изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:02 EEST
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ДВОРЕЦА” ТРЯБВА ДА АКУМУЛИРА КУЛТУРА    
Интервюта Жени Михайлова – директор на културен център „Двореца”


-      Г-жо Михайлова, Вие сте директор на Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ от броени дни. Честито, още веднъж! Какво предстои в Двореца, какви са основните Ви задачи сега, след встъпването в длъжност?

-      Искрено се надявам, че ще има някакво споразумение със Софийския университет, защото стуацията в момента не е никак приятна. Трябва да запазим целостта на това място, защото в него, освен много интересни растителни видове, има и много интересни исторически, археологически и архитектурни елементи. Има над 179 такива елементи – кашпи, питуси, плочи, кръстове и различни видове археологически елементи. Тук е, например, много известният трон от 2 век, майоликата от Флоренция. Така че, тези неща не са самостоятелни, а са ситуирани в това голямо пространство. Би било добре, както е било досега, взаимно да можем да работим. Много се надявам, че целостта на мястото ще бъде запазена и няма да го разделяме на отделни елементи и ботаника.

-      Остава ли идеята за читалня на открито,  какво предвижда културният календар?

-      Да, това е част и от програмата на Министерството на културата. Читалнята на открито е много хубава идея. Както виждате, в културния ни календар е залегнало и литературно четене. Имаме  и нова книга, тъй като устройственият правилник ни дава право и за подпомагане на издателска дейност. Книгата е на Марина Константинова - „Белият бряг”. Тя е за кралица Мария и е вдъхновена от това мсто още преди три години. Тя е един показател, че искаме в държавния културен институт да съчетаваме всички видове изкуства – не само изобразително изкуство. Искаме да съчетаем филмово, театрално изкуство, литература. Да нямаме приоритети, а всичко да е общ сбор от различни видове изкуства. Това е моята идея – да върна културния календар на „Двореца” в един по-добър  вид, защото, затова сме културен институт, за да акумулираме култура. Бих искала също да реставрираме, параклиса „Успение Богородично”, който в момента е в окаяно състояние, и това е една от основните ми задачи. Стенописите трябва наново да се изографисват. Следващото, което искам да възстановя, това е експозицията с оригиналните икони, които в момента, не зная защо, са в едно хранилище. А, това е един от най-добрите елементи и оригинали, които имаме. Те са ни предоставени от Националния исторически музей. Тези оригинали представят българската школа по иконопис и всеки един от туристите отнася със себе си част от тази школа. Това е също една важна задача за мен и се надявам в най-скоро време, може би, до месец, да бъде възстановена тази експозиция. След подписване на споразумение със Софийския университет, дай Боже то да стане факт, защото може да се случи само на министерско ниво – между министъра на културата и ректора на Софийския университет, се надявам повече да няма каси, които да са на различни места, а да имаме каси на едно място и да може да разпределяме еднакво приходите, защото това е едно цяло.

-      Продължава ли организирането на сватби в Двореца?

-      Организирането на изнесени граждански ритуали в Двореца в Балчик се извършва в изпълнение на решение на Общинския съвет от 2006 г., което влезе в сила от 1 юли 2007 г. Със съгласие на директора на Двореца могата да се правят бракосъчетания или изнесени сватбени ритуали. За миналата година са проведени 54 ритуала. За тази година са проведени 23 сватби, от които 12 смесени брака и на една румънска двойка. НДТ

 


Сходни връзки

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ДВОРЕЦА” ТРЯБВА ДА АКУМУЛИРА КУЛТУРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди