изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:48 EEST
ДА ПРЕТВОРИШ ТРАДИЦИЯТА ПО НОВ НАЧИН    
ИнтервютаМилка Венева, художник, автор на изложбата „Море от коприна”, представена в галерия „Тихото гнездо” в „Двореца” в Балчик:
PN 104-13 29.06.2013 БАЛЧИК: Изложбата "Море от коприна" е представена в галерия "Тихото гнездо" в Двореца в Балчик. Неин автор е Милка Венева, която е утвърден български дизайнер на текстил и облекла.  PN 103-13 29.06.2013 БАЛЧИК: Изложбата "Море от коприна" е представена в галерия "Тихото гнездо" в Двореца в Балчик. Неин автор е Милка Венева, която е утвърден български дизайнер на текстил и облекла.


-      Г-жо Венева, какво представя изложбата?

-      Представям авторски облекла и аксесоари, които с техниката на плъстене, която е стара българска традиция, която аз правя по един нов и съвременен метод и това се отразява и в самите облекла и аксесоари. Те не звучат традиционно, а имат модерно и ново звучене и аз съм много щастлива, че мога да направя достояние на широката публика тази новост и това претворяване на традицията по нов начин, за да могат хората да й се радват.  Радвам се, че имам шанса да го направя и тук – в галерията в Двореца в Балчик, където има много публика, хората се радват, харесват ги, чудят се как е направено. Има и малка галерия в София, която също има своите ценители. Мога да кажа, че съм обсебена от това. Всяко ново нещо, което правя е експеримент и поражда следващи идеи, непрекъснато ми се иска да измислям нови неща и се радвам, когато успявам.

-      Разкажете повече за самата техника, която използвате?

-      Самата техника се прави на специална машина, това, което досега е правено на ръка. Това не значи, че машината го измисля, то пак е като да рисуваш върху плата, но има предимството да става малко по-бързо, защото това, което виждате в изложбата, ако трябва да се направи на ръка по стария класически метод едно такова изделия ще се работи две седмици и тогава не би било постижимо за никой от финансова гледна точка. Докато това, че може да става и по-бързо, го прави примамливо и като цена. С вълнени и копринени нишки, могат най-различни неща и материи една в друга да се втъкават. Може и плат в плат. Има смесени техники, където прежда въобще не е използвана, просто плат, който се степва. Има картини, направени по  този начин. Тази техника е много широкоспектърна.

-      Има ли други Ваши колеги, които работят с тази техника?

-      Не. По този начин абсолютно никой не работи. Има много хора, които правят на ръка или по друг начин, което се нарича „мокър филц”, но не може да се постигне такава детайлност на изображението.

-      Кои са любимите Ви мотиви?

-      Флоралните и всички мотиви, които асоциират слънцето по някакъв начин. Обичам и наивитета от детските рисунки.    

-      Има ли купувачи на Вашите творби?

-      Носят се, не се приемат като театрални дрехи, а като нещо атрактивно, с което могат да впечатлят, и обичат да ги купуват. Клиентите ми са от средите на бизнеса, юристи, нотариални кантори, адвокатски кантори,, клиенти, които купуват за подаръци. Имам клиенти, които, когато пътуват в чужбина, купуват от мен, защото впечатляват.

-      Според Вас, този тоалет за какви случаи е?

-      В никакъв случай не са строго официални. Аз обичам и за мен е важно човек да има дрехи, които да носи всеки ден и да са впечатляващи. Предимството на тези дрехи е, че човек може да си ги сложи и в ежедневието и да бъде впечатляващ.

-      Какви материи използвате?

-      Има шантунг, коприна, вълна, шифон, примеси коприна с вискоза, лен с памук. Общо взето естествени материи, които са и най-подходящи, най-добре се получава техниката с тях.  

-       

НДТ

/Използвани са и въпроси на колеги от други медии/


„МОРЕ ОТ КОПРИНА” В ДВОРЕЦА

 


Сходни връзки

ДА ПРЕТВОРИШ ТРАДИЦИЯТА ПО НОВ НАЧИН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди