изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:27 EEST
СЪС СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА НА ФИЛМА „ДО КРАЯ, АМИР” БЕ ОТКРИТ КИНОФЕСТИВАЛЪТ „В ДВОРЕЦА”    
КултураЛентата на израелския режисьор Рой Зафрани е посветена на 28-годишния Амир Менаше – една от жертвите на атентата в Бургас. Тя се показва за първи път извън Израел и по желание на близките премиерата й бе в Балчик. Съпругата и сестрата на загиналия мъж също бяха на откриването на кинофестивала

Със световната премиера на документалния филм "До края, Амир", документален филм от Израел на режисьора Рой Зафрани. Филмът е посветен на живота и паметта на 28-годишния Амир Менаше, който има прекрасна съпруга, малък син, задружно семейство, прекрасни приятели. В един момент всичко се променя завинаги след терористична атака в България на летището в Бургас на 18 юли миналата година. На церемонията по откриване на 11-то издание на международен фестивал на късометражното кино "В Двореца" специални гости бяха съпругата на Амир Натали Менаше, която също е пострадала при терористичната атака, по-голямата му сестра Тали, режисьорът на филма Рой Зафрани, както и Саусан Хасон, заместник-ръководител на посолството на Израел в България.


При представянето на фирма г-жа Саусан Хасон сподели: „Тази вечер ни предстои да видим един изключителен филм при откриването на фестивала, а именно филма „До края, Амир”, което е от изключителна важност за мен и за посланика на Израел в България, който, за жалост, не е в страната. Много е показателно, че откривате фестивала с този толкова емоционален филм за един мъж, който стана жертва на агресивен терористичен акт. Някога щастливото семейство на  Амир, сега живее в безкрайна тъга и страдание. За мен е много тежко и тъжно да говоря за ужасните събития от миналия юли, тъй като бях част от екипа на посолството, който работеше за справяне с последиците от атаката. С болката, със страданието на всички, на които трябваше да окажем помощ и да върнем в Израел. Това ужасно събитие остави и едно българско семейство без баща и съпруг, е ужасяваща трагедия, която никога, надява се, да не се повтори. От тази сцена и от този фестивал трябва да изпратим много силно послание и да разпространяваме чрез изкуството и културата най-важните човешки ценности – за мир и спокойствие. Благодаря ви за поканата да бъдем част от този фестивал, благодаря ви, че избрахте този филм, за да отдадем заслужена  почит на жертвите на тази терористична атака”, каза още дипломатът.


Режисьорът на лентата Рой Зафрани сподели: За мен е голяма чест да бъда тук днес и да представя филма „До края, Амир”.  Той разказва историята на Амир, чийто живот преждевременно приключи, когато един терорист се самовзриви на летището в Бургас миналата година. За нас създаването на този филм бе смислено, но и трудно изживяване. Това, което ни водеше, беше желанието да покажем историята на Амир на колкото може повече хора. Лично и от името на семейството, искам да благодаря за възможността да покажем историята на Амир”.

"Филмът е много тежък и може би не е подходящ за откриване, но трябва да бъде показван, защото всички имаме ангажименти и към децата си, и към всичко, което се случва около нас", коментира пред репортери директорът на фестивала Цанко Василев. По думите му авторите са държали премиерата да е именно тук. Разкази на близки и приятели след трагедията - през едва сдържани сълзи, но и с усмивка, заради ведрия характер на Амир - обичащ, всеотдаен, оптимист, се редуват в 40-минутния филм със записи от съкровени моменти през щастливия период в живота на  семейството - толкова щастлив и хармоничен, че Натали дори се питала дали не е сън.


Сред гостите на откриването на фестивала бяха и ръководителите на институциите, които го подкрепят - Жени Михайлова, директор на Държавния културен институт Културен център "Двореца", и Марин Марчевски, директор на Националния филмов център към Министерството на културата.

Водещи на церемонията по откриването бяха трима от общо трийсетте доброволци, които са ангажирани с перфектната организация на фестивала. Цанка Василев сподели пред присъстващите, че искрено се надява, че Националният филмов център ще започне да подкрепя късометражното кино. «Вярно, че България не е най-малката и най-бедната държава, но е вярно и това, че в България производството на късометражно кино е нелегално, защото няма институционална подкрепа, няма статистика колко  филма са произведени и защото няма друга трибуна, освен фестивала «В Двореца», на който те да са показани», каза още Цанко Василев, който обяви, че новият директор на фестивала ще бъде Валентина Божичкова. НДТ

 


Сходни връзки

СЪС СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА НА ФИЛМА „ДО КРАЯ, АМИР” БЕ ОТКРИТ КИНОФЕСТИВАЛЪТ „В ДВОРЕЦА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди