300 валутни лв.”, каза Стойнев По думите на Стойнев, това е било престъплението на Христозов, след което той е бил реабилитиран. „Главният прокурор Цацаров ясно каза – не е работа на прокуратурата да определя и сменя конкретни хора в различни бордове. През 2010 г. до 2013 г. той е бил шеф на ТЕЦ Марица Изток 2. Имал е достъп до класифицирана информация, което означава, че това е работа на служителя по сигурността на информацията”, заяви той.
Бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев отхвърли обвиненията. Националната електрическа компания (НЕК) щеше да има 600 млн. лв., ако не бяха общо 2.5 млрд. лв. похарчени за АЕЦ "Белене" и Цанков камък. Това каза на пресконференция в Хасково Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ и министър на енергетиката в правителството на ГЕРБ, по повод коментара на настоящия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за състоянието на НЕК и на сектор енергетика в страната. Според Добрев основното послание в пресконференцията на министър Стойнев е, че НЕК има 1.9 млрд. лв. задължения, повечето от които са към БЕХ и към АЕЦ "Козлодуй" – над 1 млрд. лв. "Това наистина е така – това са цифри, които не могат да бъдат манипулирани, но трябва да си дадем сметка, че ако не бяха 1.5 млрд. лв., изхарчени от НЕК за проекта АЕЦ "Белене", и 1 млрд. лв. за Цанков камък - общо 2.5 млрд. лв., НЕК днес щеше да има 600 млн. лв. Така че, когато се цитират цифри, е добре да се има предвид, откъде са дошли всички тези задължения на НЕК.", обясни Добрев. По отношение на разделянето на НЕК от ЕСО, Добрев каза, че това трябваше вече да е факт. За това разделяне имаше избран международен консултант. Ако той не си е свършил работата в срок, трябва да му се търси отговорност. По думите на Добрев санкциите от Европейската комисия не са автоматични и се прилагат единствено след осъдителна присъда за неспазване на Европейското законодателство. „Към момента такава няма. Обикновено този процес трае между една и две години. Ако в този период несъответствието бъде отстранено, до санкции няма да се стигне“, допълни Делян Добрев.
Някои кадрови решения на Драгомир Стойнев могат да доведат до сериозни проблеми с финансирането на Българския енергиен холдинг (БЕХ), по-точно назначаването на г-н Христозов, тъй като той е осъждан за валутни престъпление. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Асен Василев, бивш служебен министър на икономиката, енергетика и туризма. По същия начин, по който на Ричард Брансън му забраниха да си купи банка в Англия, тъй като беше осъждан за контрабанда, по същия начин Георги Христозов, тъй като е осъждан за валутно престъпление. Независимо кога, независимо по какъв повод, независимо дали е реабилитиран, това създава проблеми с правния преглед на документите и издаването на бонда на БЕХ. Тоест след три месеца, когато изтече кредитът, който е взет и той трябва да бъде платен с така издадения бонд, може да се окаже, че тези пари ги няма, не защото служебното правителство не си е свършило работата, а защото г-н Христозов, който не отговаря на условията на инвеститорите, е назначен в Управителния съвет на БЕХ. Този процес в момента също е спрян, доколкото съм чул от консултантите, които го правят”, обясни Василев.
„Друг казус, който г-н Стойнев спомена е, че има пуснат договор за избиране на консултант, който да предоговори дългосрочните договори с „Марица Изток 1” и „Марица Изток 3” – двете американски централи. Това е така, има пуснат такъв договор и такава процедура. След много разговори с двете централи стигнахме до такъв момент, в който те са готови да седнат и да предоговарят условията по техните дългосрочни договори, така че те да могат да станат по-изгодни за българските граждани. Това нещо трябва да се прави професионално. Пусната е процедура, за да се наемат професионални преговарящи и банкери, за да могат да доведат до успешен край това начинание. Ако г-н Стойнев смята, че в министерството има достатъчен капацитет да се справи самото министерство, се радвам, че е прекратил процедурата. Моето мнение беше, че няма достатъчен капацитет в министерството и много по-добри условия при предоговарянето могат да се постигнат, когато се ползват услугите на външен консултант, който е специализиран в това”, каза още бившият служебен министър Асен Василев.
Процедурата за отделянето на Електроенергиен системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания (НЕК) работи повече от 12 месеца, има нает консултант още от предишното правителство, ние заварихме процедурата в доста забавено състояние. „Първият казус, за който министър Стойнев говори на пресконференцията е това, че към 1 юли трябваше да бъде разделен ЕСО от НЕК. Това, което направихме е, че отделихме акциите, подготвихме всички активи за отделяне, направихме нов Надзорен съвет и нов борд, тъй като управлението трябва да е двустепенно, а не едностепенно. Не ги назначихме, защото бяха дошли изборите през месец май и оставихме на г-н Стойнев да прецени дали това да са хората или не”, обясни Василев. „Тази процедура е забавена, беше забавена като я заварихме и направихме всичко възможно. Единственото, което трябваше да се направи, е да се назначи новият Надзорен съвет и да се финализира отделянето на активите. Защо това не се е случило последният един месец, не мога да кажа. Явно новото правителство е било заето с други кадрови промени и не е навлязло напълно в проблематиката за ЕСО”, каза още Асен Василев.
Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов отхвърли обвиненията на министър Стойнев. По време на тройната коалиция никога не е имало търгове. Сега има търгове, има специални правила на БЕХ, при които се казва, че не може да се продава под долна граница. Това заяви за Агенция „Фокус” изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов по повод информация, изнесена от енергийния министър Драгомир Стойнев за търгове в АЕЦ „Козлодуй” без долна граница. „Когато има конкуренция, се търси пазарната цена. Границата, която се слага, може да се сложи на база пазара. Но когато пазарът се срива в един момент и се търси вариант да се намери износ, за да може токът от АЕЦ „Козлодуй” да се изнася, а през това време ТЕЦ „Марица Изток” 2 да работи за регулирания пазар, то в този случай се търсеше вариант и се пусна търг, който нямаше наистина долна граница. Но този търг беше провален, защото те дадоха под себестойността на АЕЦ „Козлодуй”. Става въпрос за март и април. Освен това, всички търгове минават през Борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй” и се одобряват от него, т.е. няма еднолично решение на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” за конкретните търгове”, обясни Николов.
„Сега се пусна нов търг, който нямаше долна граница и цена, защото в НЕК се пускат по същия начин – без долна граница. Не знам защо министър Стойнев се огледа в АЕЦ „Козлодуй”. Трябваше да види какво се случва и в НЕК”, каза Николов.
Николов обясни, че е нормално да не се поставя долна граница и това се прави с цел да се види къде е пазарната цена. Когато има динамичен пазар и когато кросбордерите, които се продават, се пускат на търг от ЕСО, влияят върху цената на тока. При този търг, който сега беше проведен, също нямаше класиран кандидати, защото интересът на АЕЦ „Козлодуй” беше да се постигне максималната цена от последния търг. Никой от кандидатите не беше класиран. При условие, че има търг, той е публично достояние и всички субекти на пазара могат да участват в него, то няма как да стане по някакъв начин разбирателство с този или онзи. Това е изключено - смята той.
www.focus-news.ne
 


Сходни връзки

Системата на енергетиката е била изотчвана, според министъра; предишните управляващи отричат (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди