изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:26 EEST
НАД 2 700 САМОДЕЙЦИ ИЗРАЗИХА С ПЕСЕН И ТАНЦ ЛЮБОВТА СИ КЪМ БЪЛГАРЩИНАТА    
КултураРекорден брой изпълнители на автентичен фолклор събра 45-ото издание на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа" край добричкото село Дебрене. Над 2 700 любители на българската музика се стекоха от цялата страна, а и от чужбина, за да изразят любовта си към българщината.
Рекорден брой изпълнители на автентичен фолклор събра 45-ото издание на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа" край добричкото село Дебрене. Над 2 700 любители на българската музика се стекоха от цялата страна, а и от чужбина, за да изразят любовта си към българщината. Рекорден брой изпълнители на автентичен фолклор събра 45-ото издание на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа" край добричкото село Дебрене. Над 2 700 любители на българската музика се стекоха от цялата страна, а и от чужбина, за да изразят любовта си към българщината. Рекорден брой изпълнители на автентичен фолклор събра 45-ото издание на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа" край добричкото село Дебрене. Над 2 700 любители на българската музика се стекоха от цялата страна, а и от чужбина, за да изразят любовта си към българщината.

Фолклорният събор бе открит от кмета на община Добричка Петко Петков. Той представи и приветства гостите - народния представител Сияна Фудулова, кметът на община Каваклъ, Турция, Инджи Тунч, зам.-кметът на община Кумпъна, Румъния, Флорин Нягу, ансамбъл "Романцуца" от Кумпъна, женски хор от Твърдица, Молдова. Петко Петков благодари на общинските ръководства за това, че са откликнали на поканата на община Добричка и техни състави участват в събора. Благодари и на хората, изминали доста километри, за да се представят на сцените. На гостите от Твърдица Петко Петков подари книга с 400 песни на Петър Крумов, издадена от община Добричка, с диск със записи на 30 от песните. Кметът откри събора и пожела добро представяне на участниците, а на журитата - да съдят както се полага, справедливо. Поздрав към присъстващите отправи ансамбъл "Романцуца" от Купъна.


Рекорден брой изпълнители на автентичен фолклор събра 45-ото издание на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа" край добричкото село Дебрене. Над 2 700 любители на българската музика се стекоха от цялата страна, а и от чужбина, за да изразят любовта си към българщината.Рекорден брой изпълнители на автентичен фолклор събра 45-ото издание на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа" край добричкото село Дебрене. Над 2 700 любители на българската музика се стекоха от цялата страна, а и от чужбина, за да изразят любовта си към българщината.Рекорден брой изпълнители на автентичен фолклор събра 45-ото издание на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа" край добричкото село Дебрене. Над 2 700 любители на българската музика се стекоха от цялата страна, а и от чужбина, за да изразят любовта си към българщината.Рекорден брой изпълнители на автентичен фолклор събра 45-ото издание на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа" край добричкото село Дебрене. Над 2 700 любители на българската музика се стекоха от цялата страна, а и от чужбина, за да изразят любовта си към българщината.

За първи път в събора "Песни и танци от слънчева Добруджа" участва женски народен хор от Твърдица - един от българските градове в Молдова. "Ние съхраняваме българщината, съхраняваме нашите песни, традиции, костюми", сподели пред журналисти ръководителят на хора Галина Желяпова. Тя разказа, че бабите им много кътно съхраняват песните и ги предават на следващите поколения. Хорът изпълнява и обработени парчета, той има изпълнения на три-четири гласа. В групата има жени, които повече от 30 години участват в различни прояви. Костюмите са от бабите ни, съхранени са от преди повече от 100 години, разказа Клава  Ламбова. Всички те - рокли, престилки, сукмани, са ръчно изработени на стан. С такива малки носии се обличат и малчуганите от певческа група към детската градина в Твърдица.

За първи път в събора участва и народно читалище "Светлина-1992 г." от село Галата, община Тетевен, област Ловеч. То се представи с две фолклорни групи - женска и детска, и битов оркестър. Ана Пехливанова - читалищен секретар и библиотекар, сподели за НДТ, че наблягат на местния фолклор, този, който не се излъчва по радиото. Групите се развиват от 1968 година без прекъсване, ходят на почти всички събори, където са поканени. В нашия край са идвали през 1995 година - Крушари.  Селото ни е голямо - с над 2 700 души, има много младежи, не се изселват, селото е жизнено, младо, разказва читалищният секретар. В голямата група пее Аделина Пехливанова, а в малката - правнучка й Румяна. "70 години карам, може и да умра на сцената", сподели  Аделина.  

На 2 години и пет месеца бе на-малката участничка във фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа". Това бе Ивелина Светльова от село Равна, община Провадия. Детето се представи с песента "Мари моме, хубава". Майка й разказва, че на песните я учи баба й Ивелина, на която е кръстена. Това е втората изява за малката певица - вече се е представяла на сцена в Провадия. Знае думички и от други народни песни, а и танцува, разказва майка й. НДТ  

 


Сходни връзки

НАД 2 700 САМОДЕЙЦИ ИЗРАЗИХА С ПЕСЕН И ТАНЦ ЛЮБОВТА СИ КЪМ БЪЛГАРЩИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди