изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:56 EEST
Уникални находки от Никополис Ад Иструм за строителството на римляните    
История Безценни находки, не от злато, а от камък и бронз, разкриващи строителните навици на древните римляни в античния град Никополис Ад Иструм, показаха днес великотърновските археолози, съобщиха от ОП "Регионално развитие".

Става дума за кръгли тухли, участващи в отоплителна система, както и за бронзов предмет за измерване и денивелация - без аналог по българските земи, обясни археологът Павлина Владкова. Освен това екипът е разкрил и част от канализационна система и ранно строителство от началото на II век, което прави резервата изключително интересен от историческа гледна точка. Реликвите са се показали от земята случайно, тъй като в Никополис Ад Иструм се реализира мащабен проект за социализация на обекта, който е спечелен от Министерство на културата пред Оперативна програма "Регионално развитие". Стойността му е за близо 2 млн. лв.

Днес се състоя заключителна пресконференция на терен, на която стана ясно, че е направен цялостен ремонт на електрозахранващата и водоподаващата инсталация. Извършен е и ремонт на сградата на археолозите – ремонт на покривната конструкция, изграждане на нова електро и ВиК инсталации и скачен таван, подмяна на настилките, подмяна на дограмат с нова, монтаж на изцяло ново обзавеждане и оборудване и изграждане на нова настилка около къщата. По проекта са изградени и огради и входни врати, които са подвижни, за да може при увеличаване на терена на археологическите разкопки, да бъдат преместени. Оформен е и паркинг на тревна фуга за охрана и гараж за електромобил, който да обслужва хора в неравностойно положение. Изградено е и художествено осветление и е облагородено околното пространство, за което ръководителят на проекта инж. Емануил Серафимов даде висока оценка и благодари на целия многоброен екип. Ръководителят на екипът от проектанти Боряна Хараланова допълни, че за изпълнението на обекта са дадени много усилия и е проявена творческа мисъл, тъй като изливането на бетон в архитектурния резерват, според тях е немислимо. Използвани са бетонови елементи, както и римски камъни, от обекта и павета за да не се нарушава историческия облик.

"Дълго време, когато проектирахме се чудихме какво да представлява оградата – без бетон или метал, и накрая решихме тя да представлява една визуална имитация на крепостната стена, която върви и покрай самото очертание на крепостния град и представлява камъни в метални мрежи", каза тя. В началото има 3-метрова порта с две крила. Намеса има и в къщата на археолозите – укрепване на сградата с бетонов пояс, който е срещу земетресения, повдигане и монтиране на покривна конструкция, ново покритие с цигли, мълниезащита и др. От самата къща тръгва система от пътеки за туристи с площадки за наблюдение. Пътеките са обозначени с нови табели, на които е поместен указателен текст.

От своя страна строителят Любомир Шербетов представляващ консорциума "Римски резерват" между "Водстрой" – Велико Търново и "Реставрации" – Габрово каза, че работата не е била никак лека. Дейностите са се извършвали в много тежки метеорологични условия през зимата, но както е посочено в договора – изпълнението се е вместило в общо 5 месеца. Преди броени дни в Античния град е минала и приемателната комисия, а от вчера ( 2 юли 2013 г. ) е издадено разрешение за ползване на обекта. "Дано това да помогне на Велико Търново и за надпреварата Европейска столица на културата 2019 г.", посочи Шербетов.

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов посочи, че на античния град сега ще му е нужна реклама и туристи. Той също перла в короната от исторически забележителности в тази част на България и редом с Царевец и Трапезица ще получи заслужено внимание. Кметът благодари на всички специалисти и експерти, които са участвали в екипа. "Опитваме се да решим проблема и с пътя, който води до тук", каза градоначалникът. Този въпрос беше поставен и от директора на регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. Сега пътят е толкова тесен, че е невъзможно да се разминат два автобуса. Освен всичко една част е собственост на търновска община, а друга на горнооряховската. До миналата година пък трасето се водеше земеделска земя. "Има направена количествено стойностна сметка, която е за близо 900 000 лв. Цялата проблемна отсечка е 2,1 км.,така че ще кандидатстваме по някоя от програмите", обясни кметът.

В заключение археологът Павлина Владкова каза, че разликата е видима. "Мисля, че в скоро време обектът ще бъде даден на община Велико Търново и затова пожелавам следващ проект, който ще бъде свързан с реставрация и консервация на паметниците, защото това също може да доведе туристи", каза тя и допълни, че е разкрита част от канализационната мрежа на римския град. Тя остава извън паркинга в посока рибарника, където беше разкрита изключително добре запазена част от засводен голям римски канал.

"Открихме и част от една ранно римска сграда, която попада в североизточната част, където никога досега не са правени археологически проучвания. Малка част от сградата е разкрита, но се оказа, че тя също е със система за отопление. Тя е от ранно строителния период от началото на II век, а най-интересното е, че за първи път в Никополис Ад Иструм- тези тухлени колонки, които изграждат отоплителната система и поддържат пода са изградени от кръгли тухли. Открити са над 50 монети.

Една находка, която засега е единствена по българските земи – бронзов предмет, който е реставриран в лабораторията във Велико Търново. Предполагам, че става дума за измервателен уред , който е свързан със строителство. Такива инструменти много рядко се откриват в Римската империя. Може да има някакви аналогии, но не са ми известни. В провинция Британия има част от такъв уред, така наречената грома. Когато започва да се строи град, това е инструмента, който използват строителите за да дадат посоките на улиците и да определят правия ъгъл", каза още Павлина Владкова. / http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

Уникални находки от Никополис Ад Иструм за строителството на римляните | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди